Ve Světozoru budou v přímém přenosu balety Sergeje Ďagileva

20. 12. 2009 - 19:36 | Téma | red

Ve Světozoru budou v přímém přenosu balety Sergeje Ďagileva zdroj: tisková zpráva

22. prosince zprostředkuje milovníkům baletu filmová distribuční společnost Aerofilms, nejen v pražském kině Světozor, přímý přenos baletního večera z pařížské Opery. V prostorovém zvuku a digitální kvalitě se na plátně objeví rekonstrukce čtyř zásadních děl v dosud nepřekonaných původních choreografiích Leonida Mjasina, Václava Nižinského a Michaila Fokina.

Balety zdroj: tisková zpráva Dvouapůlhodinový přenos se uskuteční kromě Světozoru také v digitálních kinech v Lounech a Chrudimi. Kromě České republiky bude přenos vysílán i do Francie, Belgie, Švýcarska, Rumunska, Chorvatska a na Slovensko.

   Taneční kritička Lucie Rozmánková připomněla slogan, že 20. století ve skutečnosti začalo pařížskými sezonami Les Ballets Russes, které nastartovaly uměleckou revoluci. "Z tohoto inspiračního odkazu žila západní kultura po celé 20. století, ale Česká republika vzhledem ke své poloze na druhé straně železné opony byla od vlivu tohoto odkazu odstřižena. Přenosy přesných rekonstrukcí původních baletů tak alespoň drobným způsobem přispívají k vyhlazení obrovské mezery v našem kulturním povědomí," uvedla.

    Zakladatel a impresário souboru Sergej Ďagilev dokázal dát dohromady nejlepší umělce Balety zdroj: tisková zpráva všech oborů své doby. A tak se v programu přímého přenosu objeví nejprve romantický Duch růže v choreografii Michaila Fokina na hudbu Vyzvání k tanci Carla Maria von Webera a impresionistický balet Faunovo pozdní odpoledne na hudbu Clauda Debussyho v Nižinského choreografii. Balet Třírohý klobouk je zpodobněním Španělska na hudbu Manuela de Fally, v choreografii Leonida Mjasina a s úchvatnou scénou Pabla Picassa. V baletu Petruška vystihli Michail Fokin a Igor Stravinskij ducha staré Rusi na zimním lidovém trhu se všemi jeho postavičkami.

    V přesné rekonstrukci originálních děl se představí hvězdy, sólisté a sbor baletu pařížské Opery. Orchestr pařížské Opery bude řídit Vello Pähn.

   Vstupné se pohybuje v rozmezí 250 do 400 korun.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.