Výročí narození Jana Wericha připomněl pietní akt u jeho hrobu

6. 2. 2010 - 14:12 | Téma | red

Výročí narození Jana Wericha připomněl pietní akt u jeho hrobu zdroj: tisková zpráva

Pietní vzpomínka na zasněžených pražských Olšanech připomněla dnes dopoledne 105. výročí narození Jana Wericha. U hrobu položili květy zástupci nadace Život umělce a sdružení Werichovci.

Werich má společný hrob s Jiřím Voskovcem na Olšanech od roku 1990. Dvě slavné postavy českého i světového divadla se totiž mohly v Praze setkat až po listopadu 1989, kdy byla na Olšanech po boku Jana Wericha a členů jeho rodiny uložena urna s Voskovcovým popelem. Desky na zemi, které místo označovaly, byly provizoriem, ale přetrvaly tam 13 let.

U zrodu myšlenky hrob důstojně označit byli pak kolegové z Divadla ABC Jaroslava Adamová, Stella Zázvorková a Miroslav Horníček. Nadace Život umělce vyhlásila sbírku, návrh na náhrobek vypracoval akademický sochař Vladimír Preclík, který patřil mezi okruh Werichových přátel a několikrát ho portrétoval. První busta vznikla tajně a zmizela v nenávratnu, když s ní jedna ze ctitelek emigrovala. Pak už Werich sochaři seděl oficiálně a rád. "Na hřbitovy nejsme - ani já, ani Voskovec," řekl mu jednou a dodal, že od něj by si hrob udělat nechal.

Výsledkem jsou dvě do sebe zaklesnuté desky s náhrobky ze slezské žuly. Plastická písmena jmen Voskovec a Werich tvoří symbolicky úsměvy obou klaunů. "Snažil jsem se, aby se hrob také usmíval", vysvětlil Preclík.

Herec, filozof, dramatik, prozaik, textař a polovina autorské a herecké dvojice V+W Jan Werich se narodil 6. února 1905 a zemřel 31. října 1980 ve věku 75 let. S lidskou blbostí bojoval celý život téměř bezohledně, i v podmínkách komunistického režimu dovedl polemizovat pohotově a trefně s totalitní mocí. Režimu se nikdy nepodařilo Wericha zcela umlčet, ztrpčil mu ale alespoň poslední roky života. I když žádný oficiální zákaz vydán nebyl, po roce 1968 už nemohl dělat svou největší lásku - divadlo. Jeho jméno a filmy navíc zmizely i z televize, přestaly mu vycházet knížky, nehrály se ani písničky tria Voskovec, Werich, Ježek. V 70. letech se objevoval už jen sporadicky, naposledy hrál v seriálu Pan Tau.

Spoluzakladatel Osvobozeného divadla Jiří Voskovec byl o čtyři měsíce mladší; narodil se 19. června 1905 a v americké emigraci ho přežil o pouhých osm měsíců. Nadace Život umělce chce letos připomenout i jeho 105. výročí narození.

Vydavatelství Supraphon připravilo k oběma jubileím album Tmavomodrý svět s třiadvaceti písněmi, které Werich nazpíval v první polovině 50. let s Orchestrem Karla Vlacha. Textový materiál obsahuje úryvky z Voskovcovy knihy Klobouk ve křoví, týkající se jednotlivých písniček.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.