Bridget Jonesová: S rozumem v koncích

1. 12. 2004 - 13:39 | Téma | red

Bridget Jonesová: S rozumem v koncích zdroj: tisková zpráva

Úspěch a sympatie, které před několika lety sklízela kniha Helen Fieldingové Deník Bridget Jonesové i její stejnojmenná filmová adaptace, pramenily nejen z kvalit díla samotného, ale také z toho, že v pravý čas dokázalo vystihnout aktuální společenský fenomén

Úspěch a sympatie, které před několika lety sklízela kniha Helen Fieldingové Deník Bridget Jonesové i její stejnojmenná filmová adaptace, pramenily nejen z kvalit díla samotného, ale také z toho, že v pravý čas dokázalo vystihnout aktuální společenský fenomén. Podobně jako seriály Ally McBealová a Sex ve městě, také Bridget Jonesová oslovila rozrůstající se řady nezadaných třicátnic, kterým se ještě nechtělo skoncovat s bezstarostností svobodného života, ale zároveň cítily paniku při pomyšlení, že šance na nalezení „toho pravého“ s věkem čím dál rychleji klesají.

Na začátku druhého dílu s názvem Bridget Jonesová: S rozumem v koncích nacházíme Bridget tam, kde jsme ji na konci deníku viděli naposledy, totiž v náručí milovaného Marka Darcyho. Bohužel, právě v tom spočívá hlavní problém nového pokračování. Tím, že si hlavní hrdinka našla stálého partnera, byla zbavena své nejcharakterističtější vlastnosti, která byla v původním příběhu její hlavní motivací k veškerému jednání.

O to větší důraz kladou tvůrci druhého dílu na ty vlastnosti, které původně jenom nenápadně dokreslovaly Bridgetinu osobnost: sklony k impulzivnímu jednání, tělesnou nemotornost, paranoidní představy, schopnost proměnit každou slavnostní událost v katastrofu. Všechno, co je na Bridget v Deníku Bridget Jonesové roztomile nedokonalé, je ve filmu S rozumem v koncích téměř groteskní. Renée Zellwegerová v titulní roli připomíná obtloustlého klauna, který si libuje ve vlastní neohrabanosti a v každé situaci najde záminku pro nějaký ten legrační kotrmelec.

Deník Bridget Jonesové se soustředil především na vnitřní stránku věci, na to, co jeho protagonistka cítí a prožívá. Druhý díl je daleko extrovertnější, jeho hlavní atrakcí jsou eskapády hlavní hrdinky, za každých okolností vyčnívající ze spořádaného okolí. Ať už Bridget skáče padákem, účastní se slavnostní večeře Klubu právníků, lyžuje nebo si kupuje těhotenský test, výsledkem je vždy všeobecné pozdvižení nebo krkolomný pád, případně obojí. Zatímco v původním filmu si tvůrci víceméně vystačili s kulisami Londýna a okolí, tentokrát střídají různá atraktivní prostředí, od zasněžených svahů v rakouských Alpách až po pláže v jihovýchodní Asii. Na programu je totiž i exotická služební cesta do Thajska, která pro Bridget, mylně považovanou za pašeračku drog, skončí v místním vězení.

Postava Marka Darcyho v podání Colina Firthe pro excentrickou hrdinku tentokrát není příliš inspirujícím protějškem. Finále Deníku Bridget Jonesové mu jednou provždy vtisklo nálepku ideálního muže, která mu nedovoluje další dramatický vývoj. Ve filmu S rozumem v koncích tak Mark Darcy v podstatě nedělá nic jiného, než že svou partnerku provrtává významnými, ale nesrozumitelnými pohledy, a v pravý okamžik ji odvede ze scény. V upjatém Firthově obličeji se neodrážejí téměř žádné emoce, takže jeho „pan Darcy“ vzbuzuje dojem, že by ho docela dobře mohl zastoupit vycpaný panák. Podstatně zábavnější figurou je Hugh Grant v roli sarkastického Casanovy Daniela Cleavera. Tvůrci si našli příhodnou záminku, aby s ním Bridget mohla na plátně strávit víc času než se svým vyvoleným; Cleaver nyní moderuje vlastní televizní pořad na téže stanici, kde pracuje i hlavní hrdinka.

Film Bridget Jonesová: S rozumem v koncích působí jako celek značně roztříštěně. Jeho romantické scény nejsou příliš originální, komediální partie jsou však naproti tomu poměrně zdařilé. Patrně nejlépe si je divák užije tehdy, pokud se předem smíří s tím, že uvidí rozvernou komedii, která (kromě několika vnějších znaků) nemá s fenoménem jménem Bridget Jonesová příliš mnoho společného.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.