Zemřel ilustrátor Zdeněk Miler, autor Krtečka. Bylo mu 90 let

30. 11. 2011 - 21:34 | Téma | red

Zemřel ilustrátor Zdeněk Miler, autor Krtečka. Bylo mu 90 let zdroj: tisková zpráva

Ve věku 90 let zemřel výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler. Je autorem Krtka, populární animované postavy. Příběhům s krtkem Miler věnoval většinu své tvorby - zhruba pět desítek filmů z celkových sedmdesáti. K tomu doprovodil nezaměnitelnými ilustracemi více než čtyřicet knih pro děti. Miler zemřel dnes kolem 15:00. ČTK to potvrdil lékař ze sanatoria v Nové Vsi pod Pleší, kde Miler pobýval poslední měsíce svého života, Roman Šmucler.

Kladenský rodák Zdeněk Miler začínal ve zlínských filmových atelierech a od roku 1945 spolupracoval v barrandovském studiu Bratři v triku s legendárním Jiřím Trnkou. "Walt Disney použil pro své kreslené filmové příběhy téměř všechna zvířátka, jen jedno ne. To jsem si vybral já," vysvětlil Miler již dříve, proč si za hlavního hrdinu zvolil malého hmyzožravce. Údajně na něj přišel, když při procházce zakopl o krtinu. V roce 1956 vznikl první a asi nejslavnější Krtkův příběh o tom, jak ke kalhotkám přišel. Ve stejném roce za něj Miler získal Benátského lva na filmovém festivalu v tomto italském městě.

Na svém kontě má Miler více než pět milionů prodaných knih a řadu cen včetně těch za celoživotní dílo (v roce 2006 obdržel například medaili Za zásluhy).

Zdeněk Miler a jeho krteček

Se Zdeňkem Milerem od konce 70. let hojně spolupracoval scenárista, pedagog a dramaturg animované tvorby Jiří Kubíček. "Vzniklo asi osm velkých půlhodinových 'krtků' ve spolupráci se společností Westdeutsche Rundfunk za velice žádané západní marky," řekl Kubíček ČTK. Podle něj šlo už tehdy o období, kdy jména Miler a Krtek patřila pevně k sobě.

"On byl ale talentem daleko širším. I když ho Krtek proslavil, zastavil jeho aktivity, které byly tematicky bohatší a směřovaly k dospělému divákovi," podotkl. Upozornil na jím natočenou Wolkerovu pohádku O milionáři, který ukradl Slunce ze druhé poloviny 40. let, která byla naprosto avantgardní. "Dodnes patří ke klenotům světové kinematografie, je mezi tím nejlepším, co se tehdy v české kreslené animaci udělalo," dodal.

Krteček

"Ta zpráva mě zasáhla nejen jako ředitele Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, ale i osobně," řekl ČTK Petr Koliha. I jeho totiž tento filmař vychoval svým Krtkem. "Myslím, že všechny generace mají tohoto animovaného hrdinu rády. A není to jen otázka českých dětí. Právě jsem se vrátil z Finska a i tam se mě všichni nakonec zeptají na Krtka. Je vidět i v různých obchodech prakticky v celé Evropě," dodal Koliha, podle něhož česká kinematografie přišla Milerovým odchodem o podstatnou část.

"Znal jsem ho pochopitelně jako giganta a legendu, i když jsme se navzájem viděli minimálně. Na jeho Krtečkovi jsem ovšem vyrostl, už proto, že je to nejdůležitější český kosmonaut," komentoval Milerovo úmrtí jeden z nejvýznamnějších českých autorů animovaných filmů Pavel Koutský.

Krteček

"Zdeněk byl takovou hvězdou mezi námi, protože se svými figurami stal mezinárodní," reagoval na smutnou zprávu jeho vrstevník a další legenda českého animovaného filmu Břetislav Pojar, který v říjnu oslavil osmaosmdesátiny. Miler podle něj byl klasikem kresleného filmu. "Vytvořil postavy a typy, které stále přežívají, jsou v tomto žánru prakticky nesmrtelné," dodal Pojar.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.