V 82 letech zemřel Michael Gambon, mimo jiné představitel Brumbála

29. 9. 2023 - 10:09 | Novinky | Adam Homola

V 82 letech zemřel Michael Gambon, mimo jiné představitel Brumbála zdroj: Foto: Warner Bros. Pictures

Bylo oficiálně potvrzeno úmrtí uznávaného herce Michaela Gambona ve věku 82 let.

Gambon, známý svými výjimečnými výkony na divadelních prknech i na filmovém plátně, podlehl nemoci a zemřel v klidu v nemocnici. V prohlášení, které jménem rodiny vydal jeho publicista, se uvádí: „Se zdrcením oznamujeme, že nás opustil sir Michael Gambon. Milovaný manžel a otec Michael zemřel pokojně v nemocnici se svou ženou Anne a synem Fergusem u své postele po zápalu plic. Michaelovi bylo 82 let. Prosíme vás, abyste v této bolestné chvíli respektovali naše soukromí, a děkujeme za vaše vzkazy podpory a lásky.“

Gambon, který je současnému publiku známý především díky ztvárnění Albuse Brumbála ve filmové sérii o Harrym Potterovi, převzal roli ředitele Bradavic počínaje filmem Vězeň z Azkabanu z roku 2004 a objevil se ve všech následujících dílech.

Během své rozsáhlé kariéry spolupracoval Gambon s řadou významných režisérů, hrál například ve filmech Ospalá díra Tima Burtona, Gosford Park Roberta Altmana, Layer Cake Matthewa Vaughna nebo The Life Aquatic With Steve Zissou Wese Andersona. V poslední době se podílel na vyprávění ve filmu bratří Coenů Hail, Caesar! a namluvil hlasy ve filmech Paddington a Paddington 2.

Jednou z jeho posledních rolí byla postava Bernarda Delfonta v životopisném filmu Judy Garland z roku 2019, Judy.

Na televizním poli se Gambon zhostil hlavní role v seriálu BBC The Singing Detective, hrál převora Waltera v adaptaci HBO Angels In America a měl stálou roli v seriálu stanice Sky Fortitude.

Stejně výjimečná byla i Gambonova divadelní kariéra, která zahrnovala díla od Harolda Pintera po Samuela Becketta a pravidelná angažmá v Royal Shakespeare Company. Hrál řadu shakespearovských rolí, například Othella, Hamleta, Krále Leara a postavy v Jindřichu IV. a Richardu III.

Zdroje: Warner Bros.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.