Známá herečka Milena Dvorská zemřela 22. prosince ve věku 71 let

23. 12. 2009 - 12:28 | Téma | red

Známá herečka Milena Dvorská zemřela 22. prosince ve věku 71 let zdroj: tisková zpráva

V úterý 22. prosince večer zemřela náhle ve svém bytě v Praze populární filmová a divadelní herečka Milena Dvorská.

Maruška zdroj: tisková zpráva Milenu Dvorskou proslavila role Marušky, nejmladší a nejskromnější ze tří královských dcer ve filmu Bořivoje Zemana z roku 1954 Byl jednou jeden král. Tehdy si ji při setkání v šatně prostějovského divadla vyhlédl Jan Werich, když tam hostoval s estrádním programem. Tato náhoda rázem změnila její život. Na svůj úspěšný debut před kamerou, kde okouzlila svou dívčí přirozeností, navázala postavami moderních emancipovaných děvčat. Vzápětí se objevila po boku Jaroslava Marvana v komedii Anděl na horách.

 Po herecké kariéře však Dvorská toužila už na měšťance, kdy hrála u ochotníků. Zdravotnickou školu vyměnila v roce 1956 za pražskou Divadelní fakultu. Po jejím absolvování se stala členkou pražského Divadla E. F. Buriana, kde působila až do roku 1991, kdy byla tato scéna zrušena. Začátkem 70. let přešla na dva roky do Divadla za branou.

    Jedny z posledních divadelních rolí ztvárnila Milena Dvorská na jevišti pražského Divadla Na Fidlovačce. "Byla to moje kamarádka, hráli jsme spolu už u Burianů. A když jsem koncem 90. let zakládal nuselskou scénu, byla jednou z prvních, které jsem oslovil. Účinkovala s námi ještě v rozestavěném divadle v Tylově Fidlovačce, a pak i v dalších dvou inscenacích. Byla statečná - měla velké osobní trápení," řekl šéf Divadla na Fidlovačce Tomáš Töpfer

 Trvalou bolestí v jejím soukromém životě byla pro ni dcera Lucie, s níž se neviděla 18 let. Odešla do zahraničí se sektářem Janem Dvorským - Parsifalem Imanuelem, který se prohlásil za spasitele světa a oba se i s pěti dcerami skrývají.

 Zpráva o úmrtí Mileny Dvorské zarmoutila herečku Lilian Malkinovou, která se s ní právě v inscenacích nuselského divadla úzce spřátelila. "Alternovaly jsme roli v Šumaři na střeše a bylo to spojení, které se jen tak nevidí. Měla velký smysl pro humor a bylo nám spolu vždycky veselo," podotkla Malkinová.
    Dvorská se objevila i ve dvou zájezdových inscenacích divadelní společnosti Háta. Na jejích internetových stránkách připomněla i své porevoluční působení v do Milena Dvorská zdroj: tisková zpráva pisovém oddělení prezidentské kanceláře, když na hradě úřadoval Václav Havel, i to, jak i při tom hrála v obnoveném Divadle Za branou, které bylo následně opět zrušeno.

  "Role v divadle Za branou - Oidipus, Dvě noci, S dívkou aneb jak okrást zloděje (jen zájezdově, v Praze zakázáno - režie a autor Josef Topol, můj nejmilejší člověk). Role v obnoveném divadle Za branou - Dialogy Karmelitek (režie Helena Glancová, další můj drahý člověk a výborná režisérka)," upozornila herečka na role, které podle ní stály za to. Více svěřila Luboši Nečasovi, s nímž v roce 2006 připravila knihu vzpomínek s podtitulem Vyprávění o životě.

    Na filmovém plátně si ji mnozí pamatují kromě pohádek i z Menzelovy komedie Vesničko má středisková, kde hrála manželku Mariana Labudy. Tomáš Vorel ji v polovině 90. let obsadil do hořké komedie Kamenný most. V posledních letech se objevila ve filmu a seriálu Maharal - Tajemství talismanu, v seriálu Letiště a letos v Janákově komedii Ať žijí rytíři!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.