Zemřela Jarmila Turnovská, spoluautorka mnoha českých seriálů

2. 3. 2010 - 7:00 | Téma | red

Zemřela Jarmila Turnovská, spoluautorka mnoha českých seriálů zdroj: tisková zpráva

Jarmila Turnovská, dramaturgyně a scénáristka České televize, spoluautorka legendárního seriálu Kamarádi a černobílé televizní pohádky Popelka, zemřela v noci z neděle na pondělí. ČTK to sdělila její dcera Magdaléna.

Turnovská, která se narodila 11. srpna 1930 v Praze, patřila k zakládající generaci dětského

"Jarmila Turnovská už není mezi námi, její pohádky ale budou dál přinášet radost dětem i jejich rodičům," napsala ČTK dcera. Jméno Jarmily Turnovské se pojí s množstvím seriálů, hraných i loutkových pohádek a pořadů pro nejmenší.

"Byla to velká a silná osobnost, která zformovala vidění televizní tvorby pro děti a nastavila vysokou laťku profesní kvality pro všechny tvůrce. Kdo se s ní na své dráze setkal, nezapomene nikdy na její jemný humor a laskavé, leč nekompromisní rady, které vždy směřovaly k jedinému cíli - to nejlepší na televizní obrazovce musí patřit dětem," shrnula přínos Turnovské šéfdramaturgyně ČT Kateřina Krejčí.

Prvních šest dílů seriálu Kamarádi vzniklo v roce 1969, druhá série o pět let později. Scénář ke Kamarádům napsala Turnovská společně s Vlastou Janečkovou, která seriál režírovala. Jednu z hlavních rolí vytvořil dnes populární moderátor Marek Eben, zahrál si obtloustlého chlapce s přezdívkou Váleček.

Dvojice Turnovská - Janečková je podepsána také pod pohádkou Popelka z roku 1969, kde si hlavní roli zahrála Eva Hrušková. Turnovská se podepsala také pod pohádky O zrzavé Andule, O víle Arnoštce, Koho ofoukne větříček, O princi, který měl o kolečko víc a další.

Dramaturgický rukopis Turnovské nesou i slavné a v dnešní době stále populární seriály jako Navštěvníci, Létající Čestmír, Chobotnice z 2. patra či Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.