Umučení Krista (The Passion Of The Christ)

26. 2. 2004 - 6:02 | Téma | red

Umučení Krista (The Passion Of The Christ) zdroj: tisková zpráva

Očekávaný velkofilm Mela Gibsona o posledních 12 hodinách pozemského života Ježíše Krista s Jamesem Caviezelem a Monicou Bellucciovou ještě není v kinech, ale kontroverzní debata už vře. +Fotogalerie. Historický velkofilm zatvrzelého katolíka Mela Gibsona o posledních 12 hodinách pozemského života Ježíše Krista bude zřejmě první kontroverzní událostí příštího roku

Historický velkofilm zatvrzelého katolíka Mela Gibsona o posledních 12 hodinách pozemského života Ježíše Krista bude zřejmě první kontroverzní událostí příštího roku.
Film, původně nazvaný pouze Passion, vstoupí do kin 25.2.2004. Již před pár týdny se však kazeta The Passion Of The Christ dostala do NY Post, který ji dal shlédnout pěti divákům- filmovému kritikovi, rabínovi, katolickému knězi, protestantské čtenářce listu a religionistce.
Kromě čtenářky, která to evidentně brala jako BIJÁK, si ostatní čtyři diváci stěžují na přemíru násilí a brutalitu Židů. Kritik Lumenick se dokonce obává antisemitských nálad). Profesorka Castelliová se domnívá, že film může vyhovovat Gibsonovu pohledu, liší se ale od pohledu katolické většiny. Kněz Hallinan říká, že film je v rozporu s evangelii, kteroužto inspirací se zas ohání Gibson. Rabín Levine se obává, že biják může otevřít staré rány mezi křesťany a židy.
The Passion Cestou těchto kritických připomínek se vybraní diváci víceméně dobírají tomu, co je vidět už z klipu- The Passion Of The Christ bude nutné brát –jenom- jako BIJÁK. Čím víc patetických a vášnivých řečí se kolem Umučení Krista nakupí, tím hůř pro film samotný. Na druhou stranu asi o takovémhle tématu nejde natočit „jenom film“, protože všichni tu hledají něco víc.

Gibson kino natočil loni v Itálii za necelých 40 miliónů. Pro větší autenticitu se ve filmu mluví latinsky a aramejsky, na druhou stranu hudba je zcela současná. Ježíše Nazaretského hraje James Caviezel, do kterého během natáčení uhodil blesk (do asistenta režie Jana Micheliniho ale uhodilo dvakrát).
Do Moniky Bellucciové v roli Máří Magdalény naštěstí neuhodilo ani jednou.

Můj osobní odhad je, že pokud divák půjde na The Passion Of The Christ bez předsudků a tíživých znalostí, možná se bude bavit. Na druhou stranu všem, kteří do oboru dělají, se asi bude obracet kudla v kapse, stejně jako před patnácti lety při umělecky jaksi ambicióznějším projektu Martina Scorseseho Poslední pokušení Ježíše Krista

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.