V pražském kině Světozor budou k vidění digitálně zrestaurované snímky

24. 12. 2009 - 8:30 | Téma | red

V pražském kině Světozor budou k vidění digitálně zrestaurované snímky zdroj: tisková zpráva

Počátkém roku uvede kino Světozor unikátní sérii projekcí digitálně zrestaurovaných filmů světové klasiky. K vidění tak budou výsledky několikaleté práce amerických studií, která digitalizují legendy filmového plátna v nejvyšším rozlišení.

"Od 27. prosince do 13. ledna budou uvedeny filmy Někdo to rád horké; z roku 1959 od Billyho Wildera, Život je krásný z poloviny 40. let režiséra Franka Capry a Kmotr, kterého v roce 1972 natočil Francis Ford Coppola," řekl ČTK Jiří Šebesta z kina Světozor.

Nápad zrestaurovat klasické 35milimetrové filmy se zrodil v roce 2006. Tehdy technologie pokročila do stadia, kdy bylo možné zpracovávat obraz v takzvaném rozlišení 4K, označovaném jako ekvivalent běžného filmu. Mnohaletý proces restaurování filmů v rozlišení 4K byl nastartován za asistence Stevena Spielberga a Francise Forda Copolly.

"Například u filmu Kmotr byla jedinou známou a opravdu zachovalou kopií filmu, která byla restaurátorům k dispozici, kopie s italskými titulky v obraze. Originální negativ filmu z archivu studia Paramount Pictures byl zase zčásti zničen a 21 minut bylo zcela nepoužitelných. "Získání podkladu pro digitalizaci nebylo vůbec jednoduché" uvedl dramaturg kina Světozor Ivo Andrle.

Při zdlouhavé digitalizaci bylo nutné doslova scanovat film políčko po políčku (film jich má 24 v jedné vteřině). Po zdigitalizovaných snímcích Kmotr, Někdo to rád horké a Život je krásný se podle ředitele Světozoru Petra Jiráska mohou diváci těšit i na další.

Projekce digitalizovaných filmů by nebyla možná bez projektoru standardu DCI Sony CineAlta 4K SRX-R220, který byl zakoupen i díky podpoře fondu kinematografie a občanského sdružení Pro-DIGI, podporujícího digitalizaci kinematografického průmyslu v České republice.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.