Vjádření kameramana Marka Jíchy k recenzi J. Lipšanského

21. 8. 2004 - 10:23 | Téma | red

Vjádření kameramana Marka Jíchy k recenzi J. Lipšanského zdroj: tisková zpráva

Vjádření kameramana Marka Jíchy k recenzi J. Lipšanského Ostřič, švenkr a steadicam jsou tři význačné profese, které neodmyslitelně patří k výrobě filmu

Vjádření kameramana Marka Jíchy k recenzi J. Lipšanského

kameraman Marek Jícha Ostřič, švenkr a steadicam jsou tři význačné profese, které neodmyslitelně patří k výrobě filmu. Bída českého filmu je dnes taková, že kameramani jsou nuceni vykonávat všechny tyto funkce naráz a sami. Aby nějaký chytrák napříště neoznačil Jíchu, že je to přece možné dělat sám a je to také velmi lehké, Jícha alespoň vyznačil v závěrečných titulcích, že tyto profese ještě existují a uvedl tam pravdivě svoje jméno. Jeho kolegové kameramani tak mohou napříště ještě snad s těmito profesemi a asistenty počítat. Příště dopručuji přečíst kritiku Lipšanskému celé koncové titulky, kde jsem samozřejmě uveden i jako hlavní kameraman filmu. Rovněž režisér je zde uveden pouze jako režisér, nikoli jako kameraman.

To že držel kameru "...ve skutečnosti ve většině případů sám režisér David Jařab." je čistá Lipšanského imaginace a není to samozřejmě vůbec pravda, ale je to velmi hezky a poeticky napsáno...

režisér Jařab a kameraman Jícha "Nedokáže zakomponovat celek"... Ve formátu DV nebo DVCAM nelze vůbec pořizovat celky. Ty by byly totiž na plátně neostré, ploché, "mrtvé" a poškozovaly by film technickou nedokonalostí. Tak praví mnohaleté zkušenosti domácích i světových kameramanů. Ještě se nikomu nepodařilo natočit DV kamerou film složený z celků. Neznalost tohoto omlouvá běžné diváky, nikoliv však odborného profesionálního experta kritika Lipšanského.

Atmosféru DV kamerou vystihnout prostě NELZE. To umí jen Film nebo snad HDTV. Proto jsou všechny DV filmy točené ruční kamerou a v pohybu. Pohyb je to jediné, co má kameraman ještě k dispozici. Ostatní výrazové prostředky jako rozlišovací schopnost (celky), malá hloubka ostrosti (prostorový vjem), barevná paleta (atmosféričnost fotografie) zde prostě vůbec nejsou k dispozici. Má-li ale pan kritik Lipšanský nějaký recept jak na to, hned zítra u jeho dveří bude stát zástup kameramanů, režisérů a producentů ochotných mu za tuto radu zaplatit dost peněz. Kdyby se kritik Lipšanský raději zamýšlel nad tím, proč vlastně jsou dnes čeští filmaři nuceni točit s takovýmito bídnými prostředky! To ho ale přece vůbec nevzrušuje a nezajímá. To není věc k řešení a nepřísluší to české filmové kritice vůbec hodnotit! Ona přece chce vidět jen dobrý a srozumitelný český film!!!

Na závěr: Je od Vás hezké, že alespoň víte co to je zlatý řez, Děkuji za poučení.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.