"Zakázaný" film Jarmareční bouda jde do kin

2. 2. 2010 - 19:53 | Téma | red

"Zakázaný" film Jarmareční bouda jde do kin zdroj: tisková zpráva

Příběhy lidské pýchy, krutosti a nesnášenlivosti přináší nový snímek Pavla Dražana Jarmareční bouda. Jeho tvůrci se inspirovali stejnojmenným kultovním dílem z roku 1982, za který Dražan získával ocenění na festivalech, avšak v podstatě byl film zakázán a promítal se pouze ve filmových klubech a v zahraničí. Premiéru v kinech bude mít 4. března.

"Je to představení lidstva. Typický člověk a chování lidí kolem něho," řekl dnes při setkání s novináři Dražan. Podle něj jde o nadčasový snímek, který odráží stav společnosti. Inspiroval se přitom filmy Frederika Felliniho nebo Andreje Tarkovského.

Dražan popřel, že by důvody, které vedly k zákazu snímku v totalitní době byly politické. "Už tehdy to nebyla politická věc. Zamýšlel jsem to v jakési vyšší rovině filozofie. Byly tam sice náboženské prvky, ale námitky byly odůvodněny tím, že jde o bezvýchodný, depresivní obsah, který lidi ukazuje jako jakési loutky," řekl.

Film tvoří několik příběhů, které se navzájem prolínají. Specifickou atmosféru dodává drsnému obrazu také výběr hudby. Autor využil mimo jiné díla Modesta Musorgského nebo Ludwiga van Beethovena. Na tiskové konferenci uvedl, že právě hudba má být protikladem lidí a jejich chování.

Motivací k natočení nového snímku bylo pro Dražana vnímání jeho původního snímku. "Je to nadčasové téma a přišlo mi zajímavé udělat to pořádně a lépe. Tehdy jsem sám natáčel a mělo to spoustu technických chyb. Obsah zůstává stejný, i když některé scény jsou tam nové," uvedl.

Hlavní roli svěřil režisér Jaroslavu Duškovi, který podle něj dokázal výrazně posunout uměleckou představu oproti minulému snímku. "Člověk, kterého hraje Dušek, je 'nabubřelý blb', který si myslí, že si všechno může dovolit, že všechno umí a dokáže. Další výraznou roli hrají zpěvák Daniel Bárta nebo herec Pavel Liška. "Rád pracuji se zvláštními typy herců. Právě hra herců dokázala film posunout," dodal.

Podle Duška byla práce na filmu velmi zajímavá. "Bavilo mě to. Mám rád posunutou fantazii," uvedl.

Podle tvůrců není snahou filmu "moralizovat nebo ukazovat cestu". "Chtěli jsme pouze ukázat, že se něco takového může dít. Nehledali jsme ale východisko," řekl producent filmu Jiří Štorek.

Nový film má asi dvojnásobnou stopáž než původní, který měl 35 minut. Tvůrci měli na realizaci asi šest milionů korun. Natáčel se loni v březnu a dubnu výhradně v exteriérech. Děj se odehrává v lokalitách kolem Velkého Meziříčí a na Berounsku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.