Vysvobození (Deliverance)

3. 7. 2008 - 13:46 | Téma | red

Vysvobození (Deliverance) zdroj: tisková zpráva

Jeden z nejklasičtějších thrillerů všech dob s Jonem Voightem a Burtem Reynoldsem uvedl na MFF Karlovy režisér John Boorman. Napsal: Vojtěch Rynda. Nejklasičtější - ale u nás poměrně neznámá – klasika Deliverance patří do vlny amerických filmů z přelomu 60

Nejklasičtější - ale u nás poměrně neznámá – klasika Deliverance patří do vlny amerických filmů z přelomu 60. a 70. let, které reflektovaly obrovskou dobovou deziluzi, jež se nakonec netýkala jen USA. Válkou ve Vietnamu skončila naivně optimistická éra hippies, proběhla celá série atentátů na osobnosti vybízející k otevřenosti (J. F. Kennedy, Martin Luther King, Malcolm X) a představy o tom, že lidé jsou v zásadě dobří a společnost zdravá, braly za své. A tak přišly filmy jako Bezstarostná jízda, Bonnie a Clyde, Divoká banda nebo Mechanický pomeranč. Růžové klapky stranou: člověk je ve své podstatě zvíře a celá koncepce společnosti jen chatrný konstrukt, který se může kdykoliv rozpadnout.

Sejmu ho jak Vinetůa V Deliverance se čtveřice městských chlápků, kteří v bezpečí takzvané společnosti prožili celý život, rozhodne sjet divokou řeku v Apalačských horách, než ji z mapy definitivně vymaže již vznikající přehrada. Skupinku vede macho s lukem a šípy Lewis (role, znamenající průlom pro Burta Reynoldse); ostatní - Ed (Jon Voight), Bobby (Ned Beatty) a Drew (Ronny Cox) – už si celým projektem zas tak jistí nejsou. Po hypnotickém prologu, v němž muže od sjíždění řeky odrazují místní zdegenerovaní horalé, následuje jízda pěnícími peřejemi a nádhernou divokou krajinou, kterou si všichni čtyři pochvalují. Ale už následující den “to” přijde: Ed a Bobby jsou přepadeni dvěma místními “kovboji”. Zatímco Ed je přivázán ke stromu, “odvážnější” z buranů donutí Bobbyho předvádět prase a poté ho znásilní. Než dojde i na Eda, dorazí Lewis. Násilník je zlikvidován šípem, druhý uteče. Zbytek je čistá noční můra…

řeka je divoká Deliverance je nejryzejší thriller staré školy: takové filmy se už dnes netočí. Tři mrtví a jedno znásilnění je na poměry dnešních krváků konto téměř směšné – jenže po kterém z dnešních krváků se vám budou klepat kolena? Režisér Boorman v Deliverance od samého začátku mistrovsky buduje tajemství, které přechází v paralyzující pocit ohrožení a čistou hrůzu. Kamera všechno snímá jakoby mimochodem a nedává o sobě vůbec vědět, ale když si na ni po filmu vzpomenete, zjistíte, jak si s vámi po celou dobu hrála. Střih? Už jedna z úvodních scén, v níž si kytarista Drew s místním klukem střihne skladbu Dueling Banjos, patří do zlatého fondu scén světové kinematografie: vidíte, jak něco postupně vyrůstá ze země, a přitahuje vás to a děsí zároveň. Nemluvě o naprosto strhujícím snímání jízd v peřejích, při nichž se vám do žil napumpuje desetkrát víc adrenalinu než při všech honičkách v celých Hvězdných válkách.

Upadne mi noha A to zatím mluvím jenom o formě. Co z Deliverance dělá skutečný klenot (a jeden z nejvíc zneklidňujících filmů vůbec, jak se často píše), je nekompromisní způsob, jakým se tu strhává iluze pravidel společnosti a bezpečí civilizace. Zásadní otázky moderního člověka se v Deliverance vynořují bokem – jako by to byl divák sám, koho napadají, a ne film, jenž je provokuje.

Trefný slogan zní: „Tenhle víkend nehráli golf“. Čtveřice zaopatřených chlápků z velkoměsta se octla v situaci, kdy přestává platit všechno, na co celý život spoléhali. Nejenže si musejí sáhnout na samé dno fyzických sil; ono není vůbec jisté, jestli se s tímhle zážitkem vůbec kdy vyrovnají. Celá záchranná síť známého světa – od kterého jsou sotva pár kilometrů – je pryč, zůstává jen prastará situace lovce a oběti, která se může kdykoliv otočit. Jak proti sobě v takové chvíli stavět morálku a nutnost, výchovu a instinkty, pomstu a spravedlnost? A to všechno uprostřed lesa tak krásného až strašlivého (nebo naopak) a řeky, která se ve vteřině mění z brouzdaliště ve smrtící past. Strašlivá je i autenticita, s jakou jsou podaní zdegenerovaní horalé množící se po desetiletí jen mezi sebou, vedoucí v odlehlých údolích život, který se od 19. století změnil jen minimálně. Jak říká jeden z hrdinů, copak má cenu obracet se na policii, když jsou tu všichni příbuzní?

Když Ed s Bobbym pobřbívají Drewa do řeky, zní k tomu onen úvodní duet s banjem. V tu chvíli do sebe všechno zapadne: burani s vykotlanými zuby a navonění hoši z velkoměsta, stěna lesa a rostoucí zeď přehrady – má to k sobě daleko, ale je v nás obojí.

Za kamerou stál Vilmos Zsigmond: Zvětšenina, Lovec jelenů, The Long Good Bye, Blízká setkání třetího druhu… Má cenu říkat, jaký je tenhle chlápek machr? Scénář vznikl podle známého románu Jamese Dickeye.
Režii měl John Boorman (Excalibur, Exorcist II., Hope And Glory).
A těch třicet let od natočení Deliverance jako by vůbec nebylo.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.