Zathura: Vesmírné dobrodružství

30. 12. 2005 - 13:20 | Téma | red

Zathura: Vesmírné dobrodružství zdroj: tisková zpráva

Danny (Jonah Bobo) a Walter (Josh Hutcherson) jsou zrovna nerozlučná bratrská dvojka. Desetiletý Walter má přítelkyni a cítí, že už na něj začíná lézt dospělost

Danny (Jonah Bobo) a Walter (Josh Hutcherson) jsou zrovna nerozlučná bratrská dvojka. Desetiletý Walter má přítelkyni a cítí, že už na něj začíná lézt dospělost. S dětinskými nápady šestiletého Dannyho se zdržuje jen velmi nerad a v krajní nouzi. A jejich starší sestřička, čtrnáctiletá Lisa (Kristen Stewartová), by nejraději prospala celé dny a z díry v podobě svého pokojíku vylézala jen za večerními radovánkami teenagerů. Jedno však mají všichni tři společné: jejich otec (Tim Robbins) na ně nemá pro spoustu pracovních závazků čas. Při jednom z mnoha jeho náhlých odchodů do práce trio doma opět osamí. Tentokrát však budou mít všichni o zábavu postaráno. Danny totiž ve sklepě nalezl starou, avšak o to kouzelnější společenskou hru, jejímž prostřednictvím se zánovní sídlo i s trojicí pasažérů vydává na dobrodružnou výpravu napříč Vesmírem. Najdou k sobě oba bratři cestičku díky společně prožitým nebezpečenstvím, anebo je ani střet s porouchaným obřím robotem, setkání s meteorickým rojem nebo souboj s rasou kosmických ničitelů zorgonů nesblíží?

Zathura Dětské knížky Chrise Van Allsburga mají hollywoodští filmaři v oblibě. Vše začalo snímkem Jumanji (1995) o dětech, kterým změní život tajemná hra. V roce 2004 pak následovala vyprávěnka Polární expres o vlaku, který o Vánocích rozváží dětem dárky. Zvláště s prvním z těchto snímků má Zathura mnoho společného. Také nyní čekají na účastníky prapodivné hry mnohé životu nebezpečné úkoly, které prověří soudržnost hráčů. Během deseti let, které od sebe oba snímky dělí, se však mnohé změnilo. Ambiciózní velkofilm Jumanji patřil k výkladním skříním hollywoodského průmyslu, Zathura dnes jen nesměle doufá, že si jí některý z potenciálních diváků všimne. Relativně nízký rozpočet filmu dovolil jen skromné trikové sekvence co do kvantity i výpravnosti. To málo vizuálních efektů však splňuje veškeré nároky na dnešní sci-fi filmy kladené. Na rozdíl od Jumanji i Půlnočního expresu, dvou snímků, které jsou přehlídkou digitálních triků, vzali tvůrci Zathury zavděk klasickými loutkovými efekty. Studio maskéra a trikaře Stana Winstona (má doma čtyři Oscary za filmy Vetřelci, Terminátor 2: Den zúčtování a Jurský park) ale odvedlo poctivou práci. Zejména starosvětsky pojatý robot jako vystřižený z klasického sci-fi snímku Zakázaná planeta (1956) musí milovníka žánru potěšit. Horší už je to s mimozemskými ještěrko-dinosaury zorgony, kteří vyvolají spíš shovívavý úsměv.

Zathura Komediální herec a stále častěji také režisér Jon Favreau po svém debutu, nevydařené gangsterce Ranaři překvapivě uspěl coby režisér prostinké dětské komedie Vánoční skřítek. V Hollywoodu si jeho jméno náhle získalo celkem dobrý zvuk a ani Zathurou: Vesmírným dobrodružstvím si příliš nepohoršil. Dávku filmařského talentu Favreau potvrdil, oproti Vánočnímu skřítkovi dokonce odvádí ještě solidnější řemeslný výkon. Velký podíl na tom jistě mají i jeho zkušení spolupracovníci v čele s kameramanem Guillermem Navarrem (Spy Kids, Hellboy) a hudebním skladatelem Johnem Debneym, jehož hudba se ve vrcholných momentech přibližuje klasikům kosmických podívaných jako John Williams (Hvězdné války, ale i E. T. – Mimozemšťan) a Jerry Goldsmith (Star Trek). Skutečným prubířským kamenem Favreauových režisérských kvalit však bude až snímek následující – fantastický velkofilm John Carter of Mars, který podědil po expertech na digitální feérie Robertu Rodriguezovi (Sin City – město hříchu) a Kerrym Conranovi (Svět zítřka).

Zathura Zathura od počátku odkazuje k celé řadě vesmírných sci-fi filmů. Diváka navnadí velmi vydařené úvodní titulky, sympaticky stylizované do podoby kosmických sérií jako byl Flash Gordon anebo comicsový Adam Strange. Vesmírné putování od dobrodružství k dobrodružství nejednou připomene Stopařova průvodce po Galaxii, jeho nápaditost se ale ani zdaleka nekoná. Bez všech ozdůbek a parádiček zůstává Zathura: Vesmírné dobrodružství klasickým dětským snímkem, který plní veškeré požadavky na žánr kladené. Kolikrát si již musel smutný dětský hrdina projít fantastickou cestu, na níž poznal sílu imaginace, pomáhající zvládnout životní strasti? Kolik neskutečných dobrodružství už usmířilo i ty nejrozhádanější sourozenecké týmy? Začít můžeme u Letopisů Narnie, jejichž filmová podoba se nedávno objevila v našich kinech, a můžeme pokračovat až k tomu nejslavnějšímu, k Nekonečnému příběhu. V této společnosti se Zathura krčí spíše v koutku. Sérií vcelku působivých efektů i nenáročným dějem film jistě upoutá pozornost nejmenších diváků, jimž je určen především.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.