Věž smrti

3. 7. 2008 - 11:19 | Téma | red

Věž smrti zdroj: tisková zpráva

Nejhorší pověst měl lágr L, kterému vězni přezdívali likvidační... Osudovým tématem scenáristky a dokumentaristky Kristiny Vlachové, vlastním jménem Jany Slánské, je chabá paměť českého národa a nedostatečné vyrovnání se s komunistickou minulostí

Osudovým tématem scenáristky a dokumentaristky Kristiny Vlachové, vlastním jménem Jany Slánské, je chabá paměť českého národa a nedostatečné vyrovnání se s komunistickou minulostí. Její dokumenty Jáchymovská stigmata, Řekl jsi ďáblovi ne, Pomník Heliodora Píky nebo Zpráva o králi Šumavy vzbudily při svém uvedení značnou pozornost. Účtování s minulostí zůstává věrná i ve svém dosud posledním snímku Věž smrti, který osobně uvede na festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Přelom 40. a 50. let 20. století zůstane v české historii temně zapsán jako doba, kdy nebyl zdrojem útlaku žádný cizí agresor, ale sami Češi. Smrt Jana Masaryka, poprava generála Heliodora Píky či dr. Milady Horákové, to byly události, které předznamenaly období stalinských čistek. Tisíce vězňů v té době vykonávalo svůj trest v nelidských podmínkách uranových dolů na Jáchymovsku. Nejhorší pověst měl lágr L, kterému vězni přezdívali likvidační. Tady stojí dodnes tzv. Věž smrti, jež zažila desítky pracovních úrazů, nejednou s následkem smrti.

Věž smrti Tady si odpykával svůj trest také vojenský zběh, který se pokusil nelegálně překročit hranice a dostal za to 14 let nepodmíněně, dělník Jaroslav Lukeš. Jako mnoho jiných vězňů i on se pokusil o útěk. Jako mnoho jiných vězňů i on byl na svém útěku zastaven střelbou. Měl však štěstí v neštěstí – dá-li se vůbec v jáchymovských podmínkách o nějakém štěstí mluvit – střelbu do hlavy ze 40 centimetrové vzdálenosti přežil. Po sametové revoluci bachaře, který tímto zásahem evidentně porušil i tehdy platné zákony, zažaloval. Satisfakce se ale nedočkal.

Hodinový dokument Věž smrti je rozbit do dvou částí, které spolu sice souvisí, ale jsou na sebe chatrně navázány. V první, pestřejší pasáži uvede režisérka diváky do neradostné reality 50. let, charakterizovaných všudypřítomnou represí, aby se v druhé části soustředila pouze na případ Jaroslava Lukeše a jeho soudního procesu s bachařem Vlačihou. Tady se tempo vyprávění značně zpomaluje, zdlouhavé pasáže ze soudní síně jsou prostříhány stále stejnými ilustračními záběry. Snímek Věž smrti je bezesporu zajímavý a poučný, škoda jen, že se nedostal do ruky odvážnějšímu střihači.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.