V Los Angeles budou dnes vyhlášeny nominace na Oscary

24. 1. 2012 - 11:03 | Téma | red

V Los Angeles budou dnes vyhlášeny nominace na Oscary zdroj: tisková zpráva

Oči filmového světa se v úterý upřou na Los Angeles. Časně ráno místního času (ve 14:30 SEČ) budou v tamním kině Samuel Goldwyn Theater vyhlášeny nominace na 84. ročník Oscarů. Do seznamu kandidátů na prestižní ceny americké Akademie filmových věd a umění se může dostat i český film Alois Nebel, ovšem v kategorii nejlepšího cizojazyčného snímku nominován nebude. Mohl by se však ucházet o zlatou sošku za nejlepší animovaný film.

Možné favority oscarového klání naznačily už Zlaté glóby, jejichž vítězové byli vyhlášení minulý týden. V nich získal tři ceny francouzský černobílý a téměř němý snímek The Artist, který ukazuje příchod zvukového filmu do Hollywoodu. Další dvě ceny si ze Zlatých glóbů odnesl film Děti moje, v němž v hlavní roli zazářil George Clooney.

Film režiséra Tomáše Luňáka Alois Nebel se ucházel o nominaci na Oscara ve dvou kategoriích, přinejmenším v jedné z nich se ale do přímého boje o zlaté sošky nezapojí. Akademie minulý týden zveřejnila užší výběr cizojazyčných filmů, z nichž vybere pětici nominovanou na Oscara v této kategorii, a Luňákův film mezi nimi není.

The Artist zdroj: tisková zpráva

Alois Nebel ale může uspět v kategorii animovaného filmu. Snímek je totiž natočený animační technikou zvanou rotoskopie, která kombinuje hraný a animovaný film. Záběry natočené s herci byly překresleny ve stylu komiksové předlohy filmu.

Úterní nominace na Oscary vyhlásí předseda americké filmové akademie Tom Sherak společně s herečkou Jennifer Lawrenceovou. Ceny budou předány na slavnostním večeru 26. února, kterým bude provázet herec Billy Crystal.

První ceny americké filmové akademie se předávaly 16. května 1929 v hollywoodském hotelu Roosevelt. Předávání Oscarů tak je vůbec nejstarším americkým oceněním umělecké tvorby, které se každoročně uděluje. Po vzoru cen filmové akademie se začaly udělovat i hudební ceny Grammy, televizní ceny Emmy a divadelní ceny Tony.

 Králova řeč

Vítězové cen filmové akademie získávají sošku z pozlaceného kovu, která je 34 cm vysoká a váží 3,85 kg. Představuje rytíře držícího meč a stojícího na podstavci z filmových cívek. Za své jméno vděčí podle legendy sekretářce akademie Margaret Herrickové, která prohlásila, že jí připomíná jejího strýce Oscara.

Loni si sošku Oscara za nejlepší film odnesl britský snímek Králova řeč. Ocenění pro nejlepšího herce získal Colin Firth za ztvárnění krále Jiřího VI. v tomto snímku. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Natalie Portmanová za svůj výkon ve filmu Černá labuť.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.