Týden od 9. do 15. února 2004

6. 2. 2004 - 16:06 | Téma | red

Týden od 9. do 15. února 2004 zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše: Magnolia s Tomem Cruisem, Shine s G. Rushem a další... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Magnolia (Magnolia) ČT 2, čtvrtek 12. února, 22.10 Natáčet filmy, které zaplňují doslova desítky důležitých postav, z nichž žádná nezískává ústřední pozici, je obtížné

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Magnolia Magnolia (Magnolia)

ČT 2, čtvrtek 12. února, 22.10

Natáčet filmy, které zaplňují doslova desítky důležitých postav, z nichž žádná nezískává ústřední pozici, je obtížné. Režisér musí dbát, aby každá ze sledovaných dějových linií byla dostatečně výmluvná, aby neupadla v zapomnění, ale současně aby neutlačovala ostatní. Mistrem takovéhoto mozaikovitého způsobu vyprávění členitě vrstvených příběh se stal zejména Robert Altman (Nashaville, Hráč...), ale zdárným učedníkem se ukázal být i P. T. Anderson, když v bizarní tragikomedii Magnolia souběžně rozehrál devět vzájemně se prolínajících příběhů, které se někdy mohou ovlivňovat, jindy dít zcela náhodně. Jakýmsi spojovacím můstkem je vědomostní televizní show, nahlížená v groteskní nadsázce jakoby skrze vypouklé zrcadlo. Výborně načrtnutá je i plejádá postav, často postižených zvláštními příhodami, často nucených řešit náhle vyvstalé rodinné problémy. Režisér získal nejsvítivější hvězdy s Tomem Cruisem v čele.

FILMY

Daleko od okna Daleko od okna (Daleko od okna)

ČT 2, pondělí 9. února, 21.20

Česká televize nachystala malou přehlídku polských filmů - jako první spatříme Daleko od okna od režiséra Jana Jakuba Kolského (viděli jsme již řadu jeho děl - např. Dějiny filmu v Popielawách nebo Janka Vodnáře). Tentokrát se příběh začíná odehrávat za německé okupace, kdy polská rodina skryla pronásledované židovské děvče, ale důležitější jsou pohledy na poválečné období. Režiséra však více než společenské reálie zajímá niterné dilema jeho hrdinů. Skrývané dívce, která záhy mizí ve víru zmatků, se narodí děcko, které v dospělosti pátrá po své skutečné matce.

Shine Záře (Shine)

Prima, sobota 14. února, 22.40

Australský životopisný film zachycuje osudy talentovaného, avšak psychicky narušeného klavíristy Davida Helfgotta. Přidržuje se sice tradičních, osvědčených schémat (hudebníkem se stal navzdory otcovým přáním), avšak obohacuje je o realizační svébytnost, ba novátorství v prezentaci hudby. Hudební pasáže patří k nejpřitažlivějším v celém vyprávění. Daří se zprostředkovat hrdinovu posedlost hudbou, která jej přivádí jakoby do transu. Režisér Scott Hicks přibližuje rodinné prostředí, v němž rozhoduje sice milující, ale současně despotický otec (vynikající Armin Mueller-Stahl). Sleduje i pozvolné osamostatňování a prosazování ústředního hrdiny (v dospělosti jej představuje Geoffrey Rush).

Ty se směješ Ty se směješ (Tu ridi)

ČT 2, neděle 15. února, 0.10

Povídky Luigiho Pirandella už mnohokrát inspirovaly filmaře svými paradoxními zvraty a smyslem pro bizarní nadsázku. Nejinak je tomu i ve snímku bratří Tavianiových Ty se směješ. Režiséři se pokoušejí domýšlet Pirandellův odkaz a zjišťují shodné rysy mezi minulostí a dneškem. Vypravují se do uliček meziválečného Říma i na současnou Sicílii, tak poznamenanou tíhnou dávných událostí. Balancují mezi snovým naladěním a realitou, ale především se zabývají nejrůznějšími podobami násilí, které ovlivňovalo a ovlivňuje lidské osudy. Dovedně spojují tklivé podhoubí s humornými postřehy i nenadálým tragickým zvratem. A hrdinové se smějí, i když je to často smích bolestný a beznadějný.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.