Zvrácený - dva názory

28. 1. 2008 - 16:15 | Recenze | red

Zvrácený - dva názory Placeholder | zdroj: tisková zpráva

ZVRÁCENÝ, Eugen Liška ZVRÁCENÝ, Šimon Šafránek Film francouzského režiséra Gaspara Noého Irreversible provází od skandálu, který vyvolal při svém uvedení na loňském festivalu v Cannes, pověst kontroverzního díla

ZVRÁCENÝ, Eugen Liška ZVRÁCENÝ, Šimon Šafránek
Film francouzského režiséra Gaspara Noého Irreversible provází od skandálu, který vyvolal při svém uvedení na loňském festivalu v Cannes, pověst kontroverzního díla. Nejspíš proto se tento „pozpátku“ vyprávěný a neobyčejně surový příběh objevil s jistým zpožděním pod názvem Zvrácený i v naší běžné filmové distribuci.

Jakkoliv je Zvrácený formálně zajímavým snímkem, výsledný dojem je však rozpačitý. Noého opus je určitě vizuálně atraktivní, působivá je především práce s osvětlením a barvou, pozoruhodné jsou experimentální kousky kamery. Jako celek však film působí příliš manýristicky a jako umění pro umění. O kolik více péče věnuje autor formě, o tolik méně jí zbylo na samotný obsah. Velkým problémem se tak, alespoň pro mne, stávají scény zobrazující násilí, které jdou proti povrchnímu a manýristickému stylu, v jakém se Noé pohybuje. Proč se vlastně pouští, hlavně v tolik citované scéně znásilnění, do takového naturalismu, když po zbytek filmu sleduje dění se znatelným odstupem? Abych mohl uznat uměleckou kvalitu filmu a ospravedlnit tak otevřenou prezentaci násilí, musel by Noé jít důsledně až na dřeň, musel by nás do svého příběhu potopit až po uši. A to se nestane. Noé nechá diváka projít nadmíru otřesným zážitkem, ale nenabídne mu za odměnu žádnou katarzi, protože není s kým se ztotožnit, komu věřit, s kým divácky spolupracovat.

Noému se podaří vyvolat velmi bouřlivé emoce( pro mne nejcennější na jinak dosti laciném snímku je právě možnost porovnávat své vlastní reakce na zobrazované násilí a jeho důsledky), ovšem nechá si je poněkud trestuhodně lhostejně utéct pod rukama a Zvrácený vyznívá do ztracena. Dalším motivem, který Noe, opět nedůsledně, rozehrává, je nevyhnutelná osudovost. Nejsem odborníkem na tvorbu Gaspara Noého, ale podle toho, co je mi známo o jeho předchozích dílech, jde nejspíš o jeho velké téma (Prolog k Irréversible patří postavě z předchozích Noeho filmů Řezník a Sám proti všem, která říká: „Čas ničí vše“). Nicméně vyumělkovaný Zvrácený se těžko stane přesvědčivou výpovědí na toto archetypální téma.
P.S. Irréversible
se překládá jako „nezvratný“, český název tak spíš než o myšlence příběhu vypovídá o charakteru jeho tvůrce.
Položil jsem disk na jazyk přehrávače, stiskl tlačítko a pozorně sledoval, jak deska pomalu zajíždí do stroje. Zaklapnou se vrátka a už je tam. Po takové mediální masáži, jakou vyvolal Zvrácený, jsem byl připraven na vše. Čekal jsem masakrální znásilnění a směs studených záběrů… a dostalo se mi masakrálních záběrů a studeného znásilnění.

Zvráceného charakterizuje brilantní kamera +kompozice scény, práce s tempem. Tohle jsou OBRAZY! Jejich nekonečná délka bez střihu klade extrémní nároky na soustředění herců i štábu. Vybraná forma.
Hovoří se o násilí- násilné jsou tu v podstatě všechny obrazy- bitka a znásilnění. Ano, jistě. Horké pařížské noci. Již na pohled. To první je zobrazeno s citem pro vášeň. V tomto případě s citem pro zlost, pomstu. To druhé až s útrpnou tíhou, která diváka nutí hledět stranou. Bez honby za kýčem, bez detailu. To první násilí přitom bylo PŘÍMO vidět, zatímco to druhé už ne. A čím víc od fyzického násilí, čím víc proti toku času, tím blíž se dostáváme násilí, které bolí subtilněji. A. Hlouběji. Dostáváme se k násilí páchanému na citech- bujně veselý Cassell vrhá Bellucciovou do smutku. Ale divák má pocit, který smutek přesahuje- zmar. On už ví, že právě pro Cassellovu bujarost bude Bellucci znásilněna. A co ta hra slov a náznaků, do které je zapleten Dupontel?

Kdyby to všechno bylo naopak, zavánělo by mi to mnohem větší spekulací a ždímáním emoce. Právě přes zpětný chod si lze mnohem bolestněji uvědomit nezvratnost času, či ještě lépe nezvratitelnost.

Zvrácený je těžký film. A to ne kvůli tomu násilí. Divák je vržen do víru děje jako děcko do vody a chvíli trvá, než najde vztah k postavám.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.