Velký Špalíček – nejen multikino. Aneb za peníze všechno...

29. 1. 2008 - 8:33 | Téma | red

Velký Špalíček – nejen multikino. Aneb za peníze všechno... Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V pátek 31. srpna byl s velkou slávou (a také za asistence několika rajčat, pískotu a protestních transparentů) otevřen přímo v centru Brna tzv. Velký Špalíček - nákupní a zábavní centrum, jehož hlavním magnetem má být sedmisálové multikino společnosti Ster Century. Žádné prorocké předpovědi o budoucnosti ostatních brněnských kin ani hlubokomyslnou úvahu o amerikanizaci naší kultury v tomto článku nehledejte, jeho cíl je daleko skromnější: za pomoci několika suchých faktů lehce doloží, že za peníze jde v této zemi opravdu vše. [Stav před výstavbou] Již samotný záměr postavit v nejstarší části městské památkové rezervace obří nákupní komplex, vyvolal jednoznačně negativní odezvu jak u památkářů, tak u architektů

spalicek
[Stav před výstavbou]
Již samotný záměr postavit v nejstarší části městské památkové rezervace obří nákupní komplex, vyvolal jednoznačně negativní odezvu jak u památkářů, tak u architektů. Výstavbu tohoto na první pohled do očí bijícího nesmyslu se pokoušelo (marně) zastavit také samotné ministerstvo kultury; jeho památková inspekce z března 1997 upozornila na hrubá pochybení - pod názvem „přestavba historických domů“ se totiž konala postupná demolice jedinečných gotických a zčásti dokonce románských (!) památek. Za měsíc nebylo už co chránit. Při schvalování podmínek pro výstavbu budoucího komplexu se magistrátní odbor památkové péče opravdu vytáhl - ignorací odborného stanoviska památkářů a tak neurčitou formulací podmínek pro stavbu hrál na ruku investorovi, jemuž se tak silně kontroverzní projekt podařilo prosadit. Ta otázka se přímo vnucuje: kdo na tom mohl mít svůj zájem?

spalicek
[A dnešní stav. Pěkné, že?]
Vedoucí odboru památkové péče Jiřina Knoppová se schovává za nic neříkající fráze (“..stavba obchodního centra je realizována dle podmínek závazného stanoviska odboru památkové péče...“) a námětem na samostatný článek by bylo sledování jednotlivých kroků bývalého primátorova náměstka Milana Šimonovského, dnes senátora za Čtyřkoalici (svým absurdním zpochybením výše uvedeného závěru ministerské inspekce si mj. může na svá bedra připsat hlavní odpovědnost za zbourání unikátních historických objektů). Manipulovat výběrové řízení na realizaci stavby se již asi nikomu nechtělo - a tak byla tato nepochybně lukrativní zakázka rovnou přiklepnuta česko-rakouské společnosti Intercom. Je tak těžké uvěřit, že toto rozhodnutí provázelo tiché kliknutí počítačové myši při převodu nejmenované částky z jednoho nejmenovaného účtu na několik nejmenovaných bankovních kont?

spalicek
Bylo by zajímavé alespoň na chvíli proniknout do svědomí těch představitelů města, kteří se zasloužili o onen šok, který čeká každého návštěvníka Brna, jenž omylem z náměstí Svobody odbočí nahoru na Dominikánské náměstí. Člověk nemusí být nutně odborník, aby poznal, že se brněnské radnici podařil vskutku husarský kousek. Postavíte-li se před Velký Špalíček (který mimochodem stojí snad 10 metrů od kostela sv. Michala), nevíte, zdali se máte smát či brečet. Podobné pocity jistě zažívají i „zainteresovaní“ představitelé města, ale v kolegiátním duchu se na veřejnosti samozřejmě prezentují souhlasnými výroky s novou podobou Špalíčku. V případě starosty městské části Brno-střed Josefa Kameníčka jde až o kouzlo nechtěného: „Já mohu říci, že zábavní centrum Velký Špalíček se mi líbí. Když se dívám, jak vrch konstrukce řeže věže Petrova, jsem rozpačitý, ale čím jsem té stavbě blíž, tak tím víc se mi líbí.“

spalicek
Skutečná perla ovšem přichází v podobě argumentu, kterým nynější primátor města Petr Duchoň (a nejen on) odrážel veškeré dotazy studentů architektury, kteří ho při slavnostním otevření přinutili s nimi diskutovat. Podle Duchoně je Velký Špalíček soukromou investicí a je tedy především na investorovi, co chce na svých pozemcích postavit. Bingo! Máte peníze? Máte hodně peněz? Chcete si v historickém jádru města postavit konzumní megastánek? Proč ne! Stačí koupit několik parcel, pár přátel mít (pokud možno na radnici) a ostatní jde samo. Křiku památkářů si nevšímejte, beztak tomu nerozumí a že je nový komplex v historickém centru jako pěst na oko? Ale co vás nemá...

spalicek
[Celkový pohled - Velký Špalíček vlevo]
„V minulé éře šlo o aroganci moci, dnes jde o aroganci peněz,“ říká na adresu skvostné dominanty Brna architekt Ivan Ruller. Pokud se politická reprezentace moravské metropole chtěla do myslí Brňanů zapsat nesmazatelnou stopou, podařilo se jí to na výbornou (za dobře odvedenou práci následuje odměna - viz senátorství Milana Šimonovského). V centru města nevyrostlo obchodní centrum, ale pomník lidské hrabivosti a ignoranství. „Dvouúrovňová klimatizovaná pasáž a multiplex poskytnou obyvatelům i návštěvníkům města nejen další nákupní možnosti, ale také zábavu a příjemný život v historickém středu Brna,“ láká do Špalíčku reklamní leták. Tak vida, nakonec to bude asi opravdu dobrá stavba. Vždy je z čeho vybírat. Cola, Fanta, Sprite?

Tento článek je bohužel limitován omezeným prostorem a jedná se o pouhý náčrt otázek a pochybností, který stavba Velkého Špalíčku (a především průběh její přípravy a realizace) vyvolává. Zájemcům o daleko podrobnější informace lze doporučit obsáhlý článek Jakuba Patočky Brno si postavilo palác hanby v posledním, třicátémsedmém čísle Literárních novin.

Názor editora: Nejde o první případ, kdy zástupci města Brna zničili historické centrum. Před pěti lety dali posvěcení ke stavbě v proluce s historickými hradbami města. Poté, co investor zkrachoval, zde je místo hradeb vidět lešení. Snad se nedočkáme chvíle, kdy chrám sv. Víta bude předělán na další McDonald.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.