Zaostřeno na hlavní soutěž 41. ročníku MFF Karlovy Vary

18. 7. 2006 - 16:45 | Téma | red

Zaostřeno na hlavní soutěž 41. ročníku MFF Karlovy Vary zdroj: tisková zpráva

Už druhým rokem se v Karlových Varech soutěžilo na třech frontách: kromě hlavní soutěže měla samostatnou porotu sekce dokumentárních filmů a sekce Na východ od západu

Už druhým rokem se v Karlových Varech soutěžilo na třech frontách: kromě hlavní soutěže měla samostatnou porotu sekce dokumentárních filmů a sekce Na východ od západu. V ohnisku největšího zájmu byla ovšem soutěž hlavní – o níž kromě statutární poroty, vedené Goranem Paskaljevičem, rozhodovaly také další čtyři poroty. Hlavní soutěž byla letos vyrovnaná a bez výraznějších favoritů.

O 41. ročníku MFF Karlovy Vary

Sherrybaby V dlouhé historii karlovarského festivalu jen jednou zvítězil snímek USA (Sůl země, 1954 – ex aequo se sovětským filmem Věrní přátelé). O to větší překvapení uchystala porota, když Velkou cenu Křišťálový glóbus přiřkla nezávislému americkému filmu Sherrybaby. Debutantka Laurie Collyerová v něm jednoduchými prostředky zachytila problémy mladé ženy, která se po návratu z vězení snaží zařadit do společnosti, a především získat srdce své malé dcerky. Spontánní projev přinesl Maggii Gyllenhaalové i Cenu za nejlepší ženský herecký výkon.

Zvláštní cena poroty byla ex aequo udělena Hřebejkovu filmu Kráska v nesnázích a skromnému, sympatickému bulharskému snímku Vánoční strom režisérů Ivana Čerkelova a Vasila Živkova. V šesti epizodách – proložených záběry na cestu vánočního stromu z hor do Sofie – v něm přibližují osudy několika našich současníků různého věku a v různém prostředí.

Pár osob, krátkej čas Polský soutěžní snímek Pár osob, krátkej čas Andrzeje Barańského v mnohém připomínal film Nikifor, který loni v Karlových Varech zvítězil: děj se též odehrává v nepříliš vzdálené době minulých desetiletí, hlavní postavou je nepraktický a nedoceněný básník Miron Białoszewski (Andrzej Hudziak), o něhož se obětavě stará slepá Jadwiga Stańczaková (Krystyna Janda). Tentokrát se však museli polští tvůrci spokojit s cenou za nejlepší mužský herecký výkon pro Andrzeje Hudziaka. Francouzskou kinematografii reprezentoval snímek Dcera té druhé, v němž Virginie Wagonová sleduje dilema dvou žen: té, která, vychovává unesené dítě, i jeho biologické matky. Této svěží, upřímným dojmem působící studii mezilidských vztahů udělila porota Zvláštní uznání.

Silné zastoupení měly v soutěži severské kinematografie. Největší ohlas vzbudil norský film Repríza, který debutantovi Joachimu Trierovi přinesl statutární Cenu za režii a navíc i Cenu Dona Quijota (uděluje ji porota Mezinárodní federace filmových klubů – FICC). V lehkém stylu, opravdovostí výpovědi připomínajícím tvorbu francouzské nové vlny, zejména Truffauta, sleduje osudy dvou mladých spřátelených literátů.

Mrazivé město Zcela jinak je laděno finské Mrazivé město, v němž Aku Louhimies zaznamenává trýznivý rozchod manželů a jejich boj o děti. Syrová kronika ze zimních Helsinek získala Cenu FIPRESCI a zvláštní uznání FICC – a do třetice i nově udělovanou cenu Europa Cinemas Label, o níž rozhoduje porota kin sdružených v Europa Cinemas. Ekumenická porota dala přednost snímkům z jiných kontinentů: její cenu získal argentinsko-španělský Osud Miguela Perreiry, podobenství o životní volbě pojaté v klíči magického realismu. Zvláštního uznání se dostalo íránskému filmu Sbohem, živote Ensieh Shah-Hosseiniové, líčícímu drsné osudy frontové reportérky za někdejší íránsko-irácké války.

Kromě oceněných devíti filmů nabídla soutěž i další zajímavá díla. Především to byl film O lásce, v němž Lee Yoon-ki sleduje osudy několika korejských přistěhovalců v Los Angeles. Atmosférický snímek plný náznaků a zámlk citlivě sleduje osamělé a odcizené hrdiny a výrazně se liší od většiny korejských filmů hýřících násilím.

Tranzit Alexandr Rogožkin (získal oblibu zejména komedií Svéráz národního lovu) v soutěži představil snímek Tranzit, v němž vypráví dramatické i úsměvné historky z málo známé kapitoly druhé světové války, kdy na odlehlé Čukotce přejímali sovětští vojáci letadla od amerických spojenců. Zaujal i španělský snímek Cestou necestou Miguela Albaladejo, vycházející ze skutečného osudu devítiletého vůdce gangu, který bravurně unikal policii v ukradených autech.

Dokumentární snímky se i při velké převaze hraných filmů dovedly u diváků prosadit autenticitou sdíleného prožitku. Diváckou cenu deníku Právo získal dlouhometrážní dokument Jiné světy, který ve slovensko-české koprodukci natočil Marko Škop. Šest výrazně charakterizovaných postav z různých etnik v něm poutavě a velmi originálně vypráví o pestré minulosti i nelehké současnosti Šariše, svérázného a pozapomenutého regionu z rozhraní mezi evropským západem a východem.

Na speciál o 41. ročníku MFF v Karlových Varech

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.