Bídníci - recenze

8. 1. 2013 - 13:50 | Recenze | Karel Drda

Bídníci - recenze Helena Bonham Carter ve filmu Bídníci (2012) | zdroj: Bontonfilm

Literární klasika toho nejtěžšího kalibru se čas od času objevuje v kinech. Současně s takovým filmem se vždycky objevuje otázka, zda zrovna toto zpracování mělo smysl. Zda ta předchozí, nebo ještě starší, nebyla lepší. V případě zbrusu nového filmu Bídníci si tuto otázku budete po zhlédnutí filmu také pokládat.

V roli nesmrtelného galejníka Jeana Valjeana se objevila už celá plejáda slavných herců. Někteří zcela vyhořeli, jiní naopak obstáli velmi dobře a jejich nástupci jsou s jejich výkonem navždy srovnáváni. V roce 1958 tak předvedl dokonalý herecký výkon Jean Gabin. A pravdou je, že na jeho výkon prostě nelze zapomenout. Byl nejlepší, ale nebyl první. Velmi dobře zahrál Valjeana v roce 1935 také Fredric March. A nesmíme zapomenout ani na Jeana Paula Belmonda, který se objevuje v roli vysloužilého a negramotného boxera Fortina, který se v době druhé světové války setkává s Bídníky. Snímek odehrávající se ve dvou rovinách tak divákům ukázal stárnoucí hereckou legendu i v roli trestance a nutno říci, že jednoho z nejlepších. Jenže doba postupuje kupředu mílovými kroky.

Tralala, Bídníci se zpěvy

Dnes se do kina nechodí za kulturou, jdete zbaštit půl kilogramu syntetické kukuřice, vypít dva litry koly a to celé chcete zamatlat sladkými bonbóny. A navíc, po skončení filmu, masový divák nechce o filmu přemýšlet. A nějaké úvahy nad spravedlností a smyslem života si rád nechá utéct. Jenže filmař je mnohdy prevít přemýšlivý a rád by nám znovu zprostředkoval klasiku v novém světle. A  rád by do ní obsadil velké popcornové hvězdy. Herci tohoto kalibru vždycky rádi kývnou, je to přeci klasika! Navíc všem ukážou, že umí taky hrát. A zpívat! Nové muzikálové verze se ujal britský režisér Tom Hopper, který po oscarové Králově řeči má patent na umění a dokáže do svého filmu zlákat ty největší celebrity. A to prosím neberte jako uštěpačnou poznámku! Takže z galejí nám nakonec prchá se zpěvy na rtech Hugh Jackman, který pravděpodobně dostal na čas vycházky od profesora X a  za zády má zarputile dýchavičného komisaře Javerta Crowa, pardon Russella. Tralala, lalala, zpívají hlavní hrdinové, aby záhy potkali Fantine v podání tradičně toporné Anne Hathaway, které k dokonání zoufalého (ne) herectví chybí jen ty trapné výkopy nohou, co předváděla v posledním Batmanovi. Páni i dámy cechu hereckého zpívat umějí, což o to, ale ani po hodině si divák nemusí zvyknout na fakt, že sleduje Huga v muzikálové verzi a vzývá všechny svaté za mluvené slovo.

Bídníci Amanda Seyfried a Eddie Redmayne ve filmu Bídníci | zdroj: tisková zpráva

Umělohmotná klasika

Hopper natočil Bídníky asi dobře, ale jejich obsazení je nedůvěryhodné, zvláštní a místy dokonce až bizarní. Film je tak po technické stránce velmi dobře udělaný. Díváte se, usrkáváte kolu a bleskne vám myšlenka, teď by to chtělo střih. A je tam! Kostýmy, kamera, scéna, to vše k sobě dokonale lícuje. Mezi tím však pobíhají herci, kteří sice hrát umí, ale motivem jejich chuti v Bídnících hrát, byla pravděpodobně snaha ukázat svůj talent v klasickém díle. Russell Crowe je jako Javert nepřesvědčivý až běda. Jackman trpí tím, co dosud dělal. Před sebou stále vidíte postavu, co jí z prstů vylézají bodáky a nic na tom nezmění ani dobře nalíčená špína na jeho obličeji. Bídníci jsou v podání Toma Hoppera umělohmotnou selankou, vytvořenou z překližky, polystyrenu a počítačové grafiky. Jsou prostě řemeslně zvládnutým majstrštykem, kterému se však nechce za žádnou cenu věřit. Vrátíme-li se k otázce na začátku, zda má smysl do nekonečna točit filmovou klasiku, pak odpověď zní, že asi ano. Ale než natočit po dvacáté věrný přepis, tak to raději divák ocení vlastní a současně podanou verzi, tak jak se to před lety povedlo Bazu Luhrmannovi s Romeo + Juliet.

Hodnocení: 40 %

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.