Zlopověstné dítě

31. 5. 2005 - 15:54 | Téma | red

Zlopověstné dítě zdroj: tisková zpráva

Dokumentární film Lucie Králové a Miloslava Nováka Zlopověstné dítě je v kinech uváděn v rámci většího programového celku Vzpomínky a zapomínání, zaměřujícího se na reflexi holocaustu ve filmu, a to napříč různými kinematografickými žánry

Dokumentární film Lucie Králové a Miloslava Nováka Zlopověstné dítě je v kinech uváděn v rámci většího programového celku Vzpomínky a zapomínání, zaměřujícího se na reflexi holocaustu ve filmu, a to napříč různými kinematografickými žánry. Jako dokument spojuje animovanou pohádku Vzpoura hraček (1947) s hraným dramatem Pasažérka (1963), s oběma tituly přitom souvisí nejen tematicky, ale i po stránce tvůrčí. Eduard Linkers, nezapomenutelný gestapák z filmu Hermíny Týrlové, v něm čte úryvky z románu, scény z Munkova a Lesiewiczeva filmu dramaticky dokreslují zpověď jedenadvacetiletého mladého muže.

V úvodních titulcích se Zlopověstné dítě definuje jako dokumentární portrét, citát z Paula Claudela dává záhy na vědomí, že půjde o portrét poetický s důrazem na imaginativní stránku vyjádření. Králová s Novákem zpovídají dřevomodeláře Michala, na pohled řadového obyvatele jedné vesnice na Plzeňsku, jenž pracuje v nadnárodní společnosti Siemens. Výjimečnost Michalovy osobnosti tkví v jeho koníčku, který už přerostl hranice obsese a stal se (alespoň prozatím) životním posláním. Mladík se zajímá o vyhlazování židovského obyvatelstva. Navštěvuje evropské koncentrační tábory, kontaktuje osoby, které v nich přežily, píše knihy. Z románu Predátor v holocaustu, čteného ve filmu Linkersovým hlasem, je zřejmé, že jeho mladý hrdina, konfrontovaný s událostmi druhé světové války jako s něčím překvapivě bezprostředně prožitým, představuje Michalovo alter ego. Také on cítí nejasné spříznění s válečným utrpením a pokouší se ho pochopit. Vciťuje se do pozice vězňů a jejich velitelů a je zřejmé, jak ho temnota lidské duše fascinuje.

V pátrání po podstatě lidské duše mu napomáhají sny jako mosty k minulým životům, s nimiž se do Zlopověstného dítěte dostává motiv vody jako jeden z prostředků, jak nalézt cestu k sobě samému. Michalův portrét prostupují citáty z knihy Gastona Bachelarda Voda a sny (česky Mladá fronta, Praha 1997), voda je častým motivem v černobílém a jen výjimečně barevném obraze (kamera Dalibor Fencl) a ve zvuku. Až na výjimky koupání v místním rybníce je tekoucí, případně pohyblivá jako hladina moře, kam míří Michalovy kroky v závěru filmu. Michal si při vyprávění myje ruce, plave, případně rozbíjí pštrosí vejce (jejich původ hledejme u Bachelarda), jejichž obsah se mísí s vodou v potoce. Tyto okamžiky oslňují svým až surrealistickým ztvárněním, záhy však vyústí do podoby intelektuálně nanicovaté hry.

Lépe vyznívají scény syrové, z Michalova skutečného života, které mohou být odpovědí na jeho bizarní zájmy. Většina se jich odehrává v jeho pokoji, zahlceného množstvím materiálů s tematikou holocaustu, ale i hollywoodských hororů. Zde se Králová na Michala obrací přímo a vedle velkých témat se ho ptá také na soukromý život. Krátce zpovídá i Michalova otce, s nímž on nemá nejlepší vztahy. Otec – kameník a příležitostný tělocvikář na nedalekém gymnáziu – byl pro filmaře výzvou k natáčení scén v tělocvičně jako ironického komentáře k Michalovým výpovědím. Podobně je tomu i v letním táborem nebo před budovou Siemens, o níž Michal říká, že dělá z lidí nesvéprávné černochy. Všední skutečnost hodnotí z pozice mladého rozhněvaného muže a na některé otázky má až příliš jasné odpovědi. Snaží se však o upřímnost, kterou si diváka i přes svou zlopověstnost získá.

Zlopověstným dítětem se na poli českého dokumentu oficiálně uvádějí dvě slibná jména: Lucie Králová, iniciátorka celého projektu, scenáristka a režisérka, a Miloslav Novák, který se vedle střihu podílel i na režii. Studenti FAMU, univerzitně vzdělaní i ve filosofii, zde ukázali, jak blízký je jim kolážovitý tvar filmové eseje, ve kterém mohou zúročit co nejširší škálu žánrů: od hraného filmu k animace, to vše se společným jmenovatelem v dokumentu. Za svůj počin získali za něj řadu festivalových cen (nejlepší dokumentární film roku 2003 na MFDF v Jihlavě aj.), což můžeme připsat jednak síle tématu, jednak způsobu, z jak neobvyklého úhlu bylo pojednáno. Po tomto filmu se autorsky každý vydal svou vlastní cestou. Budou-li na ní zodpovědně hledat rovnováhu mezi tématem a jeho pojednáním, zdá se, že budeme mít další osobnosti českého dokumentu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.