Ztracen v La Mancha (Lost in La Mancha)

23. 4. 2004 - 14:40 | Téma | red

Ztracen v La Mancha (Lost in La Mancha) zdroj: tisková zpráva

Dokument Keitha Fultona a Louise Pepeho o nešťastném natáčení filmu Terryho Gilliama o Donu Quijotovi. "Obživlý Život v oblouznění" Šimon Šafránek. Původně vydáno již 21.2.2002! Terry Gilliam je mezi „nezávislým publikem“ jedním z nejpopulárnějších filmařů světa

Terry Gilliam je mezi „nezávislým publikem“ jedním z nejpopulárnějších filmařů světa.

Byl členem legendárního Monty Pythonova Létajícího Cirkusu, kde vytvářel animované sekvence, jako režiséra ho přitahuje absurdita, jeho hrdinové zpravidla žijí v jiném světě, než ostatní figury. Mezi jeho nejslavnější filmy patří Brazil, nebo 12 opic.

všechno klape Na začátku devadesátých let Terry začal pracovat na filmovém zpracování Dona Quijota, látce dosud nezfilmované. Projekt dostal název The Man Who Killed Don Quijote a dobrodružství Cervantesova Dona Quijota obohacuje o postavu reklamního agenta (Johnny Depp), který ocitne v Cervantesově době a stává se Quijotovým (Jean Rochefort) Sanchem Panzou.
Gilliamovi trvalo téměř deset let, než sehnal na film peníze. Jean Rochefort ztrávil dalších 7 měsíců studiem angličtiny.

Natáčení probíhalo ve Španělsku. Veškeré počáteční problémy se podařilo Terry a Johnny překonat a natáčení začíná… a po šesti dnech končí odletem Jeana Rocheforta do Francie, kde se podrobí dlouhodobé léčbě zánětu prostaty. Práva na film připadají pojišťovně a Terry Gilliam je dosud nezískal zpět.

To je skutečný příběh Gilliamova natáčení The Man Who Killed Don Quijote.
Keith Fulton a Louis Pepe již dříve natočili dokument o Terry Gilliamovi, nazvaný The Hamster Factor and Other Tales of Twelve Monkeys a jejich přítomnost při natáčení Dona Quijota měla vyústit v klasický film o filmu. Těžkosti, pod jejichž náporem se natáčení zajatci nakonec úplně zhroutilo ale zapříčinily, že vznikl svébytný celovečerní dokument s přirozeným, charakterově silným hrdinou (Terry).

Na plac přijeli s DV kamerou osm týdnů před samotným natáčením a v Lost in La Mancha zachovávají časovou posloupnost, která snímku dodává nádech tajného deníku.

Fulton s Pepem v Lost in La Mancha úžasně věrně zachycují atmosféru každého natáčení. Díky digitální technologii, která filmaři umožňuje být „vždy připraven“ dostali zejména v pauzách vypjatých chvil skvělý materiál.
Když sledujete, jak štáb natáčí ve vojenské zóně, aby unikl všem možným rušivým vlivům a hned po slově AKCE nad hlavami filmařů s dunivým rachotem přeletí stíhačka, napadne vás jediná asociace-
Living in Oblivion. Když se vzdálené mraky změní v bouři, která s sebou spláchne všechny kulisy, která promočí vybavení, když Jean Rochefort sotva sleze z koně, ano toto je obživlý DiCillův film!

Lost in La Mancha zároveň velice zblízka přibližuje Gilliamovu režii, práci štábu a chování tvůrců v extrémních situacích.

Během produkce Lost in La Mancha se vyjevuje i přesah filmu, jasný a zřetelný- Terry Gilliam JE Don Quijote. Terry Gilliam je reálný hrdina bojující s větrnými mlýny!

Snad jedinou možnou výtkou filmu je jeho délka- zhruba po hodině hry je jasné, že natáčení pokračovat nebude, že Rochefort je mimo… a Fulton s Pepem přesto nastavují ještě 25 minut, ve kterých se už nic nového nedovíte. Jsou zbytečné, dokumentu škodí.

Po projekci Lost in La Mancha přichází na jeviště Terry Gilliam („když to vidím vždycky mi to trvá týden, než se zase vzpamatuju“) a sedm set lidí vstane a aplauduje vstoje.


DALŠÍ TEXTY:
rozhovor s Terry Gilliamem
profil Terryho Gilliama
Strach a hnus v Las Vegas (recenze)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.