Z filmového Hobita se stane nejnákladnější filmový projekt všech dob

12. 10. 2010 - 14:00 | Téma | red

Z filmového Hobita se stane nejnákladnější filmový projekt všech dob zdroj: tisková zpráva

Měla by to být lehká pohádka pro děti, ale přesto se zřejmě z dlouho očekávané adaptace knihy J.R.R. Tolkiena Hobit stane nejnákladnější filmový projekt všech dob. Napsal to zpravodajský server news.com.au.

Dvoudílný snímek, který dějově předchází trilogii Pán Prstenů, chystá režisér a producent Peter Jackson. Přípravný proces trvající deset let už komentátoři označují za "prokletí" či "peklo" a nyní odhadují náklady na půl miliardy dolarů (8,8 miliardy korun). To by překonalo i dva díly Pirátů z Karibiku, které byly natáčené současně v produkci, jež přišla na 450 milionů dolarů.

Důvodem ohromující ceny Hobita je mimo jiné komplikovaný spor o to, kdo vlastní filmová práva; jen samotné právní náklady podle odhadů překročí sumu 100 milionů dolarů. Předpokládá se také, že mnozí z herců z Oscary ověnčené trilogie Pán prstenů včetně Iana McKellena v roli Gandalfa nebo Andy Serkis coby Glum se do projektu zapojí s mnohem vyššími honoráři.

Britský herec Martin Freeman by podle nepotvrzených zpráv měl hrát Bilba Pytlíka, který se připojí k trpaslíkům na výpravě za dračím zlatem. V původní trilogii hrál Bilba Ian Holm, ale tomu už je 79 let, a proto je pro tuto roli příliš starý.

Pán prstenu, Gandalf

Předpokládá se, že se Hobit bude natáčet v 3D formátu a režírovat by ho měl Peter Jackson, přestože oficiálně to potvrzeno nebylo. Jackson měl původně k Hobitovi jen napsat scénář a produkovat ho; režii svěřil Guillermovi del Torovi, ale ten z projektu odstoupil v květnu kvůli neustálým odkladům natáčení.

Dlužno ovšem podotknout, že jakkoli se Hobitovi připisuje nálepka nejdražší produkce všech dob, odborníci zmiňují i ruskou filmovou adaptaci Vojny a míru. Ta v 60. letech minulého století stála odhadem 100 milionů dolarů, ovšem přepočteno na současné ceny by to bylo téměř 700 milionů dolarů (asi 12,3 miliardy korun).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.