Zkontrolujte si smlouvu od dodavatele energií. Možná budete překvapeni

1. 9. 2023 - 14:52 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Zkontrolujte si smlouvu od dodavatele energií. Možná budete překvapeni zdroj: Tisková zpráva

Víte, jakou máte smlouvu u svého dodavatele energií? Možná se otázce divíte, ale vězte, že celá řada domácností to vlastně vůbec neřeší. To je samozřejmě chyba, na kterou zpravidla přijdou až v momentě, kdy se stane něco neočekávaného, např. se jim automaticky prodlouží smlouva za nevýhodných podmínek.

To ale není jediný důvod, proč byste měli mít přehled o tom, za co vlastně platíte a co vám se smlouvou hrozí. Každý dodavatel má smlouvy a podmínky dodávek trochu jinak stavěné, i proto byste měli vždy pečlivě zkontrolovat, co podepisujete. Ale i v momentě, kdy už máte smlouvu pečlivě zkontrolovanou a podepsanou, je třeba zůstávat na pozoru.

Trh s energiemi se totiž mění, často dokonce velmi prudce, což je třeba i něco, co se dá očekávat od letošní zimy. Proto i když si jste zdánlivě jisti svým dodavatelem, raději si smlouvu znovu překontrolujte a hlídejte si trh. Jedině tak vás nic nepřekvapí. Co ale můžete udělat ještě dnes, abyste měli jistotu nejvýhodnější ceny elektřiny a plynu? Určitě se nejdřív podívejte, jakou smlouvu vlastně máte.

Smlouva na dobu určitou

Jsou dvě varianty. První z nich je smlouva na dobu určitou. To znamená, že jste si s dodavatelem sjednali dodávku obvykle za fixní cenu, která je uvedená ve smlouvě, na konkrétní období, nejčastěji rok či dva. V takovém případě sice máte klid, ale i tak je třeba si dát pozor, a to zejména na automatickou prolongaci, kterou ve vaší smlouvě pravděpodobně máte a možná o tom ani nevíte.

Automatická prolongace jednoduše znamená, že se vaše smlouva, kterou jste uzavřeli např. na rok, prodlouží o další rok, aniž byste k tomu dali přímo signál. Problém je, že někteří dodavatelé o blížící se prolongaci nedávají svým zákazníkům vědět. Proto pak někteří z nich mohou být překvapení, jednak z toho, že se smlouva prodloužila, ale také z toho, za jakých podmínek.

Smlouva na dobu neurčitou

Druhou variantou je smlouva na dobu neurčitou. Tam sice nemusíte kontrolovat termín vypršení smlouvy, ale rozhodně by vás měla zajímat výpovědní lhůta, která činí minimálně tři měsíce. Na dobu neurčitou sice můžete teoreticky měnit dodavatele každé tři měsíce, ale čtvrt roku je velmi dlouhá doba, i když by se to nemuselo zdát.

Protože je říjen a jsme teprve před zimou, mohlo by to svádět k tomu domnívat se, že na změnu dodavatele je času dost. Jenže když s tříměsíční výpovědní lhůtou podáte výpověď například v polovině října, lhůta začíná běžet až od prvního dne následujícího měsíce, což znamená, že u stávajícího dodavatele musíte setrvat minimálně do konce ledna. I proto se vyplatí být neustále ve střehu a podmínky smlouvy si pečlivě hlídat.

Zdroje: Inzerce

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.