V Benátkách začal filmový festival

3. 9. 2009 - 9:19 | Téma | red

V Benátkách začal filmový festival zdroj: tisková zpráva

Benátky (Itálie) 2. září (ČTK/Tiscali) – Mezinárodní filmový festival v Benátkách dnes zahájil svůj 66

Benátky (Itálie) 2. září (ČTK/Tiscali) – Mezinárodní filmový festival v Benátkách dnes zahájil svůj 66. ročník projekcí nového filmu italského oscarového režiséra Giuseppeho Tornatoreho Baaria. Festivalový start narušila demonstrace asi 50 lidí proti italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, který podle nich snižuje dotace do kultury. Prestižní festival, ve kterém se letos představí 80 snímků ze 32 zemí, potrvá do 12. září. Italský film dnes uvedl benátský filmový festival poprvé po dvaceti letech, jde prý o vyjádření uznání stoupající úrovni italské kinematografie. "Zvuky, lidé, frustrace, sny, štěstí, životní výzvy, myslím, že se toto vše povedlo do filmu vtělit," prohlásil třiapadesátiletý Giuseppe Tornatore na tiskové konferenci.

V lehce sentimentálním snímku Baaria zachytil režisér částečně autobiografický příběh odehrávající se v jeho rodném sicilském městě od třicátých let 20. století. Film Baaria, který stál 25 milionů eur (téměř 643 milionů korun), se také uchází o nejvyšší ocenění festivalu, Zlatého lva. Režisér Tornatore reportérům před oficiální večerní premiérou řekl, že chtěl představit své rodné město jako mikrokosmos ve vztahu k událostem okolního světa. "Cílem nebylo vyprávět příběh o Sicílii, ale prezentovat příběh několika postav na malém městě, v jejichž osudech se odráží události z blízkého i dalekého okolí," uvedl. "Když jsem Tornatoreho film viděl poprvé, plakal jsem a smál se, jako by mi bylo 14 let," ocenil emoční náboj snímku ředitel festivalu Marco Müller.

Začátek filmového svátku podle agentury AFP narušila demonstrace proti Berlusconiho údajným škrtům v kultuře. "Sešli se tu herci, režiséři, technici i studenti, aby nenásilně protestovali a vyžádali si debatu nad rozpočtovými škrty," řekl AFP Marco, jeden z organizátorů demonstrace. Festival před demonstranty chránili policisté v policejních antonech i ve vrtulnících.

Eva Mendesová v Benátkách Tento rok bude na festivalu v Benátkách k vidění 80 děl z 32 zemí. V hlavní soutěžní sekci festivalu jsou nejvíce zastoupeny americké filmy – celkem jich diváci zhlédnou šest. Itálii a Francii reprezentují čtyři snímky, dva filmy pocházejí z Hongkongu a Německa, po jednom filmu přispěli filmaři například ze Srí Lanky, Izraele, Rakouska, Japonska a Egypta. Předsedou poroty je oscarový režisér Ang Lee. Velká očekávání vzbuzuje například film režiséra Michaela Moorea věnovaný globální krizi Capitalism: A Love Story (Kapitalismus: Milostný příběh) či prvotina režiséra Toma Forda, která je adaptací románu Christophera Isherwooda A Single Man (Samotář).

Na festivalu bude uveden také debutový film slovenské režisérky Miry Fornayové Lištičky, který vznikl v česko-slovensko-irské koprodukci. Snímek Lištičky bude uveden v sekci Týden mezinárodní kritiky a utká se o cenu Luigiho De Laurentise pro nejlepší debut. Benátský filmový festival je nejstarším filmovým festivalem na světě a také jedním z nejprestižnějších. Byl založen roku 1932 a místem jeho konání je známý benátský ostrov Lido. Nejlepší snímek obdrží cenu Zlatý lev.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.