A zase ten Herkules... Bude Dwayne Johnson nejvýdělečnějším antickým hrdinou?

18. 6. 2014 - 7:00 | Téma | Vojtěch Karlík

A zase ten Herkules... Bude Dwayne Johnson nejvýdělečnějším antickým hrdinou? zdroj: tisková zpráva

V červenci se milovníci mytologie, digitálních efektů a velkých svalů dočkají dalšího zpracování slavného antického příběhu o Herkulovi. Letos se to navíc sešlo tak příhodně, že příběh o hrdinovi, kterého počal samotný bůh Zeus s lidskou princeznou Alkménou, dorazí do kin již podruhé. Ve filmu Herkules: Zrození legendy si mýtického svalovce zahrál Kellan Lutz. V novém snímku Hercules si titulní roli střihl stále populárnější Dwayne Johnson.

Dwayne Johnson a bájný Héraklés, jde to vůbec dohromady? Podobnou otázku si pokládal asi každý, kdo se zajímá o filmy a navíc viděl nedávný propadák s Kellanem Lutzem v hlavní roli. Snímek režiséra Rynnyho Harlina přišel producenty na 70 miliónů dolarů a z kin se jim celosvětově vrátilo pouhých 63 miliónů. V praxi to znamená, že film nakonec neskončí v červených číslech, ale uznejte sami, kvůli "asi neskončí" nejdete investovat do nějakého snímku. Rozhodně však platí, že blockbusterem se zatím poslední zpracování Herkula nestalo. V řeči čísel je to velký risk, ale je nutné si uvědomit, že v roce 2013 patřily snímky s Dwaynem Johnsonem k nejvýdělečnějším filmům. Časopis Forbes jej díky této statistice dokonce označil jako nejvýdělečnějšího herce. Producentům tak v loňském roce bývalý profesionální wrestler vydělal 1,3 miliardy dolarů.

zdroj: Archiv

Johnson sám v rozhovorech oznámil, že role Herkula je jeho vytouženou postavou, což ovšem neznamená pro diváka vůbec nic. Takové řeči přeci herci před premiérou vedou. Zatímco však u Rennyho Harlina  a jeho lednového filmu nevěřil k restartování kariéry kdysi dobrého filmaře snad ani největší optimista, v případě Thráckých válek (tak zní i neoficiální podtitul novinky) by to mohlo všechno zafungovat. Režie se totiž ujal Brett Ratner, který je oproti Harlinovi o generaci mladším filmařem, navíc nevypadl z tempa a má za sebou celou řadu nedávných hitů. Natočil například populární Křižovatky smrti, Červeného draka, či vynikající komedii Mistrovský plán. I jeho další plány do budoucna mají silně optimistický nádech. Společně s Eddie Murphym se rozhodli oživit Policajta z Beverly Hills. 

herkules zdroj: tisková zpráva

Upocená záda, dlouhé vlasy a samozřejmě přesila nepřátel. To jsou hlavní atributy dělající z muže hrdinu.

Ratner a Johnson - ideální spojení

Sázka na Rattnera a Johnsona už vypadá najednou zcela správně a potencionální výsledek zní mnohem logičtěji. Oproti Harlinovi si však Ratner zjevně příliš neláme hlavu s nějakou původní předlohou a rozhodl se k látce přistoupit volněji. Herkules je zde nájemným žoldákem, který už svých dvanáct úkolů (známých z mytologie) splnil a nemá zrovna, co by dělal. S partou svých přátel se potuluje po Řecku a svoje služby nabízí každému, kdo si zaplatí. Dalo by se říci, že Herkules je zde sekuriťákem na volné noze. Zásadní změna přichází s nabídkou od thráckého krále, jehož zemi ohrožují tyranští válečníci. Legendární bojovník se tak konečně stává skutečnou legendou. 

herkules2 zdroj: tisková zpráva

Přesně kvůli takovému běsnému obličeji si říkáme, že by to tentokrát mohlo dopadnout dobře.

A jak to celé dopadne? Netušíme. Ale dovedeme si představit, že určitě mnohem lépe, než uhlazená vycházka Kellana Lutze, která je asi pro mnohé americké kinaře ještě teď noční můrou. Dwaynovi to v trailerech opravdu sekne. Všechna videa navíc mají šmrnc a lehce naznačují inspiraci v pradávném snímku Barbar Conan. Je tak klidně možné, že nový Herkules bude znovuoživením antických velkofilmů. Je to správná cesta. Pořádný živočišný hrdina zde od prvního dílu 300: Bitva u Thermopyl chybí. Navíc si nemusíme nalhávat, že "conanovské" pojetí by filmu hodně slušelo.  

Nabízí se tedy zdvořilostní otázka, zda Dwayne Johnson udrží svoji laťku úspěšnosti i tentokrát a stane se nejvýdělečnějším antickým hrdinou z Hollywoodu?

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Herkules - recenze letního blockbusteru s Dwayne Johnsonem v hlavní roli

Herkules - recenze letního blockbusteru s Dwayne Johnsonem v hlavní roli

24. 7. 2014 | Recenze | František Fuka

Brett Ratner režítuje The Rocka (Dwaynea Johnsona) v titulní roli filmu o mytickém hrdinovi (na motivy comicsu).
Mytický Herkules by vyklepal všechny jeho filmové a seriálové inkarnace

Mytický Herkules by vyklepal všechny jeho filmové a seriálové inkarnace

23. 7. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Již podruhé v tomto roce se na filmová plátna hrne antický rek Herkules, tentokrát však ztělesněný poněkud osvědčenějším představitelem maskulinních rolí Dwaynem "The Rock" Johnsonem. Čím to, že Herkules tak urputně fascinuje filmaře? A jaká obskurní dobrodružství, na které moderní adaptace obvykle zapomínají, zažíval podle původních legend? Mrkli jsme na nejpodstatnější skutečnosti.
Červencové herečky - pravidelná přehlídka hvězd tentokrát i s Češkami

Červencové herečky - pravidelná přehlídka hvězd tentokrát i s Češkami

7. 7. 2014 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Léto je tu a spolu s ním se velkofilmy i komorní dramata chytla za ruce a snaží se diváka přesvědčit, že namísto dovolené má zamířit do kina. Používají při tom i paletu výjimečně charismatických dam. A možná i proto se v červencovém přehledu netradičně dočkáme příjemné zjevení domácích hereček. 
Šest sci-fi a fantasy filmů, které vám v létě nesmí uniknout

Šest sci-fi a fantasy filmů, které vám v létě nesmí uniknout

4. 7. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Letošní rok je výjimečně bohatý na všelijaké sci-fi a fantasy trháky. Stoupající trend z posledních let zjevně vyvrcholí o letních prázdninách. My vám nabízíme letní souhrn všech zajímavých sci-fi a fantasy snímků.
Červencové premiéry - Herkules, Strážci Galaxie, ale i animovaný hit pro nejmenší diváky

Červencové premiéry - Herkules, Strážci Galaxie, ale i animovaný hit pro nejmenší diváky

30. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Strážci Galaxie, Hercules, 22 Jump Street a další hollywoodské blockbustery nás budou lákat do kina v červenci. První prázdninový měsíc tak nabídne mnohem lepší a určitě také lákavější snímky než červen, což je rozhodně pozitivní. Přinášíme vám několik tipů, které by vám určitě neměly uniknout, pokud se řadíte k pravidelným i občasným návštěvníkům kin.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.