Valkýra

15. 7. 2009 - 13:16 | Téma | red

Valkýra zdroj: tisková zpráva

Operace Valkýra byl krycí název tajné akce německých důstojníků, kteří se 20. července roku 1944 neúspěšně pokusili o atentát na Adolfa Hitlera

Operace Valkýra byl krycí název tajné akce německých důstojníků, kteří se 20. července roku 1944 neúspěšně pokusili o atentát na Adolfa Hitlera. Jejich spiknutí se vždy těšilo velkému zájmu historiků, publicistů – a také filmařů. Téma atentátu, provedeného plukovníkem hrabětem Clausem Schenkem von Stauffenbergem, jenž se do dějin zapsal jako „muž, který chtěl zabít Hitlera“, se objevilo již ve třech provedeních německých (naposledy v televizním snímku Stauffenberg v roce 2004) a v jednom americkém (The Plot to Kill Hitler, 1990). Díky filmu Valkýra s Tomem Cruisem v hlavní roli bude jméno klíčové postavy nejznámějšího pokusu o odstranění Hitlera znát celý filmový svět. Americký pohled na některé historické souvislosti spiknutí, ale také na postavu samotného von Stauffenberga je však zidealizovaný a „zromantizovaný“.

Režisér Bryan Singer nenatočil žádné doku-drama o posledním z patnácti pokusů o atentát na Hitlera. K historické látce totiž přistoupil jako k napínavému konspiračnímu thrilleru určenému pro současné publikum, které mnohdy ani netuší, kdo, proč a proti komu ve druhé světové válce bojoval. Ostatně i představitel hlavní role Tom Cruise v jednom rozhovoru přiznal, že do přečtení scénáře neměl tušení, že se nějaký von Stauffenberg o Hitlerovu likvidaci pokusil.

Vnitřní přerod loajálního přívržence nacistické ideologie ve vzbouřence, který připravoval konspiraci proti Vůdci, jemuž přísahal bezvýhradnou poslušnost a zaslepeně mu věřil, že vrátí Německu zpátky někdejší velikost, podle představ filmařů kulminoval během bojů v severní Africe, v nichž byl těžce raněn: přišel o pravou ruku nad zápěstím a o levé oko. Po návratu z nemocnice se von Stauffenberg připojil k „hrstce malověrných generálů, která propadla šílené choutce po moci“ (jak tyto spiklence označoval český dobový tisk). Ti totiž dospěli k závěru, že jedinou nadějí na záchranu Německa – a s ohledem na průběh války samozřejmě i jich samotných – je Hitlerova smrt.

Snímek zkratkovitě přibližuje jeden z předchozích pokusů o atentát i spory mezi odlišně smýšlejícími konspirujícími důstojníky a konjunkturalisticky váhavými politiky, kteří se pokoušeli řídit vojenskou akci. A také proměnu Hitlerem původně naplánované nouzové bezpečnostní operace (která v případě výjimečného stavu či vnitřních nepokojů v říši měla mobilizovat záložní armádu) v protistátní převrat namířený po Vůdcově smrti proti gestapu, jednotkám SS i NSDAP. V poslední části filmu tvůrci líčí přípravu i vlastní průběh několikrát odloženého, nakonec ale přesto neúspěšného atentátu v Hitlerově „Vlčím doupěti“. To vše je proloženo několika rodinnými scénami, v nichž von Stauffenberg nachází bezvýhradnou lásku a oporu u své patřičně chápající manželky (Carice van Houtenová).

Jak je u hollywoodských velkoprodukcí zvykem, úvodní titulek „Natočeno podle skutečných událostí“ nelze ani v případě Valkýry (ačkoli zjevně její tvůrci snaživě pracovali s archivními materiály) brát až tak vážně. V Hollywoodu totiž stále platí, že v zájmu „dokonalé“ podívané se historická pravda může přepisovat. Že se autentičnost ztrácí již v momentě, když se ve filmu, odehrávajícím se v nacistickém Německu a výhradně mezi nacistickými důstojníky, „šprechtí“ anglicky (a to včetně Hitlera), netřeba zdůrazňovat. Jazyková disharmonie je navíc umocněna i tím, že ve filmu vystupuje několik předních britských herců – Kenneth Branagh (generálmajor von Tresckow), Bill Nighy (generál Olbricht) nebo Tom Wilkinson (generálplukovník Fromm) – a jejich „ostrovní“ akcent ostře kontrastuje s americkým „yankeeovským“ přízvukem Toma Cruise.

Černobíle zjednodušené je však také vykreslení hlavních postav, jež v případě spiklenců variuje stereotypní konstatování „ne všichni Němci byli nacisti“ do proklamací typu: „Musíme ukázat světu, že nejsme všichni jako Hitler.“ Sporné jsou i snahy o „očišťování“ Wehrmachtu, jehož důstojníci byli údajně znechuceni vraždami civilistů i hromadnými popravami Židů („Hitlerovy SS jsou skvrnou na cti německé armády“), stejně jako pokusy tvůrců von Stauffenberga a jeho komplice heroizovat bezmála do role biblických „deseti spravedlivých“, kvůli nimž by Bůh zachoval Sodomu. Osobní i politické motivace spiklenců nebyly totiž zdaleka tak ušlechtilé a altruistické, jak se Bryan Singer pokouší diváky prvoplánově přesvědčit („Zrušíme koncentrační tábory, uzavřeme příměří se spojenci a zachráníme Evropu před zkázou...“). Například jedna z jedenácti podmínek, které von Stauffenberg a další „čestní nacisté“ sestavili pro případné jednání se západními Spojenci, požadovala na Východě návrat k hranicím z roku 1914. To by však znamenalo popření poválečných hranic evropských států definovaných Versailleskou smlouvou.

Nicméně právě hrdinské vyznění „prušácky“ odměřeného a rutinního thrilleru zřejmě přispělo k tomu, proč je snímek Valkýra – navzdory počátečním protestům proti Tomu Cruisovi coby reprezentantovi scientologické církve – právě v Německu vcelku pozitivně přijímán.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.