Zemřel režisér snímku Bonnie a Clyde, Arthur Penn

30. 9. 2010 - 8:53 | Téma | red

Zemřel režisér snímku Bonnie a Clyde, Arthur Penn zdroj: tisková zpráva

Den po svých 88. narozeninách zemřel v úterý večer americký režisér Arthur Penn, který v roce 1967 natočil slavný film o zločineckém páru Bonnie a Clyde. Oznámil to dnes Pennův dlouholetý kamarád a manažer Evan Bell, podle kterého trpěl režisér asi rok vleklou nemocí. Podle dcery Molly Pennové bylo příčinou smrti jejího otce selhání srdce.

Arthur Penn pocházel z Filadelfie, v New Yorku pak absolvoval slavné Actor's Studio a svou režijní kariéru zahájil v televizi. Do širšího povědomí se dostal nejprve jako divadelní režisér na Broadwayi, kde zaujal díly jako The Miracle Worker a All the Way Home. V 60. letech mu pak učarovalo stříbrné plátno, pro které vytvořil několik pamětihodných filmů.

Příběh o kriminální dvojici, kterou nakonec uštvala policie, Bonnie a Clyde obdržel dva Oscary. Film režiséra proslavil, i když on sám o něj původně neměl zájem, dokud ho nepřesvědčil Warren Beatty, který nejenže odehrál hlavní mužskou roli, ale dnes kultovní dílo také produkoval. Snímek o gangsterské dvojici, v němž milou hlavního hrdiny ztvárnila Faye Dunaway, byl inspirován filmy takzvané nové francouzské vlny 60. let. Francouzští režiséři Francois Truffaut i Jean-Luc Goddard nabídku režírovat gangsterku Bonnie a Clyde odmítli.

Bonnie and Clyde zdroj: tisková zpráva

I když jméno Arthura Penna si diváci s Bonnie a Clyde spojují nejvíce, on sám za své nejpodařenější režijní dílo považoval western Malý velký muž s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli. Stejně jako Bonnie a Clyde šlo o romantické poohlédnutí za násilnou minulostí s důrazem na odmítnutí válek a rasismu.

Ke konci svého profesionálního života se Penn vrátil tam, kde začínal, a věnoval se práci v televizi. Jako výkonný producent je mimo jiné podepsán pod televizním seriálem Zákon a pořádek.

Režisér, jehož bratrem byl slavný fotograf Irving Penn, který zemřel loni, se také vyjadřoval k politickému dění. Hojně kritizoval například vládu amerického prezidenta George Bushe mladšího, kterého obvinil, že akorát podporuje bohaté.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.