Zajímavosti o stereoskopických filmech

3. 7. 2009 - 8:02 | Téma | red

Zajímavosti o stereoskopických filmech zdroj: tisková zpráva

CO JE 3D TECHNOLOGIE? Je to stereoskopický pohled. Oči vidí věci každé z trochu jiného úhlu

CO JE 3D TECHNOLOGIE?

Je to stereoskopický pohled. Oči vidí věci každé z trochu jiného úhlu. Mozek potom tyto dva pohledy spojí do jednoho, který nám umožní rozlišovat hloubku a vzdálenost. Dva stereozáběry napodobují způsob, jakým fungují lidské oči.

KDY SE POPRVÉ OBJEVIL NÁPAD S 3D TECHNOLOGIÍ?

Před více než sto lety! Britský průkopník filmu William Friese-Greene podal žádost o patent na proces výroby 3D filmu na konci 19. století. Byla to těžkopádná, složitá a nepoužitelná forma 3D, protože jeho metoda spočívala v promítání dvou filmů vedle sebe, které se sledovaly stereoskopem, jež ty dva obrazy spojil.

Zřejmě první 3D film, který viděli platící diváci, byl krátkometrážní “The Power Of Love”, promítaný v září 1922 v Los Angeles. Byl promítán v tzv. červenozeleném stereoskopickém formátu a diváci měli na očích stereoskopické brýle.

House of Wax KDY ZAČALA TECHNOLOGIE 3D SLAVIT PRVNÍ ÚSPĚCHY?

Počátkem padesátých let minulého století. Z titulů jmenujeme “Bwana Devil”, “Dům voskových figurín”, “Líbej mě, Katko” nebo Hitchcockova “Vražda na objednávku”. Paramount vyrobil komedii s Deanem Martinem a Jerrym Lewisem “Money From Home” a několik krátkých filmů s dětskými postavičkami – duchem Casperem a Pepkem námořníkem. I John Wayne si zahrál ve 3D filmu, ve westernu “Hondo”.

TAK PROČ ZLATÁ ÉRA 3D SKONČILA?

Z mnoha důvodů. Některé byly technické – např. dvě zároveň promítané kopie musely být naprosto identické. V případě, že jedna byla poničena, trojrozměrný obraz nefungoval. Divákům se často dělalo špatně nebo je začala bolet hlava či oči. Kromě toho panovala obecná nechuť používat nepohodlné, papírové 3D brýle.

PROČ SE FILMAŘI ZAČALI TECHNOLOGIÍ 3D ZNOVU ZABÝVAT?

S příchodem kin IMAX vzniklo několik 3D krátkých filmů. Prvním celovečerním animovaným filmem promítaným v IMAX kinech byl “Polární expres”.

JSOU 3D FILMY FINANČNĚ NÁROČNĚJŠÍ?

Ano. Pokud normálně stojí natočení filmu 150 mil. dolarů, je potřeba dalších 15 mil., aby mohl být natočen v 3D. Důvodem je skutečnost, že takový film musí být natočen třikrát – zvlášť pro levé a pravé oko a potom pro obě dohromady.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.