Židovská komunita v Indii protestuje proti chystanému filmu o Hitlerovi

19. 6. 2010 - 10:00 | Téma | red

Židovská komunita v Indii protestuje proti chystanému filmu o Hitlerovi zdroj: tisková zpráva

Protesty malé židovské komunity v Indii přiměly hlavního herce, aby odstoupil od role ve filmu o posledních dnech nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Snímek chce natočit indické filmové studio Bollywood, pro nějž je toto téma poměrně vzácné.

Anupam Kher, který měl hrát Hitlera, řekl, že se rozhodl odstoupit od natáčení poté, co internetové sociální sítě zaplavily desítky protestů.  "Vzhledem k tomu, že tento projekt vyvolává mezi mými fanoušky takovou nevraživost, chci odstoupit od role, protože respektuji jejich city," uvedl Kher v prohlášení.

Film chce dát divákům možnost nahlédnout na Hitlerovu "nebezpečnost, jeho charisma, jeho paranoiu a jeho genialitu", uvádí studio v prohlášení o snímku, který se má začít natáčet příští měsíc.  "Nikdy jsem se neřídil obchodními úvahami, ale vždy jsem respektoval společenské názory," řekl Kher.

"Kdokoliv bude chtít natočit tento film, udělá to z ignorantství, pokud ne přímo z pochmurných motivů...urazí city komunity, která zažila mnoho utrpení," řekl předseda indické židovské federace Jonathan Solomon.

V roce 2006 musel majitel malé restaurace v Bombaji kvůli protestům změnit její název z Hitlerův kříž na Křížová kavárna a odstranit svastiky z jídelních lístků a stěn. O rok později židovská komunita intenzivně protestovala opět v Bombaji proti plánům jisté firmy vyrábějící ložní prádlo, která chtěla uvést na trh novou řadu přehozů na postel pod názvem Nacistická kolekce.

Režisér filmu Rakeš Randžan Kumar se snažil ujistit veřejnost, že snímek nebude oslavou Hitlera. "Ti, kdo protestují proti tomuto filmu, nemají pravdu," řekl.

V celé Indii dnes žije asi 5500 Židů, z toho 4500 v Bombaji. Někteří Indové považují Hitlera pouze za významnou historickou osobnost a o holokaustu, jenž si za druhé světové války vyžádal životy milionů Židů, nemají valné povědomí. Případy mnohdy neúmyslné propagace nacismu tak v Indii nejsou ničím mimořádným. K tomu přispívá i skutečnost, že svastika, kterou nacisté zneužili v podobě hákového kříže, patří v Indii k dávným hinduistickým symbolům a je považována za symbol štěstí a energie.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.