Zvuk Istanbulu (Crossing The Bridge: The Sound of Istanbul)

1. 2. 2006 - 4:47 | Téma | red

Zvuk Istanbulu (Crossing The Bridge: The Sound of Istanbul) zdroj: tisková zpráva

Kovboj z Neuköllnu Alex Hacke a režisér Fatih Akin nadšeně objevují hudbu Istanbulu. Hudební dokumenty o svébytných kulturách, či stylech jsou příjemným ozvláštněním každého festivalu

Hudební dokumenty o svébytných kulturách, či stylech jsou příjemným ozvláštněním každého festivalu. V roce 1999 definoval žánr kubánskou sondou Buena Vista Social Club Wim Wenders, v jehož filmech hrála hudba vždycky důležitou roli - podobně jako u Fatiha Akina. Wenders na realizaci dokumentu pracoval s hudebníkem Ry Cooderem, Akin si ke Zvuku Istanbulu (Crossing The Bridge: The Sound of Istanbul) přizval kamaráda Alexe Hackeho, kovboje ze západoberlínského Neuköllnu a baskytaristu legendárních Einstürzende Neubauten.

Zvuk Istanbulu Dalo by se to shrnout asi takhle: zatímco pražskou scénu pořád fascinuje Berlín, Berlín fascinuje Istanbul. A jestli se tohle okouzlení u nás nepodařilo režisérovi Fatihu Akinovi implantovat s filmy V červenci (Im Juli.), nebo Proti zdi (Gegen die Wand), tak se Zvukem Istanbulu by se mu to mělo povést stoprocentně. Hackeho samotného Istanbul dostal, když tam přijel nahrávat hudbu do Proti zdi. Východní inspirace se vzápětí promítly na Hackeho sólové desce Sanctuary.
Tentokrát se do města dvou kontinentů Hacke vrací vybavený mobilním nahrávacím studiem a s touhou zachytit hudební rozmanitost tepajícího velkoměsta. Hudebník se stává přirozeným vypravěčem a průvodcem Zvuku Istanbulu a jeho nadšení nad jednotlivými partami režisér divákovi pomocí vnímavých prostřihů rád zprostředkuje.

Zvuk Istanbulu Magická hudební odysea začíná na loďce orientálně dubové kapely Baba Zula, kde zrovna chybí basista a Alex za něj briskně zaskočí. Zastavíme se mezi mladými hip-hopery a rappa Ceza zahrozí kouskem „Holocaust“ s kadencí AK-47, a především jeho a capella verze by vám měla zvednout tep minimálně o 3 stupně. Filmaři si všímají dervišů, bezejmenných pouličních umělců, populárních ikon jako Sezen Aksu i zasloužilých legend typu Orhana Gencebaye, který pro potřeby filmu zazpívá zcela nezvykle unplugged, nebo Muzeyyen Senar, která řekne: „Mě a mému hlasu je 86 let“, a na konci svého výstupu sebejistě mrští sklenkou s rakijí o zeď.
Přímo strhujícím obrazem je ovšem scéna s kurdskou zpěvačkou Aynur, kdy Akin zasadil originální umělkyni do exkluzivního komorního prostředí. Intimně noblesní kamera Hervého Dieua a Hackeho čistý a jasný zvuk dodávají chvíli nevídanou jedinečnost.

Zvuk Istanbulu Jednotlivé segmenty na sebe díky vynalézavému střihu Akinova dvorního spolupracovníka Andrewa Birda navazují téměř neslyšně. Hudba předchozího umělce nás drží, ale už sledujeme další malebná istanbulská zákoutí. A jen tak mezi údery a tóny se dozvídáme o vývoji města, jeho turistických centrech a zašitých království undergroundu.
Z krátkých rozhovorů s muzikanty zaznívají jak fakta vcelku pochopitelná a očekávatelná (turečtí rappaz se dušují, že dělají rap čistě turecký a nikoli odvar toho amerického), tak nečekaná. Zpěvák kapely Duman prozrazuje, že turecky začal psát až když odjel do Seattlu. V kapitole s Aynur se mluví o utlačování kurdské kultury většinovými Turky, což je téma ostré a břitké mnohem víc, než jen poněkud prázdný počáteční pokus o nahlížení Istanbulu jako křižovatky a střetiště dvou kultur.

Zvuk Istanbulu Slabiny Zvuku Istanbulu vidím jenom dvě: i když je Akinův a Hackeho hudební vkus mistrovský a divák Istanbulu neznalý bude téměř v každém dalším záběru něco objevovat, je 90 minut snad až přílišná délka. O něco závažnějším problémem je, že přes veškerou hlučnost a ďábelské rytmy končí Zvuk Istanbulu poněkud do ztracena, jako kdyby mělo za týden následovat pokračování. Ale tak to má možná být… s tím, že pokračováním by měl být divákův vlastní výlet do Istanbulu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.