V německém Babelsbergu se točily filmové dějiny i současné trháky

7. 2. 2010 - 12:20 | Téma | red

V německém Babelsbergu se točily filmové dějiny i současné trháky zdroj: tisková zpráva

Zanedlouho jim bude sto let, do starého železa ale v žádném případě nepatří. Řeč je o filmových studiích v německém Babelsbergu, které v posledních letech zažívají filmařský boom. Nejstarší zařízení svého druhu na světě láká hlavně velké hollywoodské produkce, které na předměstí Postupimi mohou využívat nejen velké ateliéry a bohatě vybavené fundusy, ale také štědrou finanční podporu německé vlády. Naposledy z nich těžil režisér Quentin Tarantino při natáčení Hanebných panchartů, kteří získali osm oscarových nominací.

Když v místě obce Nowawes, založené evangelickými tkalci uprchlými kvůli víře z českých zemí, začalo v roce 1912 fungovat první studio, bylo ještě ze skla, protože filmaři neměli k dispozici umělé osvětlení a museli točit za dne. Dnes zde stojí 16 studií a k dispozici je přes 25.000 metrů čtverečních natáčecích ploch. To z Babelsbergu dělá největší souvislý studiový komplex v Evropě.

Bourneovo ultimátum zdroj: tisková zpráva

V současnosti se tu točí zhruba deset celovečerních filmů ročně, plus německé nekonečné televizní seriály. Ačkoli v počtu realizovaných snímků za rok spadá v evropském srovnání až za barrandovské ateliéry, může se v poslední době na rozdíl od Prahy pochlubit řadou mezinárodních kasovních trháků a světově ceněných filmů. Točily se tu například válečné snímky Nepřítel před branami a Valkýra, akční thrillery V jako Vendeta a Bourneovo ultimátum nebo drama Předčítač s Kate Winsletovou, která za něj získala loni Oscara. Režisér Roman Polanski zde natáčel oscarového Pianistu i svou novinku The Ghost Writer, která bude mít zanedlouho premiéru na filmovém festivalu Berlinale.

Nejvíce pyšní jsou ale nyní v Babelsbergu na Hanebný pancharty, na jejichž vzniku se zdejší studia podílela i koprodukčně. Hned za vstupní branou si návštěvník nemůže nevšimnout ulice pojmenované po jejich režisérovi. "Tarantinovi jsme zde věnovali jméno ulice, protože to chtěl," uvedl věc na pravou míru jeden ze šéfů ateliérů Christoph Fisser. Americký tvůrce byl prý tak nadšen zdejší tradicí pojmenovávat ulice mezi studii po velikánech světového filmu, že si o to sám řekl. Svou ceduli na roh s ulicí nazvanou podle slavného rakouského režiséra a českého rodáka Georga Wilhelma Pabsta dostal k německé premiéře svého posledního filmu.

Pozůstatky po natáčení Hanebných panchartů jsou zde ale vidět na více místech. Ve skladu kostýmů například stále uchovávají prostřílené nacistické uniformy z jeho natáčení. Dopustit nedají ani na herce. "Brad Pitt je velmi šarmantní, je velmi sympatický, ale také velmi náročný," přiblížila svou zkušenost s představitelem hlavní postavy "panchartů" kostymérka Gabriele Leuteová, která ve fundusu obstarává na 300.000 kostýmů a oděvních doplňků.

Část Tarantinova válečného eposu se natáčela i v nejstarší a největší hale babelsberských studií. Ta nese jméno legendární německé filmové herečky Marlene Dietrichové, kterou k celosvětové slávě vynesl snímek Modrý anděl - natočený v roce 1930 právě zde. V této hale si Tarantino nechal postavit kino, které mělo být před kamerou zničeno skutečným ohněm. To ale podle Angeliky Müllerové nedovolili hasiči. "Postavili jsme to kino proto podruhé v cementárně u Rüddersdorfu a tam se ty efektní scény s výbuchy natočily," vylíčila průvodkyně zahraničních novinářů.

Hala Marlene Dietrichové pamatuje i vznik prvního světového velkofilmu - legendární sci-fi Metropolis Fritze Langa z roku 1926, jehož zrestaurovaná verze si odbude premiéru za necelý týden během Berlinale. Slavné velké scény z tohoto filmu se ale podle Müllerové netočily zde, nýbrž v leteckém hangáru za Berlínem, neboť sem se prostě nevešly.

Bohatá historie je to další, čímž se zdejší ateliéry pyšní. Díky ní mohou filmařům nabídnout ve svém skladu rekvizit na milion různých předmětů ze všech epoch. Většinou jde o originály z dané doby. Rekvizity nebo kulisy, které nejsou na skladě, pak dokážou vyrobit studioví řemeslníci v místních dílnách.

Dějiny Babelsbergu ale nebyly vždy jen na chlubení, neboť za třetí říše využívali zdejší ateliéry nacisté ke své propagandě. Dodnes zde například stojí budova Říšské filmové akademie založené nechvalně proslulým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Po druhé světové válce připadl "evropský Hollywood" komunistické Německé demokratické republice, která zde zřídila svou filmovou výkladní skříň - ateliéry DEFA.

Tři oříšky pro Popelku zdroj: tisková zpráva

Díky tomu mohla v minulosti vzniknout i řada společných snímků s československými filmaři. Tím asi nejznámějším a v Německu rozhodně nejpopulárnějším je vánoční televizní klasika Tři oříšky pro Popelku. Tato spolupráce pokračuje i v současnosti, neboť společnost Studio Babelsberg sídlí také na Barrandově a v Česku naposledy koprodukovala drama 3 sezóny v pekle.

Na Prahu tak její vedení pohlíží jako na partnera a současně jako velkého konkurenta v regionu. "Mají vynikající filmaře, umí skvělé kulisy a mají dlouhou tradici," pochválil barrandovská studia Fisser. "Ale v posledních třech letech se prakticky zhroutila... Do Prahy nepřišla žádná velká produkce," uvedl jeden ze šéfů studií, podle něhož k přilákání mezinárodních projektů do Česka nepomůže ani nový program české vlády na podporu filmového průmyslu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.