Zachary Levi se podivuje nad negativním přijetím Shazam! Hněv bohů

27. 7. 2023 - 16:03 | Novinky | Adam Homola

Zachary Levi se podivuje nad negativním přijetím Shazam! Hněv bohů zdroj: Foto: Warner Bros

Zachary Levi, hvězda filmu Shazam! Hněv bohů, v podcastu The FilmUp vyjádřil své rozčarování nad negativními reakcemi kritiků na film režiséra Davida F. Sandberga a prozradil, že si není jistý, jakým směrem se bude franšíza ubírat.

„Nevím, jaká je budoucnost toho všeho, protože druhý film bohužel nebyl přijat tak dobře. Divácké hodnocení je stále docela dobré, ale hodnocení kritiků bylo velmi podivně a nepochopitelně nízké a lidé byli šíleně nevlídní,“ postěžoval si Levi. A je pravdou, že třeba na Rotten Tomatoes má film od diváků 86 procent, zatímco od kritiků jen 49. Na druhou stranu na Metacriticu má druhý Shazam od diváků 5,2, zatímco od kritiků 47, tak babo raď.

Film každopádně kasovně absolutně propadl a jde o jeden z největších komerčních průšvihů letošního roku. Film totiž celosvětově utržil pouhých 133 milionů dolarů.

Levi v podcastu ještě dodal: „Neříkám, že Shazam! Hněv bohů je nějaké dokonalé, Orsonu Wellesovi podobné mistrovské dílo, ale je to zatraceně dobrý film. Jen doufám nebo věřím, že historie ukáže pravdu. Bude to jedna z těch věcí, ke kterým se lidé budou vracet, budou se na Hněv bohů dívat na domácím streamu nebo v letadle nebo někde jinde a bude to ten film, o kterém slyšeli tolik keců, a pak si řeknou: No moment…“

Zatímco původní Shazam! vyprávěl srdceryvný příběh o pěstounovi Billym Batsonovi, který zjistil, že se může proměnit v dospělého superhrdinu, Shazam 2 se pokusil o větší měřítko, ale nakonec neuspěl.

zdroj: Warner Bros.

Jedním z hlavních problémů Shazama 2 bylo, že se snažil žonglovat s příliš mnoha postavami a dějovými nitkami. Zatímco první film se soustředil na Billyho/Shazama a jeho nevlastní sourozence, pokračování představilo několik dalších hrdinů, jako je Shazamova rodina, a také nové padouchy, jako je Mister Mind a Společnost monster zla. S tolika postavami, které se ucházely o čas na plátně, působil příběh přeplněně a žádná z postav nedostala prostor k růstu.

Dalším problémem bylo, že Shazam 2 zachytil jen málo z kouzla a humoru, díky nimž byl první film tak příjemný, jakkoliv také nebyl skvělý. Shazam! fungoval, protože měl smysl pro dětský údiv a hravost, které pokračování většinou zavrhlo ve prospěch akčních sekvencí poháněných CGI. Zachary Levi byl sice v hlavní roli stále sympatický, ale změna tónu směrem k vážnosti a epičnosti způsobila, že Shazam působil méně jedinečně a poutavě.

Kritici filmu také vytýkali nepřehledný děj a nedostatek příběhového zaměření. Snaha vybalancovat několik padouchů a vytvořit Shazamův filmový vesmír vedla k tomu, že příběh postrádal soudržnost a emocionální odezvu. Sázky v pokračování byly nízké, protože roztahaný příběh skákal od jednoho nedostatečně rozvinutého nápadu k druhému, aniž by se soustředil na přesvědčivý konflikt.

Zatímco Shazam! byl chválen za svůj optimistický tón a příběh vhodný pro celou rodinu, Shazam 2 získal většinou negativní recenze kvůli svému spletitému příběhu a neuspokojivému odklonu od toho, čím byl první film výjimečný. Nepodařilo se mu zajímavě rozšířit svět Shazama a zachytit kouzlo, kterým si získal diváky poprvé.

zdroj: Vertical Ent.

Velkým faktorem byl jistě i výrazně podtaktovaný marketing. Marketingová kampaň filmu byla poměrně nevýrazná a u diváků nevyvolala příliš velké nadšení. Studio tak film jednoduše nedokázalo (a ke konci už nejspíš ani moc nechtělo) pořádně prodat.

Svoji roli sehrála do jisté míry i nejistota ohledně DC Extended Universe. Budoucnost DC Extended Universe (DCEU) je v současné době pořád s otazníkem a tato nejistota mohla přispět k neúspěchu, byť už jistě menší měrou. Film měl být původně součástí DCEU, ale plány s touto franšízou se od té doby změnily. To mohlo diváky zmást a snížit pravděpodobnost, že budou mít o film zájem.

Druhý Shazam se tak jednoduše moc nepovedl a v saturovaném komiksovém žánru nedokázal nabídnout nic, co by vyčnívalo nad rámec průměru. A to málo zajímavého, co měl první film, se ve větší dvojce rozmělnilo. Trojka tak už nejspíš nikdy nevznikne a pokud ano, bude to nejspíš s obrovskými změnami.

Zdroje: The FilmUp

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.