Film Leviatan se nálepky "proti-Putinovský" nezbaví, ať jeho říká režisér cokoliv

17. 11. 2014 - 20:30 | Téma | Ladislav Loukota

Film Leviatan se nálepky "proti-Putinovský" nezbaví, ať jeho říká režisér cokoliv zdroj: tisková zpráva

Politická kritika historicky není zrovna častým vývozním artiklem ruského filmu. Možná i proto čeří vlny Leviatan, nejnovější film režiséra Andreje Zvjaginceva o zápasu jednoho muže se zkorumpovaným starostou města, který si udělal zálusk na jeho majetek. 

Byť Zvjagincev popírá, že film mínil jako nepříliš pozitivní komentář vstříc Putinově vládě, politická interpretace filmu už žije vlastním životem. Může Leviatanu dopomoct k oscarové nominaci, ale také přivést Zvjaginceva do potíží v rodné vlasti. 

Tradice malých filmů

Nebude hanbou přiznat si, že Andreje Zvjaginceva zřejmě průměrný návštěvník kina nezná. Jeho tvorba nepatří zrovna do kategorie divácky přívětivých velkofilmů, naopak se zaměřuje na delší, vypointovaná dramata z běžného života. Nehledě na to však Zvjagincevovy filmy jako Jelena, Návrat nebo Vyhoštění patří mezi vrcholy soudobého ruského filmu a získávají mu dobré jméno i za hranicemi.

Leviathan zdroj: tisková zpráva

Pro nedostatek lepšího referenčního bodu i pro jejich tíživou, existenciální atmosféru, si často vysluhuje přirovnání k Andreji Tarkovskému (Stalker, Solaris).

Teď se však zdá, že kontext konfliktu Zápasu s Ruskem i téma korupce maloměstského starosty jakožto součástí vládnoucího režimu učiní z Leviatanu, Zvjagincevova nejnovějšího díla premiérovaného v tento čtvrtek, přece jenom jméno režiséra katapultují do reflektorů. Étos snímku kritizujícího Putinovi garnituru, zvláště snímku nominovaného na ceny festivalu v Cannes, přehlušuje veškeré další hodnocení. Mluví se ostatně i o nominaci filmu na amerického Oscara.

zdroj: Film Europe

Leviatan přitom krom Ruska čerpá inspiraci i z Bible, k jejíž mořské příšeře částečně odkazuje i samotný název filmu. Zdejší k tragédii odsouzený hrdina Kolja je stejně jako biblický Job veskrze sympatickým chlápkem, kterého však likviduje jedna nepřízeň osudu vedle druhé. Cokoliv se snaží napravit, situaci ještě zhoršuje. Jeho trampoty navíc nejsou dané jenom touhou starosty po jeho pozemku, nýbrž i problematickým vztahem s manželkou. Problémy se kupí, vrší a Zvjagincev je mnohdy snímá jako černou komedii.

Nejistá budoucnost

Politické citace filmu jsou dané nejvýznamněji scénou, v níž několik postav odpočinkově střílí do portrétů starých sovětských prezidentů včetně Leonida Iljiče Březněva a Michaila Gorbačova. Taktéž starosta zde má v kanceláři prominentně vyvěšený portrét Vladimíra Putina. Vzdor tomu označuje Alexander Rodnyansky, producent filmu, snímek jako sociální drama, které se sice „dotýká některých problémů soudobého Ruska, zároveň však není pouze umělcovým kázáním“. Jak Rodnyansky dodává, film zůstává především „příběhem o lásce a tragédií prožívané obyčejnými lidmi“.

Této opatrné linie se drží i sám režisér, který na Cannes prohlásil, že mu rozhodně nešlo o střet s ruskou státní mocí. Skutečnost, že třetina rozpočtu filmu pochází z moskevského Ministerstva kultury, mu v tom dává zapravdu. Na druhou stranu, i Zvjagincev přiznává, že ministrovi kultury Vladimír Medinskému se konečný film nelíbí. Stejně tak o producent Rodnyansky opatrně přiznal, že nelibost ministerstva může snížit šance získat ze státních fondů v budoucnu zdroje na další Zvjagincevův snímek.

leviathan03 zdroj: tisková zpráva

Nepřízeň částí vlády tak zjevně není jenom báchorkou pro západní média. Do léta tohoto roku dokonce hrozilo, že Leviatan bude v Rusku zakázán k promítání zcela – oficiálně nikoliv kvůli politickému obsahu, nýbrž pro přemíru sprostých slov, které zakazují nové ruské zákony. Leviatan nakonec sítem prošel, je však povolen ke sledování pouze divákům ve věku 18 let a starším. Ať už tak Zvjagincev tvrdí cokoliv, je jasné, že vnímání jeho filmu jako kritiku Putinova režimu berou za své kritici na Západě a minimálně i některé vládnoucí kruhy na Východě.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.