Voskovec a Werich - po sto letech stále živí

18. 2. 2006 - 18:04 | Téma | red

Voskovec a Werich - po sto letech stále živí zdroj: tisková zpráva

Sto let uplynulo od narození dvou moudrých klaunů, které už jen málokteří pamatují z divadelní scény, zato je všichni znají z kina a televizní obrazovky

Sto let uplynulo od narození dvou moudrých klaunů, které už jen málokteří pamatují z divadelní scény, zato je všichni znají z kina a televizní obrazovky. Osudy Jana Wericha (narozen 6. 2. 1905) a Jiřího Voskovce (narozen 19. 6. 2005) jsou už čtvrtstoletí uzavřeny, a tak se můžeme ptát, co nám přinesla jejich osobnost a tvorba.

Již svým prvním činem ovlivnili naši divadelní avantgardu. Nehoda s kulisami při debutu Vest Pocket Revue v Osvobozeném divadle roku 1927 je přiměla k nepřipravenému výstupu před oponou, z něhož pak vznikly slavné forbíny. Tyto improvizované skeče, slovní ping-pong ve dvou, byly nepochybnou inspirací pro naše další dvojice komiků jako byli Horníček-Kopecký, Suchý-Šlitr, Lasica-Satinský, Grossmann-Šimek a další. V+W patří k zakladatelům naší moderní politické satiry. Neklidná a později hrozivá třicátá léta je přiměla proměnit nezávazný, hravý humor v satiru, která si nebrala servítky ani vůči Spojeným státům (Sever proti jihu), Společnosti národů (Caesar) ani vůči hitlerovskému Německu a diktátorským režimům vůbec (Osel a stín, Kat a blázen, Rub a líc, Těžká Barbora, Pěst na oko aj.).

V+W:Osel a stín Nacisté jejich divadlo i je samotné nenáviděli. Holý život si oba zachránili útěkem do USA, kde mj. nahrávali desky pro české vysílání BBC v Londýně. Temnou realitu protektorátu tehdy projasňovaly vtipné komentáře V+W, s obtížemi laděné na zakázaných vlnách. Komunisté byli jejich levicově orientovanému divadlu před válkou nakloněni (cituje se jejich přátelství s Juliem Fučíkem i Werichova hra v karty s Gottwaldem), ale když se dostali k moci, tak jejich satirické působení potlačili. Voskovec odchází nejprve do Francie a pak do USA, kde působí jako herec a režisér, ale Werich zůstává. Ještě v padesátých letech pokračuje v divadelní práci, přibírá si za partnera Miroslava Horníčka, později už jen píše. Do proslulé vily na Kampě (kde kdysi bydlel Josef Dobrovský a pak ve stejné době jako Werich i básník Vladimír Holan) však až do konce 70. let zve a tak ovlivňuje mladé umělce – Formana, Menzela, Juráčka, Havla a řadu jiných. Jejich předválečné, společensky kritické hry mohly naštěstí již od padesátých let vycházet – ovšem existence emigranta Voskovce v nich byla pouze zmíněna. Kdekdo se snažil vlastnit čtyřsvazkový soubor her V+W, později doplněný o Werichovy cestopisy, pohádky (dočkaly se zfilmování v podobě dvou celovečerních snímků Fimfárum Jana Wericha a Fimfárum 2) a knihy vzpomínek.

Pekařův císař-Císařův pekař Nejtrvanlivějším dědictvím po Voskovci a Werichovi jsou jejich filmy. Když pomineme účinkování pohledného Voskovce v Pohádce máje a dalších dvou nevýznamných němých snímcích, uplatní se V+W scenáristicky a zejména herecky v kinematografii třicátých let úspěšnými filmy Pudr a benzin, Peníze nebo život, Hej-Rup! a Svět patří nám. Dnes jsou tyto snímky dostupné v kině, televizi a na jiných nosičích, avšak v temných padesátých letech a pak za hluboké normalizace patřily ke vzácnému koření schématické a nudné domácí tvorby. Tyto filmy byly občas doceněny i v zahraničí, o čemž svědčí historka z Voskovcova dopisu. Líčí v ní setkání s Orsonem Wellesem, který – v dobách své největší slávy po filmu Občan Kane – byl tak nadšen scénou s ručním granátem ve filmu Svět patří nám, že s oběma komiky natočil improvizovanou scénku, dnes bohužel nenávratně ztracenou.

Po druhé světové válce se nakrátko navrátila dvojice V+W do Prahy ke společnému dílu. Vznikla tak adaptace muzikálu Burtona Lanea (hudba), Edgara Yipa Harburga a Freda Saidyho (libreto) Divotvorný hrnec. Poté, co se fyzicky rozešli (i když duchem zůstali stále spojeni), se každý zvlášť uplatnil ve filmu a televizi. Z třiceti Voskovcových rolí z let 1951 až 1980 se nejvíc vzpomíná na porotce z klasického filmu Sidneye Lumeta Dvanáct rozhněvaných mužů. Werich vystupoval ve filmu méně, zato po něm zůstaly kapitální role ve filmech Císařův pekař a Pekařův císař, Byl jednou jeden král a zejména v mezinárodně ceněném díle Vojtěcha Jasného Až přijde kocour. A taky role v televizních snímcích Kočár největší svatosti, Uspořená libra, Medvěd a Slzy, které svět nevidí. Přehlídku filmů V+W k stému výročí jejich narození připravilo kino Ponrepo v Praze a FINÁLE PLZEŇ 2005.

SPECIÁL k FINÁLE PLZEŇ 2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.