Žádostivá těla (Les corps impatients)

17. 12. 2003 - 15:08 | Téma | red

Žádostivá těla (Les corps impatients) zdroj: tisková zpráva

Okouzlující Laura Smet v roli těžce nemocné dívky, jejíž chlápek začne chodit s její sestřenkou. Čerstvě syrový celovečerní debut Xaviera Giannoliho.+ Fotogalerie. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Xavier Giannoli upoutal před 5 lety, když v Cannes získal Zlatou palmu za krátkometrážní snímek L’Interview

Xavier Giannoli upoutal před 5 lety, když v Cannes získal Zlatou palmu za krátkometrážní snímek L’Interview. Jeho celovečerní debut Žádostivá těla (Les corps impatients/ Eager Bodies) potvrzuje autorův talent a vnáší do kin syrový pohled na potápějící se milenecký trojúhelník.

Jsou mladí. Jsou neklidní. Charlotte (Laura Smet) a Paul (Nicolas Duvauchelle). Děsně se milují. Charlotte a Paul. Charlotte právě jede na chvíli do Paříže, na testy do nemocnice. Paul jede s ní.
Brzo se ukáže, jak moc je Charlotte nemocná a dívka zůstává na další a další vyšetření. Paul je z toho nesvůj a milenci se začnou hádat. Na plátno navíc vystoupí Ninon (Marie Denarnaud), Charlottina vzdálená sestřenka a Paul k ní vzplane.

Žádostivá těla Giannoliho adaptace románu Christiana de Montelly není příběh, který by fascinoval složitostí, nebo hlubokou filozofií.
Režie uchvacuje svou přímostí a smyslem pro rafinovanost konfliktu. Téma touhy v blízkosti smrt by šlo jednoduše zpatetizovat, zromantizovat, polepit sentimentem. Giannoli však celou love-story sleduje chladnýma, realistickýma a otevřenýma očima. V tomhle pohledu mají ostatně Francouzi tradici- připomňme alespoň přeestetizované Noci šelem (Les nuits fauves), či aktuální Zvrácený (Irreversible).
Této formě je v Žádostivých tělech podřízen i obraz. Ruční kamera inteligentně těká mezi figurami (nezaměřuje se jenom na toho, kdo zrovna mluví), dlouhé záběry plné „smetí“ narušuje hrubý střih. Jak ale Giannoli poznamenává, nechtěl se přiblížit formě dogma95. Inspiraci hledal ve francouzské nové vlně, ve filmech J-L. Godarda.

Žádostivá těla Role Charlotte byla pro Lauru Smetovou, dceru nejslavnějšího francouzského rockera a národní instituce- Johnnyho Hallydaye, filmovým debutem. Dívka fascinuje už svou oduševnělou tváří, která skvěle kontrastuje s Charlottinou nemocí. Všechny Charlottiny duševní výkyvy pak Smet zvládá s přehledem a grácií.
Duvauchelle i Denarnaud jsou také přesvědčiví a především skvěle vybraní.

Žádostivá těla jsou čerstvá jako nejlepší bretaňské ústřice. A jistá brutalita a nahota? K takovému pokrmu prostě patří.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.