Žvahlav

22. 7. 2004 - 9:09 | Téma | red

Žvahlav zdroj: tisková zpráva

Uprostřed temného středověku, středověku temnějšího, než si kdo umí představit... Uprostřed temného středověku, středověku temnějšího, než si kdo umí představit, vrhl na dříve šťastnou zemi stín strachů strašlivý netvor

Uprostřed temného středověku, středověku temnějšího, než si kdo umí představit, vrhl na dříve šťastnou zemi stín strachů strašlivý netvor...

Karikaturista, animátor, autor a herec Létajícího cirkusu Terry Gilliam se (společně s Terry Jonesem) režisérskému řemeslu učil „za pochodu“ a v časové i finanční tísni během natáčení bujaré artušovské frašky Monty Python a svatý grál (1974). Umělecké spory s Jonesem, vzrůstající nechuť k animaci i snaha osvobodit se od požadavku „být za každou cenu legrační“ Gilliama o tři roky později dovedly k natočení vlastního středověkého filmu. Jako velký obdivovatel Lewise Carrolla se rozhodl vytvořit svéráznou interpretaci z Alenčina dobrodružství za zrcadlem vyjmuté básně Žvahlav, jíž jako by chtěl dokázat, že umí zrežírovat nejen komický, ale i dobrodružný, romantický a strašidelný film.

Jeho hlavním aktérem, jenž se proti své vůli stane hrdinou a získá odměnu, o kterou vlastně nestojí, je dobrosrdečný „kvalifikovaný bednářský učeň“ Dennis (Michael Palin). Poté, co je na smrtelné posteli zapřen vlastním otcem, bezostyšně ignorován svojí otylou láskou a zneužíván naprosto každým, koho potká, rozhodne se opustit rodnou vesničku a zamíří k hradbám království, jež poskytuje zuboženým a hladovým lidem poslední útočiště před řáděním krvelačné nestvůry...

Žvahlav vytváří jakýsi mezistupeň mezi montypythonskými pošetilými výstřednostmi a strašidelnou, groteskně pokřivenou poetikou budoucích snímků Terryho Gilliama, má však souvislejší strukturu a nerozpadá se – jako artušovská parodie – v nesourodé pásmo pouze volně zřetězených gagů. Úvodní pouťově mordýřská scéna, v níž je uprostřed temných hvozdů rozsápán pytlák (divákem nespatřeným) Žvahlavem, by ale ještě klidně mohla být součástí filmu Monty Python a svatý grál. Nechybějí zde ani morbidní vtípky (ač je královská rodina během rytířského turnaje zkropena stříkanci krve, tváří se jako by nic), roztomilé absurdnosti (zatímco rytíři z Camelotu pantomimicky hopkali v „koňském cvalu“ a dusot kopyt simulovali sluhové klapotem kokosových skořápek, v Gilliamově filmu jsou poddaní sami zapřaženi do opratí místo ořů), dámské převleky (jednu z jeptišek hraje muž), ztřeštěné anachronismy (za hradbami se vyhlašuje „dopravní špička“), ani žertovná jména (král Bruno Všelijaký).

Navzdory tomu je z filmu zřejmá snaha oprostit se od montypythonských poznávacích znamení: kromě Michaela Palina se v něm sotva mihnou pouze dva další členové Létajícího cirkusu (příšera v hororovém úvodu roztrhá Terryho Jonese v roli pytláka a poté Terryho Gilliama převtěleného do chlapíka, jenž považuje kamení za diamanty). S výjimkou finální scény, ve které hlavní „hrdina“ i jeho nevyvolená míří vstříc kreslenému horizontu, ve filmu zcela scházejí i Gilliamovy kolážovité animované předěly.

Gilliam v základní osnově své „antipohádky“ zachovává strukturu rytířského románu: nechybí v ní líté turnaje na život a na smrt, ve věži dychtivě čekající panny plné „shrekovsky“ romantických tužeb, ani hrdinská klání s nelítostnou saní. Vše je navíc vsazeno do četným komparsem zalidněných výpravných a realistických středověkých kulis (zubožený a špinavý venkov, kde je ve vzduchu bezmála cítit pach hniloby a exkrementů). Přestože se ve Žvahlavovi neobjevují žádné vystřihované makety hradů (film je výtvarně inspirován Boschovými a Brueghelovými obrazy), z „rytíren“ důvěrně známé situace jsou nahlíženy z bizarně zpřevraceného pohledu: vražedný turnaj vrcholí hrou na schovávanou, princezna vítá svého prince úplně nahá, krutou seč s lítým netvorem rek pozoruje schován pod štítem. A k tomu všemu se na tržištích prodávají opečené krysy na špejli.

Jenže v tom je zřejmě ten největší problém celého snímku. Výsledná poloha totiž osciluje mezi drsnou nonsensovou komedií, temným středověkým dobrodružstvím a hrůzostrašnou fantasy tak neujasněně, že se řada momentů zdá být špatně načasována a nedotažena (například dominově destruktivní spoušť v kovárně). Terry Gilliam na jednu stranu sice nechtěl točit bláznivou parodii, neboť Žvahlav je plný „hodnověrných“ historických detailů, na stranu druhou se ale často nechal strhnout k trochu zbytečně hrubozrnným (převážně „vyměšovacím“) vtípkům. Obě polohy – vážnější, montypythonský humor až násilně potlačující, i ta poťouchlejší, vystavěná především na kontrastu slova a obrazu – se však příliš nedoplňují a místy jdou i proti sobě. Žvahlav je však navzdory uvedeným nedostatkům pro fanoušky Létajícího cirkusu důležitým dílkem. Díky němu si mohou vytvořit představu, jak by zřejmě vypadala kultovní komedie Monty Python a svatý grál, kdyby ji natočil pouze Gilliam a měl by dostatek financí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.