Vše je ztraceno - recenze

11. 12. 2013 - 19:00 | Recenze | František Fuka

Vše je ztraceno - recenze zdroj: tisková zpráva

Robert Redford si vyjede na lodi, v jejímž boku se najednou objeví nepříjemně velká díra. A v díře voda. A ve vodě zkratované vysílačka. A tak začne série nepříjemných událostí, která se brzy promění v boj o přežití s oceánem, počasím, gravitací, stářím a dalšími padouchy.

Ve filmu hraje pouze Robert Redford. Neodozvíme se co je zač, jak se jmenuje, ani proč a kdy se vydal na moře. K nárazu a proděravění lodě dojde asi po minutě filmu.

zdroj: Archiv



Ve filmu se skoro nemluví. To, co slyšíte v traileru, je přiližně polovina veškerých dialogů (tedy vlastně monologů). Dočkáme se jednoho obzvlášť citlivě proneseného "FUCK!", které pravděpodobně časem využiji jako zvonění na svém mobilu.

Pokud jste viděli trailer, máte celkem jasnou představu, co a jak se bude ve filmu dít, a nečeká vás v tomto ohledu žádné překvapení.

Redford hraje výborně a je poměrně zajímavé sledovat, jak si s nepřízní osudu a živlů poradí člověk, který je zjevně zkušený mořeplavec, ale jeho tělo už není tak pružné, jako kdysi bývalo. To jsou jediné okamžiky, kdy jsem si v duchu řekl něco jako "Hmmm, tak tole je fakt originální a zajímavý". A pak ještě v několika málo záběrech, kdy byly živly natočeny vskutku majestátně (i když zdaleka ne tak "majestátně" jako v Dokonalé bouři nebo v čemkoliv od Rolanda Emmericha).

Je možno chápat tento film jako paralelu Redfordovy filmové kariéry, chýlící se zvolna ke konci. Je také možno chápat ho jako paralelu strmě stoupajícího a klesajícího kurzu Bitcoinů nebo blízkovýchodního konfliktu. Ale pokud mu někdo dává jakýkoliv z těchto sofistikovaných významů, je to u mě magor.

Nechápejte mě špatně: Vše je ztraceno je kvalitní film, který (aspoň mi to tak připadá) realisticky zachycuje, jak by se skutečný člověk v podobné skutečné situaci choval. Jenom mi připadalo, že to realistické chování není dost zajímavé na to, abych se na něj 100 minut díval...

Hodnocení: 70 %

P.S: Poněkud překvapivé je, že nejsou do češtiny otitulkovány některé nápisy na pytlích / knihách, jejichž překlad by Čechovi pomohl lépe pochopit děj, například "Sea Anchor" nebo "Celestial Navigation".

P.P.S: A také mi přišlo trochu zvláštní, že vysílačka na profesionálně (a draze) vybavené lodi není vodotěsná.

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.