V Praze byl zahájen Festival francouzského filmu

20. 11. 2009 - 13:47 | Téma | red

V Praze byl zahájen Festival francouzského filmu zdroj: tisková zpráva

Za účasti režiséra Jeana-Pierra Jeuneta a herečky Julie Ferrierové byl dnes večer v pražském kině Světozor zahájen 12. ročník festivalu francouzského filmu. Oba francouzští hosté osobně uvedli snímek Galimatyáš, který je stylizovanou a nezvykle akční komedií.

Jean-Pierre Jeunet je držitel ceny Evropské filmové akademie pro nejlepší film za Amélii z Montmartru. Tento dnes už legendární a celosvětově úspěšný snímek například zvítězil na karlovarském festivalu a do českých kin přilákal 300.000 diváků.

Galimatyáš se odehrává v prostředí obchodníků se zbraněmi. Hlavní hrdina (Dany Boon) je obklopen svéráznými přáteli a chystá velkou pomstu zbrojnímu průmyslu. Po jeho boku exceluje herečka Yolande Moreauová, Jeunetův dlouholetý přítel a herec Dominique Pinon a v neposlední řadě Julie Ferrierová, která si zahrála roli hadí ženy.

Osobitý Jeunetův filmový svět, originalita příběhu a práce s obrazem jsou zárukou kladně ceněného díla, které se začátkem prosince objeví spolu s dalšími čtyřmi festivalovými snímky i v české filmové distribuci.

Přehlídka francouzské kinematografie potrvá do 25. listopadu - zakončí ji drama z vězeňského prostředí Prorok režiséra Jacquese Audiarda, který letos získal velkou cenu poroty na MFF v Cannes. Předpremiérového uvedení se v Praze zúčastní představitel hlavní role Tahar Rahim. Film zdroj: tisková zpráva

Hlavním cílem festivalu je seznámit zástupce distribučních společností s tím, co nového nabízejí francouzští producenti. V českých kinech je mezi zahraniční tvorbou ta francouzská zastoupena po americké produkci nejčastěji. Každoročně jde až o dvacítku titulů, které zhlédne 550.000 diváků.

Vedle předpremiérových snímků festival přestaví pět sekcí. V soutěži - výběru české kritiky se utká o diváckou cenu deset titulů zvolených českými filmovými novináři. Sekce Panorama nabídne koprodukční díla a dva večery krátkých filmů uvedou už podruhé průřez touto částí francouzské kinematografie. Francouzské filmové hity budou uvedeny v osmi festivalových multiplexech. Nová sekce Ciné Classique nabídne možnost se seznámit s velkými díly, které proslavily francouzskou kinematografii, nebo si je znovu připomenout.

Festival se koná ve 14 partnerských kinech; vedle Prahy také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky nebo dabované do češtiny.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.