Věčný svit neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)

14. 12. 2004 - 5:10 | Téma | red

Věčný svit neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) zdroj: tisková zpráva

Jim Carrey, Kate Winslet a Elijah Wood v hlavních rolí komplikované komedie Michela Gondryho o ztrácení vzpomínek z pera Charlieho Kaufmana. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK Nejnovější spolupráce Michela Gondryho a Charlieho Kaufmana je skvěle zahraným, vizuálně vybroušeným zážitkem s názvuky surrealismu

Nejnovější spolupráce Michela Gondryho a Charlieho Kaufmana je skvěle zahraným, vizuálně vybroušeným zážitkem s názvuky surrealismu. Technicky obtížný konstrukt Věčného svitu neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) je však první půlku bez života, a potom naopak horskou dráhou mezi vzpomínkami a myslemi hrdinů.

Když se někdo živí odstraňováním vzpomínek, musí vědět, jak je materializovat. Gondry s Kaufmanem to řeší dle hesla „Sejde z očí, sejde z mysli“. Ten, kdo chce vymazat svou vzpomínku na něco, či na někoho, nejprve do agentury přinese pytel s věcmi, které mu vymazávaného připomínají. Doktor poté pacientovi z paměti vymaže konkrétní „obrazy“ s dotyčným panem Nechtěným.
Suvenýr i fotografie zajisté dokáží vyvolat okamžitou emoci – nostalgii, vztek, radost – spojenou s konkrétní vzpomínkou. Mnohem nejasnější, ale o to hlubší vzpomínky však přicházejí neočekávaně. Závanem mezi vůněmi, srze nuanci světla a zvuku. Vzpomínky jsou poezií.
A na poezii je kterákoli mašina krátká.

Věčný svit neposkvrněné mysli Hračičkovský scénárista Charlie Kaufman to implantuje na bázi jednoduché love-story:
Joel (Carrey) se jednou ráno probudí lehce nesvůj. Na ulici zjistí, že mu někdo poškrábal auto. Místo do práce vyrazí na pláž. Tam se potká s Clementine (Winslett). Zatímco ona jej přitahuje, on jí přímo fascinuje. Nakonec až poněkud násilně Joela sbalí. A pak přichází nenápadný, leč kaufmanovsky zásadní střih: Joel se staví za Clementine v práci, ona jej nepoznává a on se rozhodne vymazat si ji z paměti.

Zápletka Věčného svitu neposkvrněné mysli je technicky náročná, jak bývá u Kaufmana zvykem.
Vizuální zpracování je až chemicky perfektní. Gondry nechá diváka proplouvat dlouhými záběry, z nichž každý je zralý na fotografii do wallpaperu (zimní kamera Ellen Kurasové).
I tak se zdá, že Gondry, mistr videoklipů, a Kaufman, mistr „mind-fuck“ scénářů, nejraději pozorují sami sebe.

Věčný svit neposkvrněné mysli Podobně jako v jiných Kaufmanových scénářích, Adaptaci, či Milujte svého zabijáka (Confessions of a Dangerous Mind), vyhřezne i tady hrdinův vnitřní svět ve druhé polovině do vtipné akční reality. Nevyprávěl navíc scénárista V kůži Johna Malkoviche (Being John Malkovich) téměř totožný koncept?
Při stejné struktuře bohužel není Kaufman schopný přijít s originální myšlenkou, nebo strhující vizí vzpomínek.
Doktoři je sice „stopují“, což je samo o sobě dost děsivé, ale jde jen o jejich vedlejší aspekty, jak popsáno shora.
Režisér pak 40 minut překvapuje jenom sám sebe – na první polovině Věčném svitu se divák může skvěle naučit odhadovat děj kapitolu dopředu.
Díky pomalému tempu totiž z plátna trčí kostra příběhu jako kosti z převařené ryby. Proč Clem na Joela tolik startuje? Proč má Patrick (Wood) k Joelovi onu poznámku před Clementiným domem?

Věčný svit neposkvrněné mysli Věčný svit je obsazen herci, na které má častý návštěvník multiplexu (paradoxně) zafixovanou vzpomínku – Carrey a jeho šílené komedie, Winslet a její Titanic, Wood a jeho Frodo. Všichni ale pod Gondryho vedením dávají na své škatulkové role zapomenout. Jim Carrey předvádí jeden ze svých nejlepších dramatických výkonů a říká si o nominaci na Oscara. Kate Winslet ho svou živelností skvěle doplňuje. Oba se přímo ukázkově hodí do všech dekorací a prostředí.
Elijah Wood je příjemným oživením snímku. Všechny svoje obrazy dokonale ovládne. V dalších malých, ale přesto výrazných rolích se objevuje Kirsten Dunst (Spider-Man 2) a Mark Ruffalo (Piková trojka /In The Cut).

Kaufman s Gondrym spolupracovali už jednou – na špatné komedii Slez ze stromu (Human Nature). Obecné slabiny byly zhruba stejné, ale námět byl výrazně slabší. Nad Věčným svitem neposkvrněné mysli se dá přinejmenším alespoň přemýšlet.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.