Kingsman: Tajná služba - recenze filmu, který překvapuje svojí obyčejností

20. 2. 2015 - 21:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Kingsman: Tajná služba - recenze filmu, který překvapuje svojí obyčejností zdroj: tisková zpráva

Kingsman je úplně normálním filmem. Solidní příběh, britský humor a nadsázka, nechybí prvky parodie a je to zábavné a napínavé, aniž by to za ty dvě hodiny přestalo fungovat. Kingsman: Tajná služba režiséra Matthewa Vaughna je prostě úplně obyčejným filmem, který na nás nechrlí žádné extra novátorské postupy. Jen baví.

Prostě jsem si odmítal připustit, že jdu do kina na něco výjimečného. Superlativní hodnocení fanoušků a diváků jsem si nepouštěl k tělu, ale slyšel o nich, abych nakonec vylezl ze sálu s pocitem, že to u mně Vaughn vyhrál vlastně jen přímým tahem na filmovou bránu a kouzelnictvím, které před mnoha lety uměli snad všichni režiséři - namátkou třeba takový Blake Edwards.

Kingsman zdroj: tisková zpráva

Nedívejte se a neposuzujte film Kingsman: Tajná služba jen jako parodii na Bonda. Ten názor uslyšíte asi všude, dokonce vás budou všichni odkazovat hned na několik scén. Ale není to pravda. Když už někdo točí komediálně dobrodružný žánr z prostředí britské tajné služby, pak je narážka na Bonda nutnost. Neznamená to však, že artušovsky řízená tajná organizace je hned protipólem Fleminga.

Kingsman: Tajná služba je sympatickou hříčkou na starou dobrou Anglii s jejich tajnými službami. Takhle nějak jsem si už jako dítě představoval životy agentů třeba ve filmu Pohřeb v Berlíně. Organizace je to tajná a jejím členem se stává právě mladíček Gary (Taron Egerton) a do světa tajných válek jej bude zasvěcovat gentleman a superšpión Harry Hart (Colin Firth).

zdroj: Cinemart

Ona základní osa příběhu není nijak originální. Teenager ve službách tajné služby a agent, co jej zaučuje už tady opravdu byl několikrát. Vaughn se však z toho nerozhodl postavit hlavní příběh a budiž mu to jednou připočtenu k dobru. Samozřejmě tu musí jít o padoucha (Samuel L. Jackson), jehož (enviromentální) důvody jsou sice praštěné, ale nevadí to, protože jde také o legraci. 

Vyvážený mix akce, solidních dialogů a několik dějových (a překvapivých) zvratů, dávají tušit, že jde opravdu o nadprůměrné dílko. Vaughn však jen natočil novější Kick Ass, pro svoje dospělejší publikum. To už se nechce bavit parodií nad komiksovým žánrem, chce něco sofistikovanějšího a dobrodružná komedie? Proč ne!

zdroj: Cinemart

Matthew Vaughn jen dospěl se svými diváky a naservíroval jim stejné, jen v o pět let starší verzi. Vůbec to nevadí, vůbec se nad tím nepozastavuji. Výběr herců je na výbornou a Colin Firth paradoxně vůbec není v netypické roli, jak si můžete myslet. Hraje vlastně úplně stejně jako třeba v nedávném filmu Koleje osudu. Zjevení Marka Hamilla, coby ... pardon, nic nebudu říkat. Schválně jestli jej ještě poznáte.

Kingsman: Tajná služba je fajn zjevením, které nepřichází s ničím novým, míchá osvědčené s výborných ingrediencí a dělá to dobře.

Hodnocení: 70 %

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Krycí jméno U.N.C.L.E. připomíná atmosférou bondovky

Krycí jméno U.N.C.L.E. připomíná atmosférou bondovky

18. 8. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Letošní rok se nese ve znamení agenta 007 - krom vynikajícího únorového Kingsmana a ultimativní bondovky Spectre naplánované na listopad nás v srpnu poctí i snímek Krycí jméno U.N.C.L.E., z něhož atmosféra klasických bondovek rovněž číší na všechny strany. Není se co divit, snímek je totiž volnou adaptaci stejnojmenného seriálu, který vznikl právě v reakci na první bondovky. V historii televize a filmu ostatně najdeme celou řadu různých kopií nebo parodií Jamese Bonda. Vybrali jsme čtyři nejzajímavější, které téma šaramantního agenta buď pojaly vrchovatě netradičně či se naopak přímo podepsali nad vývojem bondovské série. 
Kingsman jde ve šlépějích nesmrtelného Jamese Bonda

Kingsman jde ve šlépějích nesmrtelného Jamese Bonda

11. 2. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

"Více Bond, než nový Bond", tak by se dala shrnout očekávání od nového filmu Matthewa Vaughna nazvaného Kingsman: Tajná služba. Snímek ukazující přestřelenou akci ultratajné anglické tajné služby, snažící se zastavit arcizlouna, navzdory Vaughnově maniakální režii silně čerpá z estetiky původních Conneryho a Mooreových Bondovek. 
V únoru na plátnech zazáří herci Waltz, Gleeson i nadsamec Dornan

V únoru na plátnech zazáří herci Waltz, Gleeson i nadsamec Dornan

3. 2. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Charakterní herci, akční hrdinové i sexy playboy - to je nabídka herců v rámci únorových filmových premiér. Mrkněte na výběr herců, kteří v těchto týdnech čekají v přítmí kinosálů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.