Noe - recenze biblické (i filmové) potopy s Russellem Crowem

27. 3. 2014 - 11:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Noe - recenze biblické (i filmové) potopy s Russellem Crowem zdroj: tisková zpráva

Už je to tady zase. Když už producenti nemají ani zdání, do čeho nacpat peníze, pak sáhnout k bibli. Příběh o potopě světa se pokusil novým způsobem pojmout Daren Aronofski, který do titulní role obsadil Russella Crowea a do role jeho ženy pak Jennifer Connellyovou, která většinu své kariéry hraje beztak jen manželky. 

Film velmi volně zpracovává biblické téma, aby stejně na konci odhalil, že všichni chtějí točit jako Rolland Emmerich.
Aronofski dokázal, že poslední věta z perexu je platná. Každý sebevětší umělec chce jednoho dne natočit brutálně úspěšný brak, který přiláká o kin milióny diváků.

noah-image04 zdroj: tisková zpráva

 

Jenže biblický příběh o potopě světa to rozhodně nebude. Já na to koukal jako na zjevení. Něco málo přes dvě hodiny jsem přemýšlel nad tím, co všechno je napsáno v knize knih, co si naopak přimyslel a všelijak interpretoval sám tvůrce. Nakonec jsem si řekl, že nad tím nebudu pátrat. Zbláznil bych se. Noe (Russell Crowe) žije se svojí ženou a dětmi a ví, že se něco jako chystá. Má logicky vidění, které mu potvrdí ještě jeho praotec (Anthony Hopkins) a on se rozhodne postavit loď.

noah-7 zdroj: tisková zpráva

Kauza Noe není nijak složitá. Vidění, úvahy, rozhodnutí, stavba, nástup zvířat, bouře, povodeň, nuda, nuda, nuda, pevnina, konec – takhle nějak to šlo ve všech filmech, které zatím o potopě světa vznikly. Pokud se chcete opravdu vzdělat, najděte si text v bibli. Pak si dokupte nějaké odborné publikace s výkladem písma a dojdete k nějakému zjištění. V případě, že se spolehnete pouze na film, zjistíte, že kolem hlavy rodiny ještě běhala zodpovědná manželka Jennifer Connellová, která se dívá a hraje úplně stejně ve všech svých filmech. Že hrdinovy pochybnosti zaberou strašlivou část filmu a že k tomu všemu ještě najdou holku v podání Emmy Watson, která tam je možná proto, aby přilákala mladší publikum.

zdroj: Archiv

Film za ty dvě hodiny stihne všechno, co příběh o potopě má mít. Pochybnosti nahradí Emma a půtky s lidmi, kteří logicky historce o potopě světa nevěří. Pak se před velkou povodní objeví ještě komorní bitva zjevně inspirovaná Pánem prstenů a už se pluje na vodě.

Ten film je efektně nudný. Znamená to, že po hodině v kině už nechcete vidět žádného herce v podobně blbém snímku, ale pořád si říkáte, že tak strašlivé to není, protože je tam velká loď a hodně vody.
Hledáte-li jednoduchou zábavu, pak je asi Noe docela fajn vycpávkou, ale digitální efekty a bezduché tlachání (což v případě biblické látky vypadá hodně směšně) filmový zážitek nenahradí.

1842-noepl zdroj: tisková zpráva

Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže... To už chybí i zde kreativita?

Producenti filmu se zjevně rozhodli lákat do kina ve velkém, artwork k filmu připomíná Pána prstenů i Harryho Pottera dohromady.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.