V Česku promítají první kina, která slibují pětirozměrný zážitek

29. 2. 2012 - 10:22 | Téma | red

V Česku promítají první kina, která slibují pětirozměrný zážitek zdroj: tisková zpráva

V Česku začínají promítat první kina slibující návštěvníkům při sledování speciálních filmů pětirozměrný zážitek. Kromě trojrozměrného obrazu, který už v tuzemských kinosálech i domácnostech není žádnou novinkou, mohou diváci v 5D kinech díky moderní technologii vnímat také pohyb a různé vůně.

Zřejmě první dvě tuzemská 5D kina byla loni otevřena v nákupních centrech Avion Shopping Park v Praze a Brně, kde fungují pod názvem Cinema Maxim. Další "pětirozměrný biograf" bude ve středu zprovozněno v pražském nákupním centru Eden a v polovině března má přibýt nové 5D kino v pražském nákupním centru Galerie Harfa.

"Virtuálního vtažení do děje, který je na hranici iluze a skutečnosti, se v 5D kině docílí jednak pomocí sedaček, které se pohybují a vibrují, a jednak využíváním zařízení na výrobu kouře, vypouštění vody, vůní či vzduchu," sdělila ČTK Eva Karasová z obchodního řetězce Tesco, který nákupní centrum Eden provozuje.

Nová 5D kina promítají speciální filmy, jejichž délka se zpravidla pohybuje od pěti do 15 minut, a ve srovnání s klasickými biografy mají mnohem menší kapacitu. Například do 5D kina v nákupním centru Eden, které je podle Karasové největší v Česku, se vejde devět diváků. Filmy promítané v 5D kinech obsahují záběry z mořských hlubin, jízdy po horské dráze či letu vesmírem. Cena vstupenky na jeden několikaminutový film činí v případě Cinema Maxim 75 korun.

5D kino

Vybavit 5D kino totiž není levná záležitost. Křeslo, které se třese a kymácí podle toho, co se zrovna odehrává na filmovém plátně, přijde spolu s přídavnou technologií na několik tisíc dolarů. Technologie dokáže při sledování filmu vytvořit až dvojnásobné přetížení.
Ve Spojených státech, odkud novinka pochází, bylo vibrujícími křesly vybaveno už několik desítek kinosálů. Podle odborníků lze očekávat, že tato nová technologie se postupně rozšíří také v Evropě. "Díky rychlému rozvoji technologií jsou dnes 3D televize součástí mnoha domácností a nároky kladené na přidanou hodnotu zábavy se zvyšují. Právě 5D kino vychází vstříc požadavkům dnešního náročného diváka," podotkla marketingová manažerka nákupních center Tesco Renata Nejtková.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.