Země zítřka - recenze očekávaného sci-fi od s Georgem Clooneym

29. 5. 2015 - 14:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Země zítřka - recenze očekávaného sci-fi od s Georgem Clooneym zdroj: tisková zpráva

Konečně je ten film venku. Konečně! O Zemi zítřka se toho dost napsalo ještě před premiérou a nakonec se z díla režiséra Brada Birda stalo jedno z nejočekávanějších sci-fi letošního roku. Výsledkem jsou však v zahraničí hodně rozporuplné reakce a ani první tržby v USA neukazují kdovíjaký úspěch. Přesto ten film nedopadl vůbec špatně. Záleží na tom, co od filmu čekáte.

Znovu si přečtěte poslední větu v perexu. Pokud pro vás sci-fi představují především vizuální efekty (které se beztak posledních deset let kreslí pouze v počítači), pak je docela možné, že některé digitální scenérie vás prostě dostanou do kolen. Film vypadá hezky. Působí jako zajímavé zjevení, které tady dlouho nebylo. Problémem je vše okolo.Příběh dost skřípe a samotná myšlenka pomyslného světa kdesi, kde všechno funguje a vypadá naprosto dokonale, tady už byla. 

zdroj: Falcon

Prvním problémem je dabing. Chápu, že film od Disneyho je především určený dětem, ale ta najít kino s originálním anglickým zvukem je nemožné. Až později jsem se dozvěděl, že kopie s originálem není. Znám Clooneyho jen v originále a idiotský nepřirozený hlas jsem nebyl schopen zkousnout. To byl první hřebíček do rakve. Sice jsem měl na plátně občas záběry na až surreálné světy, ale vnímal jsem jen hrozivý český dabing.

Film má dost povrchní zápletku. Svět je nedokonalý, zoufale příšerný, ale existuje rozměr, v němž je vytvořen jeho dokonalý sci-fi rozměr, kde všechno funguje. Je to taková totalitně utopická společnost, kterou vytvořili velcí vědátoři naší minulosti. Nějaká ženská zjistí, že existuje odznáček, který vás do této reality přenese. K němu se dostane víceméně náhodou. Sáhne na něj a je na poli. Pustí jej a je zpátky v naší době. Super. To vypadá zajímavě, že jo? Chcete prostě vědět, co za tím je.

tomorrowland zdroj: tisková zpráva

Takže tahle zvídavá holka sahá na odznáček a nakonec se dostane až ke Clonneymu (Frank), který o jiné realitě ví, je trochu paranoidní, ale jinak vlastně hodně fér týpek. Společně se přenesou velmi záhy do jiné dimenze, my se pokocháme mnoha futuristickými záběry a začneme se nudit.

Neustále nám jsou předhazovány poučení, moudra a moralistické žvásty o zkaženosti našeho světa, myšlence světa lepšího a jezdíme z místa na místo. Nejlepší postavou je Nix Hugha Laurieho, jehož chuť vytvořit něco velkého se neslučuje s myšlenkou korporace Disney a dvou unylých postaviček, které se do jeho světa vlastně jen vetřeli a začali rozesí... všechno to hezké. 

Dlouho už mne nenaštval žádný film, jako Země zítřka. Fuj fuj řvu na všechny ty multikulti zakuklené žvásty o tolerování všeho, ale netolerování ničeho, co se nám nehodí do našeho globálního krámu. A jsem strašně rád, že jsem na to nevzal svoje děti.

Film však nedopadl vůbec špatně. Pokud vám vyhovuje koukat na hezké obrázky, budete šťastní.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.