Vymítač ďábla (The Exorcist)

28. 10. 2004 - 3:36 | Téma | red

Vymítač ďábla (The Exorcist) zdroj: tisková zpráva

Horror: Klasický horror Williama Friedkina o dívce posedlé démonem odstartoval famózním způsobem sérii, jejímž posledním dílem je současný výhřez Rennyho Harlina VYMÍTAČ: ZROZENÍ. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Démon Pazuzu utekl z obalu nanuka Míša a Radegast v trojské Zoo mě v šesti děsil rozhodně víc, ale pořád tam něco je

Démon Pazuzu utekl z obalu nanuka Míša a Radegast v trojské Zoo mě v šesti děsil rozhodně víc, ale pořád tam něco je. Odosobněně budované napětí a pár výjimečných scén.

Bylo 13 po Hitchockově Psychu. Bylo pět let po Polańského Rosemary má děťátko (Rosemary’s Baby). Psal se rok 1973 a kina uačala promítat horror Williama Friedkina Vymítač ďábla (The Exorcist). Muži si zakrývali oči, děvčata vřískala a slabé povahy omdlévaly. Jeden divák si při tomto výkonu zlomil čelist o hranu opěradla. Nějaký evangelík prohlásil, že v pásech s celuloidem přebývá démon. Studio muselo kvůli výhružkám půl roku chránit Lindu Blairovou, představitelku posedlé Regan.
Vymítač ďábla ve své době způsobil šok přesto, že nabízí atrakce již viděné a „pouze“ je zvýrazňuje. Jde tedy o podobný druh šoku, jaký letos vzniká okolo Wanova horroru Saw, což je v podstatě Mlčení jehňátek vs Obvyklí podezřelí +porce tvrdé drastiky a vizuální dovednosti.

Vymítač ďábla Odehrává se ve čtvrti Georgetown v současném Washingtonu. Herečka Chris MacNeilová (Ellen Burstyn) zpozoruje u své 12 leté dcery Regan změny chování, které nejprve vypadají na psychickou poruchu. Zatím nedaleko se osvícený otec Damien Karras (Jason Miller) pokouší zahnat osobní krizi sportem a alkoholem. Stíny v duši se mu ale prodlužují, když jeho matka tone na smrtelném loži.
Matka vodí Regan po doktorech i psychiatrech, ale k úspěchu to nevede. Děvče tropí neplechu. Chodí jako pavoučí žena, obrací hlavu o 360°, vydává ďábelské zvuky a dělá obscénní gesta. Když vyčerpá všechny možnosti, upne se matka k tomu nejzoufalejšímu – povolá vymítače. A tím se má stát právě Karras. Církev mu pro všechny případy na pomoc přivolá starého otce-archeologa Lankestera Merrina (Max von Sydow), který už démona jednou vymítal – kdysi dávno v Africe.
Z vedlejších pozic drama oživuje detektiv a filmový fanda Kinderman (Lee J. Cobb), jenž řeší vraždu, v níž má zjevně prsty posedlá Regan.

Dr. Mengele Tempo snímku, který napsal William Peter Blatty dle vlastního románu, je velmi pozvolné – k samotnému vymítání se dostaneme až v posledních dvaceti minutách. Tyto pasáže jsou také těmi nejzajímavějšími a výrazně vylepšují dosud sterilní podívanou.
Reganina matka neprojde za celý film žádným vývojem, stejně jako nikdo další z exponovaných figur. Ne, že by postavy nebyly v situacích, které by zvraty neumožňovaly, ale Friedkin se soustředí na Reganino provokativní chování a s tím kontrastující, civilně podaný souboj s něčím, co už by 400 let nemělo existovat. Problém je, že přípravy k samotnému vymítání zaberou 100 minut. Navíc i když režie používá křesťanské a satanské tematiky poskrovnu (ve srovnání s nejnovějším Harlinovým Vymítačem: Zrozením, působí v sekulární společnosti spíš jako v komiksu Superman v negližé.

straZato herecky je Vymítač neprůstřelný. Jason Miller vypadá jako kdyby si odskočil z natáčení nějaké Scorseseho mafiánky, a to byl < i>jeho filmovou premiérou. Uslzená Ellen Burstyn nemá chybu, stejně jako vřískající Linda Blair. Pozoruhodný je tah s Maxem von Sydowem, který se po úvodní desetiminutovce objeví až v závěru. Jeho štíhlá vysoká postava okamžitě zvrátí poměr sil na plátně.

Atmosféra sama je přitom přátelská jako krev na jatkách a těžší, než bouřkový mrak. Před třiceti lety asi bylo nějak víc pošmourno. Většina režisérů ale především tolik nespěchala se střihem. I dnes nahání promražený Reganin pokoj husí kůži a její kouzelné triky našly následovníky ve všech Kruzích a Ju-Onech dohromady. Dlouhé úzké schodiště je pak mistrovskou kulisou.
Friedkin také neutíká k obvyklým horrorovým hudebním efektům náhlých smyčců a „ďábelská“ bublavá mluva dokáže i po letech působit neotřele.

Vymítač ďábla je nafouknutá bublina, zralá z velké míry na rychloposuv, za což je ale z velké míry zodpovědný sám námět.
Zájem diváků způsobil v průběhu let produkci dalších třech pokračování, která se vyznačují nezadržitelným úpadkem kvality a devalvací hodnot, pro které se stal Friedkinův horror vyhlášeným.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.