6 filmařů, kteří zkusili štěstí u videoher

20. 9. 2015 - 22:40 | Téma | Ladislav Loukota

6 filmařů, kteří zkusili štěstí u videoher zdroj: tisková zpráva

Problematický vztah filmového a herního světa není třeba dlouze představovat. Mizerná kvalita většiny filmů podle her a většiny her podle filmů je v obou komunitách dobře známá. Jedním z častých vysvětlení této nemilé situace je argument, že se hrám nevěnují největší osobnosti filmového světa, zkrátka talentovaní tvůrci. Jenže když se hned několik velkých jmen Hollywoodu v minulosti vstříc hrám vydalo, výsledky byly všelijaké. Zatímco někomu se i krátce dařilo, jiný se na konci celé videoherní epizody zapřísáhl, že se už s herním průmyslem nikdy nezaplete.

Steven Spielberg
Člověk, který je přímo odpovědný za vznik dnešní podoby Hollywoodu, měl díky konexím na George Lucase ke hrám vždycky blízko. Už v roce 1995 byl spoluscénáristou adventury The Dig, která vzešla právě od Lucasarts. Spielberg je však i přímo odpovědný za příchod sérií Call of Duty, která vznikla v režii uprchlíků z týmu, jenž na Spielbergův popud vyvinul střílečku Medal of Honor: Allied Assault. Spielberg i k ní napsal část zápletky, především se však hra vezla na vlně popularity jeho válečného eposu Zachraňte vojína Ryana. Minimálně v jeho případě bylo tedy pronikánů filmů a her notně prospěšné.

Za zmínku by za normálních okolností stál rovněž i George Lucas, u něj však byly hry integrální součástí byznysplánu Lucasfilm a Lucasarts již od 80. let. Těžko jej tedy považovat za výlučně filmového autora.

zdroj: Archiv

Peter Jackson
Druhý jmenovaný režisér měl už mnohem menší štěstí, a to ačkoliv je Peter Jackson notně mladší ročník, který by měl k hrám teoreticky mít mnohem blíže. Jackson se nijak významněji nepodílel ani na hrách svázaných s jeho Pánem prstenů, jeho rukopis není příliš znát ani na herní verzi King Konga. Především se však Jackson pokusil nechvalně na velké plátno převést herní sérii Halo. Po nekonečném vyjednávání s Microsoftem, držitelem práv na střílečkovou sci-fi ságu, však nakonec celý projekt raději odpískal.

Sourozenci Wachowští
Lana a Andy Wachowští měli zase naopak větší štěstí. Duo se pokusilo své dva filmy Matrix: Reloaded a Matrix: Revolution propojit jak s krátkými filmy série Animatrix, tak i herní střílečkou Enter the Matrix. A nutno říct, že z celého překomplikovaného mišmaše, jakým se obě filmová pokračování Matrixu ukázali být, byly hry rozhodně tím lepším v nabídce. Wachowští však tento svůj multimediální pokus nikdy v podobném měřítku nezopakovali, i když si Atlas mraků a především Jupiter vychází o herní odbočku říkali velmi hlasitě. Zdá se tedy, že si z pokusu s Matrixem mnoho dobrých zkušeností neodnesli.

zdroj: Archiv

Clive Barker
I když je Clive Barker známější jako spisovatel hororů, taktéž jeho filmografie je rovněž úctyhodná. Nejznáměji se Barker proslavil značkou Hellraiser, jejíž první díl napsal i režíroval. K hrám se Barker vydal poměrně z kraje už v roce 1990. První dvojice her jménem Nightbreed se ještě příliš nepovedla, jím později produkovaný a autorsky velmi ovlivněný first-person horor Clive Barker's Undying (2001) však dodnes patří mezi nejlepší západní herní horory vůbec. Naopak Clive Barker's Jericho z roku 2007 mělo už mnohem menší štěstí, titul po právu vyšuměl do zapomnění.

Vin Diesel
Hvězda akčních filmů Vin Diesel sice není přímo režisérem, jeho produkční činnost je však rozsáhlá, a zrovna tak i jeho geekovské zapálení pro hry. Vin Diesel byl notně aktivní především po přelomu milénia, kdy ke své produkční společnosti založil vývojářskou skupinu Tigon Studios, která vyvíjela primárně hry postavené na Dieselových filmech. Na čas to vypadalo velmi dobře - první výplod jménem The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay umně rozvinul jak Riddickův filmový svět, tak byl i výsostně dobře hratelným simulátorem útěku z futuristického vězení. Několik následujících her však už šlo s kvalitou dolů, nakonec tak Diesel v roce 2013 studio oficiálně uložil k ledu. Tou dobou vyvíjelo tři následující hry, ke své smůle však žádnou svázanou se značkou Rychle a zběsile.

zdroj: Archiv

Guillermo Del Toro
Závěrem nemá ani talentovaný režisér Hellboye zrovna nejlepší zkušenosti s herním průmyslem. Zkoušel to přitom hned dvakrát. Nejprve v roce 2010 oznámil spolupráci na hře Insane, která měla vyjít o tři roky na to. Plány byly nemalé, první díl plánovaný na rok 2013 měl být počátkem budoucí trilogie. Insane byl však v tichosti zrušen v roce 2012 a dodnes o něm není mnoho známo. Poté to zkusil znovu a lépe - loni totiž oznámil spolupráci na hře SIlent Hills. Mělo se jednat o horor vycházející ze série Silent Hill, spolupracoval s ním proto i kultovní vývojář Hideo Kojima. Hlavní roli hry pak měl převzít Norman Reedus (Živí mrtví). Silent Hills byl navíc oznámen skrze vydání hratelného dema známého jako P.T. Teprve po jeho půlhodinovém dokončení se hráči odhalilo, že jde o první ochutnávku společného projektu Del Tora a Kojimy.

Bohužel, jejich společný projekt byl nakonec zrušen poté, co se producent hry, společnost Konami, nakonec za podivných okolností zbavila samotného Kojimy. Del Toro se později vyjádřil v tom smyslu, že s hrami už nechce mít nic společného.

 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.