Americký sniper - recenze válečného filmu od Clinta Eastwooda

28. 1. 2015 - 22:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Americký sniper - recenze válečného filmu od Clinta Eastwooda zdroj: tisková zpráva

Clint Eastwood natočil svůj nejúspěšnější film. Je mu 84 let a jeho Americký sniper v hlavní roli s Bradley Cooperem láme rekordy. Napadlo by vás, že populární herec a režisér přijde ještě s filmem, který bude hýbat veřejným míněním?

Americký sniper bude vzbuzovat velké emoce. Je to film válečný, ale s jasným vlasteneckým podtextem. Současně je však filmem i politickým, protože mimo USA asi málokdo bude chtít jen vnímat příběh chlapa, který se dal ke sniperům a stal nejúspěšnějším odstřelovačem. Problémem bude především jeho koncová destinace, kterou se stal Irák.

american sniper zdroj: tisková zpráva

A tak se určitě bude chtít po skončen filmu vyjadřovat erudovaně o tom, jaká to byla špatná válka, že nikomu neposloužila a podobně. Já však viděl jen film o chlápkovi, který plní svěřené úkoly. O chlápkovi, který jede do Iráku, leží s puškou u oka a čeká. A když nečeká, tak vzpomíná na domov, přátele. Bradley Cooper jako Chris Kyle je neuvěřitelně civilní. Je to prostě ten kluk, co má dobrou mušku, velké srdce a i přes svět kolem si uchovává zdravý nadhled. Bradley Cooper je velkým překvapením. Asi nikoho nenapadlo, že by tento herec známý třeba z komedie Hangover mohl takovou roli vůbec získat.

Americký sniper od začátku bude vyvolávat zdání, že má posilovat patriotismus. Naprosto rozumím i tomu, že tak činí a že mnoho americkým diváků jej za vlastenecký považuje. A chápu i to, že se najde dost těch, kteří kvůli této souvislosti budou snímek nesnášet. 

american sniper zdroj: tisková zpráva

To je skutečný Chris Kyle, podle jehož vzpomínek film vznikl.

Nikdo mi však nevymluví, že Cooper hraje na výtečnou, že jeho Chris Kyle zůstal díky němu člověkem z masa a kostí. Že i snipeři u jednotek SEAL jsou jen lidé z masa a kostí.

Film mi udělal radost i něčím jiným. Po období hollywoodské kritiky všeho, co se všechno hrozného se dělo v Iráku, si Clint Eastwood dovolil přijít s válečným filmem, který nabízí silný příběh a výborného herce v něm.

zdroj: Foto: Warner Bros

Jediné, s čím jsem měl opravdu problém, byly pravidelné prolínačky do civilního života, které snímek mnohdy zbytečně prodlužovali. I tak však lze říci jen jedno, Eastwood se opět vytáhnul.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Americký sniper a další slavné protiválečné filmy

Americký sniper a další slavné protiválečné filmy

4. 3. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Do českých kin konečně míří snímek Americký sniper, který za Velkou louží jítří společenské nálady - kritici mu nemohou odpustit zjednodušování americké války s terorismem ani údajnou glorifikaci osobnosti předlohy ústřední postavy, námořního odstřelovače Chrise Kyla. Režisér Clint Eastwood i představitel hlavní role Bradley Cooper se v reakci na kritiku však nechali slyšet, že dle jejich názoru je naopak Americký sniper veskrze protiválečným dílem. Proč na tom záleží a jak si Americký sniper vede ve srovnání s konkurenty ze svého žánru?  
Oscaři pod lupou. Proč vyhrál Birdman?

Oscaři pod lupou. Proč vyhrál Birdman?

23. 2. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Nejslavnější filmové ceny roku jsou za námi, podívejte se proto na přehled vítězů včetně pravděpodobného vysvětlení příčin jejich úspěchů. Ačkoliv totiž na poli nejvýznamnějších cen všechny válcoval Birdman, nakonec ho v počtu sošek spolehlivě dohnal rozverný Grandhotel Budapešť. Cenu za zahraniční film si připsala i polská Ida, naopak u animáků byla akademie letos mnohem konzervativnější. 
Top 5 nejlepších rolí Bradleyho Coopera, který exceluje v Americkém sniperovi

Top 5 nejlepších rolí Bradleyho Coopera, který exceluje v Americkém sniperovi

20. 1. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Clin Eastwood natočil svůj komerčně nejúspěšnější film v 84 letech. Snímek odehrávající se Iráku láme v USA rekordy v návštěvnosti a navíc je nominován v několika kategoriích na Oscara. Zlatou sošku si může odnést nejen Clin Eastwood za nejlepší film, ale také Bradley Cooper za hlavní mužskou roli. Podívejte se na pět nejlepších rolí tohoto převážně komediálního herce.
Nominace na Oscary jsou venku, které filmy nakonec zabodují? Zkoušíme hádat!

Nominace na Oscary jsou venku, které filmy nakonec zabodují? Zkoušíme hádat!

15. 1. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Nominace na Oscary jsou známy, my však nabízíme naše vlastní tipy, který film by to nakonec mohl vyhrát. Bude to Grandhotel Budapešť, nebo půjdoe členové akademie mnohem více směrem k vážnějším filmům? A co herečky? Má šanci životní výkon Julianne Moorové, nebo naopak zaboduje Rosamunde Pike, coby zmizelá žena? Zkuste tipovat s námi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.