Vítězi Oscarů jsou bratři Coenové

15. 7. 2009 - 13:28 | Téma | red

Vítězi Oscarů jsou bratři Coenové zdroj: tisková zpráva

Prestižní ocenění jim přinesl krimithriller Tahle země není pro starý. Jubilejním 80. vítězným filmem v oscarovém soupeření je krimithriller Tahle země není pro starý

Jubilejním 80. vítězným filmem v oscarovém soupeření je krimithriller Tahle země není pro starý. Jeho tvůrci, bratři Ethan a Joel Coenovi), si odnesli hned trojici zlatých sošek – za nejlepší film, režii a také za adaptovaný scénář. Po loňském úspěchu Martina Scorseseho a jeho Skryté identity tak Akademie pokračuje v nastoleném trendu a uděluje Oscary zasloužilým hollywoodským tvůrcům. Úspěch snímku dovršil čtvrtou zlatou soškou španělský herec Javier Bardem, triumfující za vedlejší úlohu nesmlouvavého zabijáka Chigurha.

PŘEHLED VÍTĚZŮ A NOMINACÍ

Pouhá dvě ocenění připadla spolufavoritu Oscarů, dramatu Až na krev od Paula Thomase Andersona. Kromě ceny za nejlepší kameru (Robert Elswit) se trofeje dočkal herec Daniel Day-Lewis. Naplnil tím veškeré odhady, které v něm spatřovaly ústředního kandidáta. Pro padesátiletého Brita je to již druhý Oscar – toho prvního obdržel před osmnácti lety za životopisné drama Moje levá noha.

To obě oceněné herečky se dočkaly své první sošky. Marion Cotillardová byla „ze závětří“ odměněna za životopis Edith Piaf – s jejím vítězstvím se příliš nepočítalo, a přitom není žádným překvapením. Francouzská hvězda získala v předchozích dnech a týdnech Zlatý glóbus či cenu BAFTA, její výkon vyzdvihla také porota na festivalu v Cannes… Uznávaná britská herečka Tilda Swintonová se Oscara dočkává za kariéristickou právničku Crowderovou v thrilleru Michael Clayton. Triumfovala na úkor Cate Blanchettové, tolik opěvované za svůj výkon v biografickém dramatu o Bobu Dylanovi I'm Not There. Brilantní Australanka byla nominována i za titulní postavu v dramatu Královna Alžběta: Zlatý věk – rovněž neúspěšně.

Z oscarového vítězství se může těšit také dvacetiletá česká klavíristka Markéta Irglová, která byla spolu s irským hudebníkem Glenem Hansardem oceněna za píseň Falling Slowly z romance Once. Chybělo přitom málo, aby se Irglová o trofej neucházela vůbec – stejná píseň totiž zazněla již v Hřebejkově Krásce v nesnázích, což pravidla soutěže neumožňují. Pozvolná, melancholická píseň nejspíše uspěla i díky specifické konkurenci: hned třemi soupeři byly veselé skladby z muzikálu Kouzelná romance, které se navzájem „okradly“ o hlasy.

Zvláštního postavení vítěze-nevítěze se dostalo režiséru, scenáristovi a animátorovi Janu Pinkavovi. Ten sice neproměnil svou nominaci za původní scénář ke komedii Ratatouille, snímek však zvítězil v kategorii nejlepších animovaných snímků – v té jsou odměňováni režiséři filmů. A Pinkavovi spolurežii neupírají ani závěrečné titulky; ty úvodní však ano. Oscarová porota tak trofej přiznala pouze jedinému z režisérů Bradu Birdovi. Útěchou snad může Pinkavovi být, že doma už jednoho Oscara má – za krátký animovaný film Geriho hra (1997).

Mezi cizojazyčnými filmy bylo oceněno rakouské drama Ďáblova dílna, jež vzniklo na motivy vzpomínkové knihy česko-slovenského Žida Adolfa Burgera. Kromě „oscarově oblíbeného“ tématu 2. světové války (vzpomeňme jen tuzemské úspěchy Obchodu na korze a Ostře sledovaných vlaků) hovořily ve prospěch Ďáblovy dílny skvělé herecké výkony v čele s Karlem Markovicsem.

Letošní Oscary postrádají suverénního vítěze, filmu Tahle země není pro starý stačí čtyři ocenění k označení neúspěšnějšího soutěžícího. Tři ceny připadly špionážnímu thrilleru Bourneovo ultimátum – za výsostně technické kategorie střih, zvuk a střih zvukových efektů. Dvě ocenění má kromě dramatu Až na krev také Edith Piaf – kromě Cotillardové uspěl i v kategorii nejlepší masky. Pak už nalezneme snímky s jediným triumfem: komedii Juno (původní scénář), romantické drama Pokání (hudba), muzikál Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (výprava a dekorace), dětskou fantasy Zlatý kompas (vizuální efekty) a historické drama Královna Alžběta: Zlatý věk (kostýmy) – a samozřejmě také výše zmíněné Once, Ratatouille a Michael Clayton.

PŘEHLED VÍTĚZŮ A NOMINACÍ

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.