Chraň nás od zlého - recenze zbrusu nového hororu

3. 7. 2014 - 7:00 | Recenze | František Fuka

Chraň nás od zlého - recenze zbrusu nového hororu zdroj: tisková zpráva

Eric Bana hraje policajta Ralpha Sarchieho, který začne vyšetřovat podivná úmrtí a postupně zjistí, že má co do činění s posedlostí ďáblem. Naštěstí je ale nablízku supersexy kněz (Édgar Ramírez), který mu v boji s démony pomůže. A je to inspirováno skutečnými událostmi, respektive autobiografickou Sarchieho knihou!

Tento film nemá jiný důvod existence, než vyždímání pár dolarů z důvěřivých fanoušků té policejně-nadpřirozené knihy. A to ještě dost podvodným způsobem - viz dále.

Jeho námět je zcela dementní a postrádající jakoukoliv zajímavost. Prostě policajt zjišťuje, že všichni ti lidé spolu měli něco společného (našli v Iráku satanistický oltář) a všichni byli posedlí ďáblem - a umřeli. Nakonec najde posledního živého z nich a toho ďábla z něj hodlá vymítit - protože v rámci posedlosti ten vrah někde drží jeho manželku a dceru jako rukojmí (což je jedna z mnoha věcí, která se NIKDY NESTALA - viz dále).

zdroj: Archiv

Přestože film režíroval Scott Derrickson, který má jisté zkušenosti s hororovými filmy, jedná se o film vzácně nepodařený, který nejenže nefunguje jako plíživá hrůza, ale dokonce ani jako přehlídka klasických lekaček a/nebo digitálních triků. Nefunguje dokonce ani jako přehlídka razantního střihu a bizarních kamerových efektů. Ne. Nefunguje vůbec, a na několika místech je nechtěně směšný. Ale ne dost.

A má neuvěřitelné dvě hodiny.

Jediným zdrojem mírné zábavy pro mě při filmu bylo přemýšlení o tom, jak se asi ve skutečném životě stalo to, co na plátně vidíme v "dramatické nadsázce". Tedy například když hlavní hrdina objeví mrtvolu, ze které začne vylétávat strašidelné hejno hmyzu a k tomu se ozývají strašidelné zvuky, představoval jsem si, že ve skutečnosti Sarchie našel normální mrtvolu a ve vedlejším sklepě zrovna náhodou běžela pračka. A tak podobně...

Ale chyba lávky! Jak jsem dodatečně zjistil, Sarchieho kniha (přečtěte si tu úžasnou anotaci) nemá ZHOLA NIC SPOLEČNÉHO s dějem tohoto filmu - s výjimkou toho, že se hlavní hrdina stejně jmenuje a že se v ději vyskytují nějací démoni. Kniha popisuje několik samostatných "nadpřirozených" policejních případů. Film popisuje jeden případ, který se točí kolem démonického oltáře, objeveného americkými vojáky za války v Iráku v roce 2010. Kniha je z roku 2001. Stačí?

Vzpomínáte na polodebilní policejně-satanistický horor Konec světa? Tento 15 let starý film s Arnoldem je ve srovnání s Chraň nás od zlého geniálním, sofitistikovaným a strašidelným veledílem.

Hodnocení: 30 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.