Týden od 24. do 30. května - ART

24. 5. 2004 - 14:10 | Téma | red

Týden od 24. do 30. května - ART zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše na artové filmy: Chico, Brazil, Sade atd. UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Chico (Chico) Pondělí 24. května, ČT 2, 21.30 Žvotní osudy jednoho revolucionáře ukazují složitost současného levicového hnutí, různě nahlíženého v závislosti na zemi, které se dotýká

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Chico (Chico)

Pondělí 24. května, ČT 2, 21.30

Žvotní osudy jednoho revolucionáře ukazují složitost současného levicového hnutí, různě nahlíženého v závislosti na zemi, které se dotýká. Jiná situace totiž panuje ve věčně zmítané Jižní Americe či v balkánském prostředí a jiná ve střední či západní Evropě. Maďarská režisérka Ibolya Feketová se jme titulového Chica (hraje ho Eduardo Rózsa Flores) během několika desetiletí provázet při jeho pouti konfliktními místy tohoto světa - až k balkánskému konfliktu, kde se Chico staví na stranu maďarské menšiny ohrožované srbskými jednotkami. Než k tomu dojde, zastihujeme jej v církevní škole (a od té doby se náboženská výchova mísí s jeho revolučním přesvědčením), přihlížíme pádu Allendova režimu v Chile, navštívíme moskevskou politickou školu, obhlédneme Albánii i Izrael. A také se společně s Chicem můžeme pomodlit za lepší budoucnost tohoto světa, stále sužovaného etnickým násilím a válkami.

FILMY

Brazil (Brazil)

Úterý 25. května, Nova, 0.05

Když státní moc dohlíží na bezmála každý váš krok, když se stanete bezmocným kolečkem ve složitém státním aparátu, vydaným na milost a nemilost všudypřítomné zvůli, stěží budete propadat nějakému velkému optimismu. Právě takovou situaci líčí Terry Gilliam, někdejší člen skupiny Monty Python, v mrazivé tragigrotesce Brazil. Nesmělého a neprůbojného hrdinu, kterého představuje Jonathan Pryce, postrkuje jeho vlivná rodina na stále vyšší místa, dokud se muž - spíše náhodně než záměrně - nezapojí do hnutí odporu. Film se vyznačuje svérázným žánrovým zakotvením, kde se misí hrůza se směšností, ale především oceníme důraz na bizarní prostor, kde se odehrává, půvabnou technickou archaičnost prolíná se snovými výjevy. Do role marně stíhaného "osamělého teroristy", narušujícího zdání pořádku, režisér obsadil Roberta De Nira.

Sade (Sade)

Středa 26. května, ČT 2, 23.05

Markýz de Sade, duchovní otec svůdných vizí sadismu, se stal hrdinou řady provokujících filmů, na jeho osudu zkoumajících otázku svobody osobní i v literárním vyjádření snů a tužeb. Tento příběh, natočený méně známým režisérem Benoitem Jacquotem, se odehrává v roce 1794, kdy vrcholil revoluční teror a kdy před gilotinou často chránily jen peníze. Prominentní vězeň, který poznal i proslulou Bastillu, je internován v jakési nemocnici, kde prožije intenzivní milostné pletky. Odevšas doléhající ohrožení dokresluje bizarnost situace, v níž jako by se zastavil čas. Titulního hrdinu ztělesnil známý herec Daniel Auteuil, jehož si pamatujeme z několika výrazných rolí (např. Osmý den či Kondomedie). — Pro srovnání: o markýzovi de Sade bylo natočeno filmů více, naposledy Quills - Perem markýze de Sade.

Před bouří (Before the Storm)

Čtvrtek 27. května, ČT 2, 21.40

Tento švédský snímek ukazuje, jak obtížné může být usazení v cizí zemi, navíc když dolehne stín minulosti. Hlavním hrdinou je totiž emigrant odkudsi z Blízkého východu, jenž se stane obětí vydírání - má spáchat atentát na kteréhosi vlivného člověka. Pokud by odmítl, hrozí mu zkáza nejbližších, které zanechal ve vlasti. Režisér Reza Parza (který je sám iránského původu) přesně postihl neřešitelná dilemata, doléhající na bezmocného protagonistu, a navíc přidává souběžnou linií, která se vztahuje k násilí bujícímu mezi nejmladší generací - i tam se šíří beznaděj, kdy použití se zbraně se stává jediným východiskem.

Klára a dva páni

Pátek 28. května, ČT 2, 22.50

Komorní televizní inscenace, natočená Ivanem Rajmontem podle předlohy Ivana Klímy již před deseti lety, se dotýká obtížného mezilidského sbližování, překonávání obav i návyků. Vypráví o mladé dívce, která si do bytu přivede postaršího pána, ale jejichž pokusy o milostné sblížení neustále narušují jakési telefonáty, posléze přibude i muž, kterého dívka kdysi milovala. Zuzana Stivínová a Miroslav Donutil v hlavních úlohách vnesli četné postřehy o chování člověka ve vyhrocených situacích, kdy původní flirt začíná přerůstat v něco hlubšího a závaznějšího.

Hamlet

Sobota 29. května, ČT 2, 20.00

Slavnou inscenace Shakesparovy tragédie na prknech Národního divadla (1982) provázely pochybnosti i nepřízeň mocných, některým divákům se zdála málo atraktivní, příliš uzavřená do zraněných niter hrdinů, avšak díky televiznímu záznamu se stále můžeme těšit z působivého režijního pojetí Miroslava Macháčka i strhujícího hereckého výkonu Františka Němce v hlavní úloze. Poznáme, že režisér se nenechal zlákat jednoduchými, prvoplánovými narážkami na soudobé poměry, že hledal nadčasovější vrstvy, na než by se mohl soustředit.

Pianistka (La pianiste)

Neděle 30. května, ČT 2, 23.50

Režisér rakouského původu Michael Haneke rád zkoumá nejrůznější posedlosti, ovlivňující lidské osudy kolem sebe. V Pianistce se zabývá navenek sebevědomou učitelkou klavírní hry (skvělá Isabelle Huppertová), která sice zprvu tají své sexuální vychýlenosti, uspokojované jen náhodnými, skrývanými výstřednostmi, avšak když i na ni dolehne velký milostný cit, pokusí se uvolnit veškeré přetlaky a své tužby sepíše na papír. Ukáže se, že sexuální rozdivočení je pouze jednou stránkou složité hrdinčiny psychiky, v níž převažují bizarní, ba patologicky zatížené sklony.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.